16:00, December 02. ÉLŐ
Ghána 0
Uruguay 2
al-Dzsanúb Stadion H csoport
16:00, December 02. ÉLŐ
Koreai Köztársaság 1
Portugália 1
Education City Stadion H csoport
20:00, December 02.
Szerbia 0
Svájc 0
974 Stadion G csoport
20:00, December 02.
Kamerun 0
Brazília 0

Futballháború tört ki Kelet-Londonban

2009.08.26. 19:11 Módosítva: 2009.08.26. 19:11
A kemény futballhuliganizmus időszakára emlékeztető jelenetek zajlottak kedd este a West Ham-Millwall Ligakupa-mérkőzés előtt, alatt és után. Minden volt: verekedés, vérző fejek, rakéták, berohanás a pályára.

Bár általában az a vélemény, az angolok már megküzdöttek a futballhuliganizmussal, kedd este is kiderült, megszűntetni nem sikerült a jelenséget, legfeljebb jelentősen visszaszorították. Egy olyan erős rivalizálás, mint a két kelet-londoni klub, a West Ham és a Millwall ellentéte képes megmozgatni a legelszántabbakat. Ráadásul a Millwall szurkolóit Anglia legkeményebbjei között tartják számon most is.

A két klub 2005 óta nem találkozott egymással, most a Ligakupa hozta össze őket össze. Már a meccs előtt kitört a botrány, a stadionhoz közeli megállónál több százan csaptak össze egymással és a rendőrökkel. Szemtanúk szerint sok volt a vérző fejű ember, pofonok csattantak, nagy volt a zaj, téglák és üvegek repültek. Egy férfit megkéseltek, de őt nem a metróállomásnál, hanem a stadion melletti egyik utcában, a hivatalos közlés szerint az állapota stabil. A rendőrség a helyszínen volt, de a Guardianban megszólaló egyik szemtanú szerint a hatóság láthatóan képtelen volt közbeavatkozni. Ezt erősítheti az is, hogy bár több százan lehettek a rendbontók, csak két embert vettek őrizetbe. A balhé mértéke egyébként arra utal, hogy a két tábor részéről előre megbeszélt akcióról volt szó.

A gondok azonban ennyivel nem értek véget. Amikor a Millwall vezetése után a West Ham egyenlített, szurkolók szaladtak a pályára. Ezt a jelenetet még sikerült könnyen lezárni, ám amikor a vezetést is megszerezte a hazai csapat, legalább 50-60 néző szaladt be. A játékvezető lehívta a csapatokat és rendezőknek, illetve a rendőröknek hat percbe tellett mire helyre állították a rendet. Ez nem akadályozta meg azt, hogy a lefújás után több százan törjenek be a játéktérre.

A 3-1-es hazai győzelemmel végződött meccs után megint kint folytatódott a balhé, a BBC írása szerint rakéták szálltak a rendőrökre, akik lezárták a környező utcákat és a metróállomáshoz szorították a nézőket.

Az esetet természetesen minden, valamennyire érintett fél elítélte. A West Ham vezetői megígérték, felkutatják a pályára beszaladókat és élethosszig tartó eltiltást szabnak ki rájuk. Az angol futballszövetség illetékesei elmondták, a rendezők, illetve a vendégeket kísérők felelősségét is vizsgálják, de a lehetséges büntetésekkel kapcsolatban nem voltak hajlandóak nyilatkozni, az korai lenne.  • Hírek
  • Hírek