Diána
11 °C
22 °C

Gyenge magyarokat vert simán Románia

2009.08.12. 23:20 Módosítva: 2009.08.12. 23:20
A Marian Cozma-emlékmeccsen az első félidőben nagyon gyengén, a másodikban egy fokkal jobban játszott a magyar labdarúgó-válogatott, de kevés helyzetéből egyet sem tudott gólra váltani, a románok egy durva védelmi hibát kihasználva megnyerték a meccset. Három hét múlva vb-selejtezőt játszik a csapat.

Erwin Koeman érdekes összeállításban küldte pályára a magyar válogatottat, a jobbszélen Huszti Szabolcs már korábban is játszott, de Vanczák Vilmos szerepeltetése jobbhátvédben váratlan húzás volt Erwin Koemantól.

MAGYARORSZÁG-ROMÁNIA 0-1 (0-1)

Puskás Ferenc Stadion, 9 ezer néző, v.: Vladimir Vnuk (szlovák)
gólszerző: Ghioane (42.)

sárga lap: Fehér (85.), Juhász (88.), Rudolf (92.), illetve Roman (84.)

Magyarország:
Babos Gábor - Bodor Boldizsár (Vadócz Krisztián, 83.), Juhász Roland, Gyepes Gábor (Fehér Csaba, 74.), Vanczák Vilmos - Halmosi Péter, Dárdai Pál (Tóth Balázs, 76.), Hajnal Tamás - Huszti Szabolcs (Rudolf Gergely, a szünetben), Dzsudzsák Balázs (Gera Zoltán, a szünetben) - Torghelle Sándor (Priskin Tamás, 78.)

Románia:
Danut Dumitru Coman - Ovidiu Dananae (Vasile Maftei, 39.), Mihai Nesu, Cristian Chivu (Marius Constantin, 82.), Matei Mirel Radoi (Dorin Nicolai Goian, 60.)- Tiberiu Ghioane, Bogdan Mara (Mihai Roman, 75.), Ionel Danciulescu (Romeo Surdu, a szünetben), Iulian Apostol - Maximilian Nicu (Paul Constantin Codrea, 60.), Ciprian Andrei Marica

Nem meglepő, hogy a balszélen futottak veszélyes magyar támadások az első percekben, Dzsudzsák Balázs kétszer ívelhetett volna középre, de komoly helyzetet nem sikerült kialakítania az egyedül érkező Torghelle Sándornak. Nem játszott fölényben, de uralta a mérkőzés elejét a magyar csapat, igaz, a románoknak is sikerült lövőhelyzetig jutniuk.

Mivel a jobb oldalra csak elvétve került a labda, Huszti is gyakran behúzódott középre, ahol a magát keveset mutató Hajnal Tamással, és a fellépő Halmosi Péterrel együtt már olyan sűrű volt a mezőny, hogy nem is alakulhatott ki helyzet, az üresen tátongó területre pedig nem lépett fel Vanczák, így csak szabadrúgások után sikerült a román kapu elé gyötörnie a labdát a fantáziátlanul játszó magyar válogatottnak.

A felbátorodó románok egyre veszélyesebb helyzetekig jutottak, mire a 42. percben óriásit bakizott a magyar védelem, Vanczák behúzódott középre, és bár a beadást még kifejelte, az ő helyén teljesen egyedül érkezett Tiberiu Ghinea, és okosan az esélytelenül vetődő Babos kapujának bal felső sarkába csavart.

A második félidőre Erwin Koeman lehívta mindkét szélsőjét, Dzsudzsákot Rudolf Gergő, Husztit Gera Zoltán váltotta, a magyar csapat átállt a kétcsatáros játékra. Egyből aktívabb lett a gárda, Rudolf és Gera 10 perc alatt több veszélyt okozott, mint az egész csapat az egész első félidőben, Razvan Lucescu a lelkesebb magyar játékot látva meg is erősítette védekezését, a 60. percre visszaállt a mezőnyjáték.

Egy szöglet után Juhász lőtt kevéssel fölé, majd ugyanő fejelt veszélyesen, de kidolgozott akcióból keveset mutatott a magyar csapat. A hajrához közeledve előbb Torghelle hagyott ki komoly helyzetet, majd az akciót indító Gera szép csele után Hajnal került helyzetbe, de közelről leadott lövésébe belevetődött Christian Chivu.

A szervezetten védekező románokat nem állította komoly feladat elé a magyar támadósor, a hajrában sem tudtuk a kapujuk elé szorítani ellenfelünket. Románia úgy nyerte meg a mérkőzést, hogy szinte semmit nem kellett tennie érte.

Románia szövetségi kapitánya, Razvan Lucescu megköszönte az MLSZ-nek, hogy egy román sportoló emlékére mérkőzést rendezett, majd elmondta, két különböző félidőt produkált csapata. „Az első félidőben nagyon jól játszottunk, jól tartottuk a labdát, sikerült megbontanunk a magyarok játékának egyensúlyát. A másodikban feladtuk a játékot, hogy győzhessünk, és fegyelmezetten védekezve elértük célunkat. Mindkét félidőben az történt, amit mi akartunk.”

A további program

09.05.: Magyarország-Svédország
09.09.: Magyarország-Portugália
10.10.: Portugália-Magyarország
10.14.: Dánia-Magyaroszág

„Csalódás az eredmény, az első félidőben rosszul játszottunk – kezdte értékelését Erwin Koeman. – A második játékrészben már jobbak voltunk, de a lehetőségeink kimaradtak, ekkor láttam biztató jeleket. Tudtuk, hogy nem lesz mindenki jó erőállapotban, de szenvedély és akarat nélkül nem lehet játszani, elsősorban ezért csalódás a mérkőzés első fele.”

A holland szakember elmondta, régen kapott ki utoljára a csapat, de ahogy akkor, most is reálisan látja a helyzetet. A sok cserét előre eltervezte a kapitány, Dzsudzsáknak eleve csak egy félidőt akart adni, Husztit pedig azért hívta le a szünetben, mert úgy érezte, nagyon nem megy neki a játék.