Emma
9 °C
26 °C

Az amerikai labdarúgás vb-elődöntőre hajt

2009.08.12. 23:57 Módosítva: 2009-08-12 23:59:24
Egy hónap alatt két nagy tornán is a döntőig verekedte magát, három év után megint a legjobb tíz közelébe került az Egyesült Államok futballválogatottja világranglistán. A 300 milliós országban minden 15. ember futballozik. A töretlen fejlődés mögött tudatos munka áll.

Júniusban a Konföderációs Kupán, júliusban az Arany Kupán jutott döntőbe az Egyesült Államok. Igaz, mind a kettőt elbukta, de bizonyította, hogy van tartaléka. Dél-Afrikában még legjobbjaival kapott ki Brazíliától, egy nem akármilyen meccsen, a CONCACAF-térség bajnokságán már nagyon fiatal csapattal jutott a fináléba, ahol már-már történelmi vereséget szenvedett az ősi rivális Mexikótól. Ennek ellenére megállapítható, a soccer töretlenül fejlődik, egyre népszerűbb az Egyesült Államokban.

Amerikában nagyon sokáig csak egyetemi szinten, illetve kisebb ligákba tömörülve játszották a labdarúgást, a válogatott sem produkált számottevő eredményt, 1950 és 1990 között egyszer sem jutott ki a világbajnokságra. Bár 1968-tól kiöregedett, nagynevű sztárokkal megalakult az NASL liga, végül húsz évet sem élt, 1985-ben feloszlott.

A csapat 1990-ben eljutott az olaszországi vb-re, de az igazi lökést az 1994-es hazai rendezésű világbajnokság hozta. A sikeres torna és az egy évvel korábban megalakult MLS (Major League Soccer – a többi amerikai major sport mintájára szervezett bajnokság) hatására egyre népszerűbb lett a sportág a tengerentúlon.

Az amerikai válogatott a 80-as, 90-es években is produkált néhány olyan eredményt, amire a futballvilág felkapta a fejét. Ilyen volt, amikor 1979-ben Budapesten 2-0-ra legyőzte a magyarokat. Egy év múlva Portugáliában értek el meglepő, 1-1-es döntetlent, 1984-ben New Yorkban az olasz válogatottal játszottakl 0-0-át.

A kilencvenes évektől az egyre erősebb gárda többször meglepte az európai csapatokat. Legyőzte a lengyeleket, a románokat, a Független Államok Közösségét, 1993-ban Angliát.

A 2002-es világbajnokságon kis híján megismételték az 1930-as menetelést – az első, szűk létszmú vb-n harmadikak lettek. A koreai csoportmeccseken megverték a portugálokat, döntetlent játszottak a házigazdákkal. A nyolcaddöntőben Brian McBride és Landon Donovan góljaival kiverték Mexikót. A negyeddöntőben a német válogatott állította meg őket. Az első félidőben Donovan egymaga eldönthette volna a meccset, két hatalmas ziccert hibázott, majd Ballack befejelte az egyetlen gólját. A találkozón végig sokkal jobban futballoztak az amerikaiak, több helyzetük is volt, egy szabályos góljukat nem adta meg Hugh Dallas skót játékvezető. A bíró és a szerencse sem állt a szimpatikusan futballozó csapat mellé. Landon Donovan meg is siratta a kiesést.

2006 áprilisában története legnagyszerűbb eredményét érte el a válogatott, a 4. helyen állt a FIFA hivatalos világranglistáján. Ezért is okozott meglepetést, hogy a németországi vb-n az olaszok elleni döntetlennel csoportutolsóként búcsúztak. Ekkor került a csapat élére a vb-n segédedzőként dolgozó Bob Bradley.

Az elmúlt három év alatt az Egyesült Államok 19 helyet fejlődött, megnyerte a 2007-es Arany Kupát, idén gyenge kezdés után döntőt játszott a dél-afrikai Konföderációs Kupán, és gyakorlatilag a B csapattal az Arany Kupán is.

A válogatott szinte minden csapatrészében a Premier League-ben rendszeres játéklehetőséghez jutó futballistákból áll. A kapuban Tim Howard (Everton), a védelemben Jonathan Spector (West Ham) a vezér, elöl pedig két fulhames, Clint Dempsey és Eddie Johnson. A legjobb idegenlégiósok mögött olyan – egykor Európában profiskodó – futballisták vannak (Frankie Hejduk, Conor Casey, Landon Donovan), akik hazatérve is a válogatott keret tagjai maradtak.

Az MLS-ben egyre több hazai tehetség bukkan fel, elég csak Santino Quaranta, Jonathan Bornstein és Sacha Kljestan nevét említeni. A bázis kimeríthetetlennek tűnik, a legutóbbi adatok szerint több mint 9000 klubban 4 186 778 regisztrált futballista van, de van forrás, amely szerint 24 és fél millió ember űzi a sportágat, ami a lakosság 8,5 százalékát jelenti. Összehasonlításképp: az arány jobb, mint például Angliában.

A női és férfi szakágban összesen 11 utánpótlás-válogatott létezik a 23 éven aluliaktól a 14 évesekig, emellett akadémiákat is működtet a szövetség. Az élvonalat összesen 79 ilyen intézmény képezi, bajnoki rendszerben versengenek.

Az akadémiáról kikerülő fiataloknak nem okoz gondot a továbbfejlődés, az NCAA, az amerikai egyetemi bajnokság várja őket. Az első osztályban 22 ligában 259 egyetemi sportklub közül válogathatnak, és létezik még másod- és harmadosztály is.

A szakmai képzésre külön programja van a szövetségnek. A nemzeti edzőiskolában öt szinten vizsgázhatnak a jelentkezők, internetes portált is üzemeltetnek, így az érdeklődők bárhonnan képesek folyamatos képzést, szakmai információkat kapni. Minden államban rendszeresen rendeznek kurzusokat, ahol különböző licenceket szerezhetnek az edzők.

Bár a Konföderációs Kupa és az Arany Kupa döntőjét is elbukta az Egyesült Államok, Bradley kapitány szerint a jövő évi vb-re kell csúcsformába lendülni. Folytatni akarják az idei sorozatot, nyolcvan évvel az 1930-as bronz után megint a legjobb négyig menetelnének.

15%
4999 Ft
4250 Ft
20%
5999 Ft
4800 Ft