Tekla
7 °C
19 °C

Már a Debrecen a párharc esélyese

2009.08.20. 09:46
Hajnali háromkor érkezett haza Magyarországra a Debreceni VSC futballcsapata, amely szerdán óriási sikert aratva idegenben verte a bolgár Levszkit. A magyar bajnok akár már egy 0-1-es vereséggel is bejuthat a Bajnokok Ligája legjobb 32 csapata közé. Erre a legutóbbi 14 évben nem volt példa.

A visszavágó még hátra van, de a Debrecen óriási lépést tett, hogy az elmúlt másfél évtized legnagyobb magyar sikerét érje el. Nagyszerűen, taktikusan játszott a magyar bajnok, már az első húsz percben megfékezte a Levszkit, ahelyett, hogy a bolgár csapat támadott volna, a Debrecen irányította játékot. Sőt, a 12. percben Bodnár László jó harminc méterről elképesztő nagy gólt lőtt.

Herczeg András, a Debrecen szakvezetője szerint érezhető volt, a bolgároknak fogalmuk sincs, hogy milyen rugótechnikája van a magyar hátvédnek. „Nyilván belőle nem tudtak készülni, hiszen a dvd-n, amit odaadtunk nekik, még az előző két nemzetközi meccsünk volt, amelyeken nem játszott Bodnár.” A magyar szakember hozzátetette, helyén kell kezelni ezt a sikert, ugyanis még egy nagyon kemény visszavágó hátra van.

„Remekül megszerveztük a védelmet és a taktikánkkal sem tudott mit kezdeni az ellenfél. A második félidő elején kicsit leült a csapat, ekkor kaptuk a gólt is. Az viszont feltétlen pozitívum, hogy a gól után nem zuhantunk össze, és tudtunk egy újabbal válaszolni" - nyilatkozta az edző.

Herczeg nehéz visszavágóra számít: "Lehet, hogy sokan azt várják, hogy játéktördelős meccsen kihúzzuk az előnyünkkel, de nem így készülünk. Az a meccs teljesen más lesz, külön taktikát kell felépíteni rá. Szeretnénk akkor is nyerni, vélhetően népes szurkolósereg előtt. Mert azt tudom, hogy Debrecenből rengetegen jönnek Budapestre, de érezzük azt is, hogy az egész ország drukkol nekünk.”

A látottak alapján érhető, hogy a meccs előtt nagyhangú bolgárok nyilatkozatai visszafogottabbak lettek. A Levszki gyakorlatilag kevés olyat mutatott, ami félelemre adna okot. Egyedül talán Georgi Hrisztov és a gólszerző Cédric Bardon jelentett veszélyt. Rudolf, Czvitkovics és Adamo Coulibaly rendre meg tudta zavarni a védelmet, helyzetek sorát dolgozták ki, így a végeredmény akár még hízelgő is lehet a házigazdákra.

A bolgár lapok nagyon csalódottan kommentálták a meccset. Az egyik internetes sportportál szerint a Levszki semmit nem mutatott, a bukása várható volt. Ratko Dosztanics, a Levszk edzője a meccset követő sajtótájékoztatón elmondta, ahogy azt várta, nagyon nehéz meccs volt.

„Mondtam előre, hogy a Debrecen egy jó csapat, a két sérült játékosom, Vlagyimir Popov és Zsivko Milanov nagyon hiányzott a csapatból. Beszéltünk arról is a meccs előtt, hogy figyelni kell, mert a debreceniek távoli lövésekkel is szoktak kísérletezni, erre kaptunk egy ilyen gólt. Az ellenfél megmutatta, miért jutott el eddig. Van hat napunk, hogy felkészüljünk és revansot vegyünk. Reálisan nézve, már nem mi vagyunk a párharc esélyesei, de mindent elkövetünk a sikerért Budapesten."

A Debrecen akár már egy 1-0-s vereséggel is BL-főtáblás lehet. A szerdai meccs alapján viszont bátor és taktikus játékkal a visszavágót is nyerheti, így 14 év után, másodszor a BL történetében, ismét magyar csapat lehet a legjobb 32 között.

Levszki Szófia-Debreceni VSC 1-2 (0-1)

Szófia, 15.000 néző, v.: Laurent Duhamelre (francia)
Gólszerzők: Bardon (51.), illetve Bodnár (12.), Czvitkovics (76.)
Sárga lap: Petkov (81.), illetve Kiss (81.)

Levszki Szófia:
Petkov - Minev, Genev, Topuzakov, Lucio Wagner - Zé Soares, Sarmov, Bardon, Jovov (Joaozinho, 71.) - Taszevszki (Ortega, 60.), Hrisztov (Krasztovcsev, 85.)

DVSC-TEVA:
Poleksic - Bodnár, Mészáros, Máté (Komlósi, 16.), Leandro - Szakály (Dombi, 55.), Kiss Z., Varga J., Czvitkovics (Ramos, 79.) - Rudolf, Coulibaly