Judit
2 °C
7 °C
Index - In English In English Eng

Történelmi UEFA-lépés: eltiltás műesésért

2009.09.02. 11:06
A múlt heti BL-selejtezőn Eduardo, az Arsenal-csatár műesése utáni 11-esből szerzett vezetést csapatának. A meccs után az ellenfél felháborodva követelte a futballista eltiltását, az európai szövetség megtette, először tiltott el valakit videóról ilyenért. Az Arsenal nem érti.

Az UEFA (Európai Labdarúgó Szövetség) a videófelvételek alapján eltiltotta a múlt heti Arsenal–Celtic Bajnokok Ligája-selejtezőn műeséssel 11-est kapó Eduardót. A horvát játékos a 28. percben, a kilépő Artur Boruc kapus mellett látványosan feldobta magát, a felvételeken jól látszik, a skótok játékosa hozzá sem ért.

A spanyol Mejuto González bíró megette, büntetőt ítélt, amit a csatár belőtt. A találkozó után a skót futballszövetség levelet küldött az UEFA-nak, amelyben kérte, tiltsa el Eduardót.

Az UEFA megvizsgálta az ügyet és két BL-meccsre eltiltotta a horvát válogatottat, aki valószínűleg a Standard Liege és az Olympiakosz ellen sem léphet pályára. Az Arsenal azonnal tiltakozott, bejelentették, mindent elkövetnek, hogy töröljék a büntetést. Szinte biztosan nem fogják, de fellebbezni lehet.

„Nagyon csalódottak vagyunk – olvasható a klub közleményében. – Meggyőződésünk, hogy akkor hozhat az UEFA ilyen döntést, ha átfogó és világos szabályokat alkot az ilyen esetekre.”

A futball előírásai között valóban nem szerepel ilyesmi, de az UEFA korábban tiltott már el videóról játékost, a Milan-kapus Didát, igaz, az ő esete különleges volt. A 2007 őszi Celtis-Milan meccsen egy skót szurkoló rohant a pályára, és legyintette arcon a brazilt, aki súlyos sérülést imitálva összeesett, percekig fetrengett a földön.

Futballisták közötti eset, vagyis rendes meccsszituáció miatt az UEFA korábban senkit nem büntetett, még ha a videófelvételeken látszott is a dolog. Eduardónak nem volt szerencséje, mutatványa két különböző kameraállásból is tisztán kivehető.

A döntés történelmi, ha fellebbezés után nem törlik, kap legalább egy meccset, precedenst teremt, a továbbiakban a bíró effajta átverése is büntethető lesz videóról, a mérkőzés után.

Slaven Bilic, a horvát szövetségi kapitány is megszólalt az ügyben: „Szégyenteljes ez a döntés. Olyan játékosról beszélünk, aki a sportember mintája. Nem értem, hogyan tudták ezt az ítéletet hozni.”

Az UEFA-t talán az is motiválhatta, Eduardo góllövés helyett választotta a bíró megtévesztését, simán a kapuba passzolhatott volna, ha továbbfut.

A 26 éves játékos 2008 februárjában vált híressé, amikor egy angol bajnokin ellenfele brutálisan eltörte a lábát. Szörnyű sérüléséből közel egy év alatt épült föl, az előző szezonban tért vissza, az idény egyik legszebb gólját rúgta.