Csilla, Noémi
10 °C
28 °C

Ennél csak jobbak lehetünk a selejtezőkön

2009.08.13. 12:48 Módosítva: 2009-08-13 12:48:48
A magyar válogatott szenvedély nélkül, az első félidőben bántóan féloldalasan játszott a Románia elleni Cozma-emlékmeccsen. Erwin Koeman a 0-1-gyel elszenvedte első hazai vereségét.

Félresikerült felkészülési mérkőzést játszott a magyar válogatott Romániával, abból a szempontból mégis hasznos volt a 0-1-es vereséggel zárult összecsapás, hogy Erwin Koeman képet kaphatott játékosai formájáról. A kapitány a mérkőzés előtt elmondta, számít rá, hogy néhányan még nem lesznek jó formában az alapozás után, de talán ő sem számított arra, hogy ez mindenkire igaz lesz.

Jegyzőkönyv

Magyarország-Románia 0-1 (0-1)
Puskás Ferenc Stadion, 20 ezer néző
Gólszerző: Ghioane (43.)

Nehéz kiemelni bárkit is a magyar válogatottból, az első félidőben tompán, a támadásokat lassan és körülményesen szövő csapat a második játékrészben sem tudott sokat kezdeni azzal, hogy a románok visszahúzódtak saját térfelükre. Sokkal többet volt a labda a magyaroknál, de ahogy a mérkőzés után Razvan Lucescu elmondta, mindkét félidőben az történt a pályán, amit a román csapat akart.

Románia nagyon nehéz helyzetben van vb-selejtezőcsoportjában, számukra Budapesten valóban fontos volt az eredmény is, így az előnyét őrző csapat gyakorlatilag rá sem nézett Babos Gábor kapujára a második félidőben. Védekezését viszont kiválóan megszervezte, a magyaroknak csak pontrúgások után sikerült a tizenhatoson belülre juttatniuk a labdát, két támadást leszámítva elmaradtak a gyors ütempasszok.

Az alacsony színvonalú mérkőzésen egyik csapat sem érdemelt győzelmet, a 0-1-gyel Erwin Koeman elszenvedte első hazai vereségét szövetségi kapitányként (utoljára 2008 márciusában, Szlovéniától kapott ki a magyar válogatott Zalaegerszegen, még Várhidi Péter irányításával).

A kapitánynak lesz gondja a csapat összeállításával a vb-selejtezőkre is, hiszen szóba jöhető jobbhátvédjeinek nincs klubja, illetve kihagyták az alapozást, a kényszermegoldásként szélre kitolt Vanczák Vilmos pedig nem jobbhátvéd. Ez a szerda esti mérkőzést eldöntő gólnál is látszott, amikor Vanczák középre húzódott, és meg is előzte emberét, de a saját helyére csúsztatott labdát a teljesen egyedül érkező Tiberiu Ghioane szépen a léc alá vágta.

A csapatban túlkínálat van ballábasokból, Huszti Szabolcs tud ugyan jobbszélsőt játszani (Albániát az ő jobbról érkező beadása utáni Torghelle góllal vertük), de szerda este is látszott, ez nem ideális megoldás, az első félidőben bántóan féloldalas volt a csapat. Gera beállásával fordult a helyzet, ekkor viszont a bal oldal volt erőtlen, bár Rudolf Gergelynek volt néhány szép megmozdulása a játékrész elején.

Koeman az első félidővel kifejezetten elégedetlen volt, de a másodikban látott bíztató dolgokat, azonban szenvedély és agresszivitás nélkül nem lehet jó eredményt elérni.

„Dzsudzsák Balázst eredetileg is csak az első játékrészben szerepeltettem volna, Huszti Szabolcsnak viszont annyira nem ment a futball, hogy jobbnak láttam lecserélni” – nyilatkozta Koeman. – „Ha Dél-Afrikáról álmodozunk, ahol háromnaponta kell játszani, akkor kondicionálisan fejlődnünk kell, vagy a hiányosságainkat a jó mentalitással kell pótolnunk.

Juhász Rolandot taktikai okokból küldtem előre, és bár nyertünk fejpárbajokat, jó lett volna, ha értékesítünk legalább egy helyzetet. Nem lesz egyszerű dolgunk a portugálok és a svédek ellen, de mint mindig, most is a győzelemre fogunk játszani.”

Az eredmény nem számít, és a mutatott játék miatt sem szabad előre temetni a csapatot, hiszen bebizonyították már, hogy tudnak sokkal jobban játszani, ráadásul – ahogy a kapitány is kiemelte – ezúttal hiányzott a szenvedély, az akarat a játékosokból, ami 45 ezer néző előtt (a mérkőzés után megkezdődött a felső karéj székekkel felszerelése a Puskásban) biztosan másként lesz szeptember 5-én.