Jenő
9 °C
14 °C
Index - In English In English Eng

Érdemtelen pontot is kegyetlen elbukni

2009.09.06. 12:30 Módosítva: 2009.09.06. 12:31
Sokan úgy élik meg, nem történt tragédia szombat este a Puskás Stadionban. Svédország szervezettebb, jobb játékosokból álló csapata legyőzte a hajráig helyzet nélkül is döntetlenre álló Magyarországot egy olyan meccsen, ahol semmi nem ígért magyar sikert. Elkeseredni csak a vereség módja miatt van okunk, egyébként egyszerűen érvényesült a papírforma.

Svédország 2-1-es budapesti győzelme csak az utolsó pillanatban elbukott pont miatt bosszantó, a játék képe alapján a döntetlen is hízelgő lett volna a magyarokra nézve. Be kell látnunk, egy jobb csapat teljesen megérdemelten verte meg a mieinket, hiszen az egyenlítésünk is jóformán a semmiből érkezett.

Jegyzőköny, csoportállás

Puskás Ferenc Stadion, 41 ezer néző, v.: Nicola Rizzoli (olasz)
gólszerzők: Huszti (79., 11-esből), illetve Mellberg (9.), Ibrahimovic (94.)
sárga lap: Dárdai (31.), Gera (81.), illetve Svensson (22.), Mellberg (82.)

Magyarország:Babos Gábor - Szélesi Zoltán, Juhász Roland (Tímár Krisztián, 64.), Gyepes Gábor, Halmosi Péter - Dárdai Pál (Torghelle Sándor, a szünetben), Vadócz Krisztián - Dzsudzsák Balázs, Hajnal Tamás (Buzsáky Ákos, 84.), Gera Zoltán - Huszti Szabolcs

Svédország:Andreas Isaksson - Mikael Nilson, Olof Mellberg, Danil Majstorovic, Behrang Safari - Rasmus Elm, Samuel Holmén (Tobias Hysen, 86.), Anders Svensson, Kim Ka:llström - Zlatan Ibrahimovic, Johan Elmander (Marcus Berg, 75.)

A csoport másik mérkőzésén: Dánia-Portugália 1-1
1. Dánia 17, 2. Magyarország 13, 3. Svédország 12, 4. Portugália 10, 5. Albánia 6, 6. Málta 1

Szerdán következik: Magyarország-Portugália, Málta-Svédország, Albánia-Dánia

Koeman mindent megtett, megpróbálta meglepni a svédeket egy váratlan húzással, és center nélkül, középen Huszti Szabolccsal küldte pályára csapatát. A kapitány arra számított, hogy a labdát a földön tartva az ellenfél térfelére tudjuk terelni a játékot, ez azonban több okból sem sikerült, így csak a széleken tudtunk a svédek mögé kerülni, a beadásokból azonban semmi esély nem volt a gólszerzésre, hiszen Huszti eltörpült a svéd óriások közt.

A kapitány taktikájában kulcsszerep jutott volna Hajnal Tamásnak, de a dortmundi irányító rettenetes napot fogott ki, többet ártott, mint használt. A második félidő már kiegyenlítettebb volt, Torghelle Sándorral harcosabb lett a magyar csapat, de így is a svédek előtt adódtak helyzetek, csak a mezőnyben lett kiegyenlítettebb a játék.

Torghelle sérülése után még nem játszott Augsburgban teljes meccset, most sem bírta volna a harcot a kemény svédekkel 90 percen át. Ő fejezte ki azonban a legjobban magát: "ilyen gólt csak mi tudunk kapni."

A magyarok játékában ugyanakkor nem volt benne a gól, de a svédek megtették azt a szívességet, hogy felöklelték Dzsudzsák Balázst a tizenhatoson belül, a megítélt büntetőből pedig Huszti Szabolcs precízen kilőtte a bal alsót.

A hajrára fordulva úgy nézett ki, végre nekünk lesz szerencsénk, és pontot szerzünk egy olyan mérkőzésen, ahol a világon semmi nem ígérte ezt.

A mérkőzéssel kapcsolatban Tímár Krisztián elképesztő hibája, és az önmagát ismétlő sors szomorú ténye marad majd meg a szurkolókban, pedig igazából az egy pont is óriási ajándék lett volna. Nem sikerült pontot szereznünk a játék minden elemében fölénk növő, és csapatként is jóval többet nyújtó svédektől, akik így újra oda-vissza elverték a magyar válogatottat.

Magyarország akkor tudja legyőzni az életéért harcoló Svédországot, ha minden játékos erőn felül teljesít, nem akad gyenge pontja a csapatnak, ez azonban még túlságosan nagy elvárás a mieinktől. A csapat egyik legnagyobb baja, hogy néhány kulcsjátékos képtelen kiegyensúlyozottan teljesíteni, a svédek ellen pedig természetesen nem fért bele, hogy a magyar válogatott irányítója értékelhető megoldás nélkül hozza le a meccset. Talán kissé későn is cserélte le őt Koeman.

Svédország visszarángatta a földre a szurkolókat, és megmutatta, amit a mérkőzés felvezetéseként írtunk: Koeman válogatottja apró lépésekkel halad, de a következő még nem az, hogy akár hazai pályán lebírja a reménye életben tartásáért küzdő svéd csapatot. A magyarok nem lettek se jobbak, se rosszabbak a szombat esti drámai vereségtől, hibáik mellett értékeik is ugyanazok maradtak, és ugyanazok maradnak akkor is, ha mostantól nem szereznek pontot.

Sokan az eredmények, a pótselejtezőt ígérő csoportállás miatt álltak a válogatott mellé, és bizonyára a győzelem felett érzett örömükben elfelejtették, hogy Málta ellen például 60 percet át vergődött a csapat. Játékban már jóval tudatosabbak a magyarok, de még mindig az európai középmezőny alján helyezkednek el, így minden egyes elitcsapattól történő pontszerzést nagyon nagy eredménynek kell elkönyvelnünk.

A svédek amúgy pontosan azt tették, amit kell, és amit tettek eddig rendre az elmúlt években, fizikai fölényüket ránk erőltették. Illetve alighanem érezték, a nyomás alatt tartott védelem hajlamos a hibákra.

Szerdán hasonlóan nehéz, ha nem még nehezebb feladat vár a mieinkre, hiszen Portugália még nehezebb helyzetben van, mint Svédország volt. Juhász talán játszhat, ha nem súlyos izomsérülése. (A legutóbbi vb-selejtezőn is megsérült, akkor Ibrahomivics rúgta meg a fejét.) Gera biztosan nem, mert begyűjtötte második sárgáját.

A játékosoknak érezniük kell, hogy a szurkolók mellettük állnak, hátha akkor valóban mindenki képes lesz kihozni magából a maximumot, és egy jó meccset játszhatunk a portugálokkal. Mert sajnos a szombati a 92. percig sem volt jó meccs.