Ukrajna laktanyába teszi az Eb-szurkolókat

2009.09.02. 15:53 Módosítva: 2009.09.02. 15:53
A 2012-es futballtorna rendezői helyhiánnyal küzdenek, nincs elég út és stadion, a gyorsvasút sem épült meg: az UEFA decemberben dönt, elveszi-e a rendezést.

A lengyel-ukrán közös rendezésű 2012-es Európa-bajnokság szervezői elhagyott katonai épületekben alakítanának ki elegendő szállást a futballturistáknak, az UEFA szinte biztosan nem megy bele az ukránok újabb ötletébe.

A szervezőbizottság szinte az első pillanattól hatalmas nehézségekkel küzd. Nyár elején már a gyorsvasúthálózat megépítéséről is lemondtak, helyette inkább a régit korszerűsítik. A stadionok közül a kijevi és most megnyitott donyecki alkalmas Eb-meccsek rendezésére.

Alig egy hónappal ezelőtt újabb gondok merültek fel a rendezéssel kapcsolatban, akkor Viktor Juscsenko államfő döntése miatt több száz millió eurótól esett el a szervezőbizottság. A köztársasági elnök megvétózott egy törvényjavaslatot, ennek értelmében az ukrán nemzeti bank 880 millió eurót lett volna köteles az államháztartásba helyezni a 2012-es Eb-rendezésre.

Ukrajna novemberig kapott időt az Európai Labdarúgó Szövetségtől (UEFA), hogy pótolja a hiányosságokat, amiket Michel Platini UEFA-elnök legutóbbi látogatásakor tapasztalt.

Platini korábban elmondta, csak Kijev érte el azt a szintet, ami elegendő lehet az Eb-rendezéshez. A francia sportvezető korábban hozzátette, Németországot tudja elképzelni lehetséges beugrónak.

A európai szövetség decemberben határoz arról, hogy a két ország marad-e a házigazda, miután Michel Platini UEFA-elnök többször is kérte már a szálloda-, út- és stadionépítések felgyorsítását.

Rossi

Ismerd meg a magyar labdarúgás hősének emlékezetes pillanatait!
Folytassa, Mister!

MEGVESZEM
Frontvonal

Átfogó elemzések, világátalakító kérdések és jövőképek egy kötetben.

MEGVESZEM