Eufrozina, Kende
9 °C
25 °C

A Debrecentől nem lesz gyengébb a BL

2009.08.27. 11:09
Vannak veszteseik az új rendszerű BL-selejtezőknek: idén nem lesz ott a Sporting, a Celtic és a Panathinaikosz, de egyikük hiánya sem okoz komoly színvonalesést a BL-ben. Ciprusi és svájci tavaly is volt, a magyar bajnok a fehérorosz (BATE) helyét veszi át. A Sportingot tavaly lemészárolta a Bayern, a Celtic utolsó lett csoportjában, a dán bajnok mögött.

A Michel Platini által kezdeményezett átszervezésnek a főtáblára nézve könnyen megtaláljuk a nyerteseit, akik egyes vélemények szerint színesítik a csoportkör mezőnyét, mások szerint viszont hígul a legjobbak versengése, az UEFA-elnök ötlete a minőség rovására megy. De van egyáltalán különbség az idei és a tavalyi mezőny között?

A Bajnokok Ligája 32-es főtáblájának 2009/10-es résztvevői

DVSC-TEVA, FC Barcelona (címvédő, spanyol), Real Madrid (spanyol), Sevilla (spanyol), Atlético Madrid (spanyol), Manchester United (angol), Chelsea (angol), FC Liverpool (angol), Arsenal (angol), Internazionale (olasz), AC Milan (olasz), Juventus (olasz), Fiorentina (olasz), VfL Wolfsburg (német), Bayern München (német), VfB Stuttgart (német) CSZKA Moszkva (orosz), Rubin Kazany (orosz), Girondins Bordeaux (francia), Olympique Marseille (francia), Olympique Lyon (francia), Dinamo Kijev (ukrán), FC Porto (portugál), AZ Alkmaar (holland), Glasgow Rangers (skót), Besiktas (török), Standard Liege (belga), Unirea Urziceni (román), Maccabi Haifa (izraeli), FC Zürich (svájci), Olympiakosz Pireusz (görög), APOEL (ciprusi)

Tavaly a régi rendszerű selejtezőköröket kellett végigdarálniuk a főtábla csapatainak, azaz jóval nehezebb volt felkerülni a legjobbak közé. Mégis szinte pontosan ugyanolyan erősségű mezőny gyűlt össze az idei kiírásban, mint legutóbb. Az állandó szereplőnek mondható klubok mellett a régi rendszerben is akadtak olyan kiscsapatok, akik nemcsak elverekedték magukat a csoportkörig, de ott nyomot is hagytak.

Fél Európa szurkolt az Anorthosszisz Famagusztának, amely kifejezetten nehéz csoportjában az utolsó körig versenyben volt a továbbjutásért. Ciprusi idén is lesz, a dán FCK-t lebíró APOEL-től ugyanúgy semmi okunk félteni a színvonalat, csak a dánoknak kellemetlen, hogy míg tavaly ott volt az Aalborg, idén nem lesz csapatuk.

Az AAB tavaly nem okozott csalódást, megelőzte a csoportban azt a Celticet, amely idén az Arsenallal szemben elbukott, így hiányozni fog, de az angolok elleni játékuk és a tavalyi teljesítményük (1-2-3) után nehéz lenne komoly színvonalesés jelének látni a kiesésüket.

Újabb megérdemelten főtáblázó kiscsapat a Maccabi Haifa, amely látványos, jó focival simán verte ki a Salzburgot. Az izraeliek szereplésének sokan nem örülnek, de a játékuk alapján ott van a helyük, és nem valószínű, hogy gyengébben szerepelnének, mint legutóbb a BATE Boriszov, amely többek között 2-2-t játszott a Juventusszal.

Svájci legutóbb is volt a csoportkörben, a Basel egy ponttal utolsó lett, de a csapat szurkolói biztosan sokáig emlékeznek még a Barcelonától elrabolt pontra. Idén az FC Zürich képviseli az országot, valószínűleg hasonló erőket vonultatva fel, mint a Basel. A Debrecen mellett őket tekinthetjük az új rendszer egyik legnagyobb győztesének, hiszen könnyen jutottak el a főtábláig.

Ha sarkítani akarunk, a legnagyobb meglepetés a magyar bajnok DVSC bejutása, amelyet többek között a Panathinaikosz kiesése tett lehetővé. A görögök az új rendszer nagy vesztesei, nehéz ellenfélen, a spanyol Atlético Madridon nem sikerült átverekedniük magukat, pedig tavaly az Inter előtt megnyerték csoportjukat.

Egy másik komoly vesztes a Sporting, amely a Barcelona mögött továbblépett ugyan, de az egyenes kieséses szakaszban a Bayern München úgy agyonverte, ahogy talán egyetlen csapat sem fogja a magyar bajnokot.

A színvonal hígulásának tartják többen néhány új, de alanyi jogon bejutott csapat részvételét, ilyen például a német Wolfsburg, a holland AZ Alkmaar, a román Unirea Urziceni, vagy az orosz Rubin Kazany, de nekik sincs miért magyarázkodniuk, mindhárman megnyerték bajnokságukat. A három főtáblás francia csapat kifejezetten erős, ahogy komolyabbnak tűnik idén az olasz kontingens is.