Eleonóra
-1 °C
2 °C
Kékesi Márton
csütörtök 02:00
Kékesi Márton
Alpesi sí

A ramadán hava megerősít, nem gyengít

2009.08.28. 20:27
A muzulmán böjt alatt a ramadánt betartóknak tilos enniük, inniuk napkeltétől napnyugtáig. A muzulmán vallású játékosok közül sokan csak a szabadidejükben tartják a böjtöt, de akad olyan is, aki minden évben végigcsinálja az egy hónapos tortúrát. Állítja, erősebb lesz tőle, nem gyengébb.

Sulley Muntarit az Inter első bajnokiján már az első félidőben le kellett cserélni. A ghánai nem sérült meg, egyszerűen csak nem bírta a tempót, így némileg jogosnak tűnt Jose Mourinho lefújás utáni berzenkedése az egyébként 12 km alatt ritkán teljesítő védekező középpályás felkészülését nehezítő ramadánnal kapcsolatban.

Muzulmán vallású futballisták

Yaya Touré, Seidou Keita, Eric Abidal (Barcelona) Lassana és Mahamoudu Diarra, Karim Benzema (Real Madrid), Mohammed Sissoko (Juventus), Nicolas Anelka (Chelsea), Dario Srna (Sahtar Donyeck), Franck Ribéry (Bayern München), El Hadzsi Diouf (Blackburn), Samir Nasri (Arsenal), Marouanne Chamakh (Bordeaux), Tuncay Sanli (Middlesbrough), Marouane Fellaini (Everton), El Zahar (Liverpool) Mesut Özil (Werder Bremen), Hasszán Szalihamdzsics (Juventus)
+ Zinedine Zidane

Muntari egyike a Serie A számos muzulmán futballistájának, akiknek rendszerint komoly gondot okoz a szezonkezdet, ez ugyanis a ramadán időszaka. A muzulmán naptár 9. hónapjában a vallásukat gyakorlók böjtölnek: napkeltétől napnyugtáig tilos enni, inni, dohányozni, szexuális életet élni, és minden olyan tevékenység, amelyet helytelenít a Korán.

Ilyen körülmények között nem könnyű felkészülni egy szezonra, de még egy mérkőzés végigjátszása is gondot okozhat a fizikailag teljesen kimerült szervezet számára. A Muntari-esetet megelőzően tavaly a Juventus játékosa, Mohamed Sissoko volt kénytelen kimenteni magát két mérkőzésről is, mert bár megpróbálkozott a játékkal, az ő posztján (a ghánaihoz hasonlóan szűrőt játszik) a komoly futóteljesítmény alapkövetelmény, ezt pedig képtelen volt hozni.

Pontosan ezért sok muzulmán játékos csak szabadidejében tartja a böjtöt, a mérkőzések napján rendesen táplálkoznak. Egy interjúban Nicolas Anelka elmondta, kétszer is komoly sérülést szenvedett a ramadán után, mert nagyon legyengült a szervezete, ezért már ő sem tartja a böjtöt. A Barcelona (Eric Abidal, Seydou Keita, Yaya Touré) és a Real Madrid (L. és M. Diarra, Karim Benzema) sztárjai sem csinálják ki magukat a szezon elején, de szabadidejükben mindannyian böjtölnek.

Nem úgy Freddie Kanouté, a Sevilla csatára, aki minden egyes alkalommal teljes böjtöt vállal, szigorúan betartva a ramadán összes szabályát. A mali játékos úgy fogalmaz, hite segíti a pályán is, a futball pedig erőssé és egészségessé teszi, így annak ellenére, hogy a délspanyol forróságban nehezebb dolga van, eszébe sem jut megszegni a ramadán törvényeit.

„Mindent megteszek a csapatomért, a társaim látják ezt, ezért megértőek, és elfogadják, hogy nekem sokat jelent a böjt. Látják rajtam, hogy a ramadán inkább megerősít, jobb emberré tesz, nem legyöngít” – nyilatkozta az augusztus 22-én kezdődött böjti időszak után Kanouté.