Konstantin
EUR 384,12 Ft
USD 364,25 Ft
14 °C
28 °C

Nem kellenek a milliók a Stasi-ügynöktől

2009.08.28. 11:29 Módosítva: 2009.08.28. 11:29
A német másodosztályban élen álló Union Berlin felbontotta támogatói szerződését az ISP nevű céggel, mert egyik vezetője Stasi-tag volt. A szurkolók óhaja szent, még ha ezzel a működés is veszélybe kerül.

Hatvan nappal a megállapodás bejelentése után az Union Berlin labdarúgócsapata felbontotta szerződését az International Sport Promotionnal (ISP), amely öt év alatt 10 millió euróval támogatta volna a csapatot.

A Bundesliga másodosztályában három forduló után élen álló együttes elnöke, Dirk Zingler azért lépett, mert a cég felügyelőbizottságának vezetője, Jürgen Czilinsky korábban tagja volt a Stasinak, az NDK titkosszolgálatának.

Az ügyre a Der Spiegel derített fényt, és a szurkolók azonnal a szerződés felbontása érdekében tüntettek. Az Union szurkolói egyébként is ismertek antikommunista nézeteikről, és szerintük egy ilyen múltú ember szerepvállalása elfogadhatatlan.

Zingler az eset után úgy nyilatkozott, a további együttműködés ilyen körülmények között - figyelembe véve a jogi és gazdasági következményeket is - nem lehetséges.

Az Union az NDK-ban ősi ellensége volt a Dynamo Berlinnek, amelynek az állambiztonsági miniszter, Erich Mielke volt az elnöke, és amely csapat sokszor a Stasi segítségével érte el sikereit, vagy szerződtetett új játékosokat.

A Dynamo 1979 és 1988 között tíz bajnoki címet szerzett, de az 1989-es rendszerváltás utáni vizsgálatok megállapították, ezeket sokszor a megvesztegetett játékvezetőknek és gyanús átutalásoknak köszönhették. Többek között ennek is köszönhető az Union szurkolóinak viszonya a Stazihoz, amelyet több dalban is megfogalmaztak.

A vezetők úgy vélik, a szurkolók eddig is tettek annyit a klubért, hogy ezt a döntést meghozzák. Ehhez nem kis bátorság is kellett, hiszen így a klubnak mintegy 15 millió eurós adóssága van, miután felújítoták a csapat stadionját, és csak az éves működés 12,2 millióba kerül.

Az Union szerdán felkészülési meccsen kikapott az élvonalban három meccs után még nyeretlen Bayern Münchentől.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Hírek