Hortenzia, Gergő
8 °C
16 °C
Index - In English In English Eng

Úgy nyertek a svédek, ahogy szoktak

2009.09.05. 23:14
A rosszul játszó magyar válogatott korán hátrányba került, és nem is tudott mit kezdeni a svédekkel, de a hajrában a semmiből összejött az egyenlítés, miközben a svédek rengeteg helyzetet kihagytak. A döntetlen a játék képe alapján nagyon jó eredmény lett volna, de a hosszabbításban egy kapitális hibából Ibrahimovic újra megnyerte a svédeknek a két ország vb-selejtezőjét.

Erwin Koeman valódi csatár nélkül, de három előretolt játékossal lepte meg a svédeket, a magyar válogatottban Huszti Szabolcs játszott a középcsatár posztján, amivel a kapitány jelezte, nem ívelgetéssel szeretné megverni Svédországot.

Az első percekben aktívabb magyar csapat a kezdés után nem sokkal hátrányba kerülhetett volna, egy rosszul kifejelt labdát Kim Källström vágott fölé.

MAGYARORSZÁG-SVÉDORSZÁG 1-2 (0-1)

Puskás Ferenc Stadion, 41 ezer néző, v.: Nicola Rizzoli (olasz)
gólszerzők: Huszti (79., 11-esből), illetve Mellberg (9.), Ibrahimovic (94.)
sárga lap: Dárdai (31.), Gera (81.), illetve Svensson (22.), Mellberg (82.)

Magyarország:Babos Gábor - Szélesi Zoltán, Juhász Roland (Tímár Krisztián, 64.), Gyepes Gábor, Halmosi Péter - Dárdai Pál (Torghelle Sándor, a szünetben), Vadócz Krisztián - Dzsudzsák Balázs, Hajnal Tamás (Buzsáky Ákos, 84.), Gera Zoltán - Huszti Szabolcs

Svédország:Andreas Isaksson - Mikael Nilson, Olof Mellberg, Danil Majstorovic, Behrang Safari - Rasmus Elm, Samuel Holmén (Tobias Hysen, 86.), Anders Svensson, Kim Ka:llström - Zlatan Ibrahimovic, Johan Elmander (Marcus Berg, 75.)

Két újabb bizonytalan magyar védőmegmozdulás után a 9. percben a vezetést is megszerezte Svédország, a középhátvéd Olof Mellberg érkezett jól egy baloldali szögletre, és az emberét, Szélesit megelőzve a kapuba fejelt. A gól nem fogta meg a magyarokat, mindkét szélen vezetett egy-egy jó támadást, de a beadásokkal szinte lehetetlen volt megtalálni a védők között eltűnő Husztit.

Dzsudzsák volt a legaktívabb magyar, jó formáját igazolva bátran kérte a labdákat. A többi támadó viszont nem játszott jól, így nem sikerült az ellenfél térfelén megtartani a labdát. Az első félidő középén úgy tűnt, nem vált be a kapitány számítása, a svéd védők megették a magyar támadókat. Ráadásul a ritka svéd támadások szinte mindegyikénél elkövetett egy-egy komoly hibát az idegeskedő védelem, összességében egyáltalán nem játszott jól Koeman csapata.

A szünet után már szokásos centerével, Torghelle Sándorral jött ki a magyar válogatott, de nem Husztit váltotta, hanem Dárdai Pált. A berlini szűrő nélkül a félidő elején a svédek kétszer is könnyedén hozták át a magyar középpályán a labdát, de egyik komoly helyzetükből sem tudtak betalálni. Az 55. percig kellett várni, hogy egy beadásból helyzetbe kerüljenek a magyarok, de Dzsudzsák fölé lőtt.

Mielőtt igazán feléledhetett volna a csapat, a svédek egy támadáson belül kétszer is eltalálták a kapufát. A vendégek uralták a játékot, pedig semmi különöset, vagy váratlant nem csináltak, de a párharcokat szinte kivétel nélkül megnyerték. Egy második svéd gól inkább benne volt a mérkőzésben, mint az egyenlítés, a magyar támadásokban kevés volt az ötlet, helyzetet sem sikerült kialakítania a teljesen elbizonytalanodó csapatnak.

Ennek ellenére a hajrához közeledve mégis összejött az egyenlítés, Dzsudzsákot lökték fel a tizenhatoson belül, a tizenegyest első jó megmozdulását bemutatva Huszti lőtte a bal alsó sarokba.

A váratlan gól feldobta a csapatot, a 80. percben Dzsudzsák került lövőhelyzetbe a tizenhatos bal oldalánál, és alig tévesztette el a bal alsót, majd Huszti próbálkozott, de fordulásból leadott lövését könnyen védte Isaksson.

Az utolsó percekre szétszakadt a pálya, de igazán nagy helyzet nem alakult ki egyik kapu előtt sem. A hosszabbítás 3. percében ugyanaz történt, mint a legutóbbi magyar-svéd mérkőzésen.

A nem sokat csináló Ibrahimovic a sérült Juhászt váltó Tímár óriási hibáját kihasználva kilépett a védők közül, és bár Babos jó ütemben jött ki, a csatár rárúgta a labdát a lábára, onnan a mellére pattant, onnan pedig az üresen maradt kapuba. A középkezdésre már nem maradt idő. Ibrahimovic legutóbb - Matthäus kapitány kifejezésével élve - kibaszott nagy gólt rúgott az utolsó pillanatokban. A 2004-es Eb-selejtezőn Király Gábor beleérni sem tudott a szélről leadott lövésbe, a labda rövid felsőbe vágódott.

Erwin Koeman a sajtótájékoztatón gratulált csapatának, és elmondta, a döntetlenre mindenképpen rászolgált a magyar válogatott, de a végén hiányzott az éles helyzetek rutinja.

„A győztes gól előtt nekünk volt ígéretes támadásunk, de egy szerencsétlen hibából gólt kaptunk. Nem hibáztatom egyik játékosomat sem, csapatként követtük el a döntő hibát.”

Koeman elmondta, csapatát a saját képességeihez mérten értékeli. Több játékosa a klubjában nem játszik rendszeresen, így nem tudták hozni, amit a kapitány várt tőlük. Az első félidő furcsa felállása is ennek volt köszönhető, Torghelle még nem bírt volna négy nap alatt két meccset játszani, ráadásul van egy sárgája is, Rudolf pedig (bár ő kezdett volna) az utolsó pillanatban megsérült.

Lars Lagerbäck csapata harcosságát emelte ki, és megérdemeltnek mondta a svéd győzelmet, amelynek köszönhetően Svédország visszatért a továbbjutásért folyó harcba. A szakember elégedett volt, de bevallotta, már nem számított rá, hogy sikerül gólt szerezniük, amikor Ibrahimovic betalált. Lägerbeck méltatta a Barcelona sztárjának alázatát, amellyel sérülése ellenére vállalta a játékot, és négy év után ismét győztes gólt szerzett Budapesten. A csatár miután ütközött Szélesivel, felrepedt a szája.