Csongor
1 °C
9 °C

A 93. perc mentette meg Maradonát

2009.10.11. 09:56
A dél-amerikai világbajnoki selejtezőkön Argentína 2-1-re verte Perut, Uruguay pedig Ecuadort, így a két kétszeres világbajnok egymás ellen dönti el, melyik jut ki egyenes ágon a vb-re. Chile az utolsó fordulótól függetlenül már vb-résztvevő.

Az argentin válogatott Perut fogadta, mindenképpen nyernie kellett ahhoz, hogy esélye legyen pótselejtező nélkül kijutni a dél-afrikai világbajnokságra. A hazaiak hiába játszottak hatalmas mezőnyfölényben, az első félidőben nem sikerült gólt lőniük.

A második elején az első válogatott meccsét játszó Higuain megszerezte a vezetést a hazaiaknak. A Real Madrid csatáráról korábban azt mondta a kapitány Maradona, hét jobb támadója is van, mégis a kezdőbe jelölte.

A hátrányba került peruiak lettek aktívabbak a góltól, de nem tudtak betalálni. A végén úgy tűnt, az argentinok már csak ki akarják húzni a szakadó esőben az 1-0-át, de a 90. percben Rengifo közeli fejessel egyenlített.

Maradona mégis megúszta az újabb bukással felérő eredményt, mert Martin Palermo a 93. percben megszerezte a győztes gólt. A Boca Juniors támadója egy keresztbe lőtt labdát gyötört közelről az üres kapuba. Maradona örömében métereket csúszott hason a vizes füvön.

Győzelmével Argentína feljött a negyedik helyre, de még nem mondhatja magát biztos vb-résztvevőnek, mert Uruguay idegenben verte Ecuadort. A hazaiak hiába szerezték meg a vezetést, az uruguayiak egy perc múlva egyenlítettek, majd az argentinokhoz hasonlóan a legvégén, a 94. percben - Diego Forlán 11-eséből - megszerezték a győztes gólt is (a 11-est hozó támadás előtt a hazaiaknak kellett volna büntetőt kapniuk).

Így az argentinok 25, Uruguay 24, míg Ecuador 23 ponttal áll a záró forduló előtt, melyben Uruguay-Argentína meccs lesz. Egy esetleges vereséggel Messiék még a pótselejtezőt érő 5. helyről is lemaradhatnak.

A többi találkozón Chile Kolumbiában nyert 4–2-re és biztosította be helyét a vb-n, míg a már biztos résztvevő Paraguay idegenben verte Venezuelát 2–1-re.

Dél-Amerikai selejtezők:

Argentína-Peru 2–1 (0–0

Higuaín (51.), Palermo (93.), ill. Rengifo (90.)
Kolumbia–Chile 2–4

Vidal (13. – öngól), Moreno (63.), ill. Ponce (35.), (Suazo (36.), Valdivia (72.), Orellana (79.)
Ecuador–Uruguay 1–2
Valencia (68.), ill. Suárez (69.), Forlán (94. – tizenegyesből)
Venezuela–Paraguay 1–2
Rondon (86.), ill. Cabanas (56.), Cardozo (80.)

A csoport állása:
1 Brazília 33
2 Paraguay 33
3 Chile 30

4 Argentína 25
5 Uruguay 24
6 Ecuador 23
7 Venezuela 21
8 Kolumbia 209 Bolívia 12
10. Peru 10
Az első négy helyezett automatikusan résztvevője a vb-nek, az ötödik pótselejtezőt játszik.

Akik már biztos résztvevők: Dél-Afrika (rendező jogán), Japán, Ausztrália, Koreai Köztársaság, Koreai NDK, Hollandia, Brazília, Ghána, Anglia, Spanyolország, Paraguay, Elefántcsontpart, Dánia, Németország, Szerbia, Olaszország, Chile, Mexikó, Egyesült Államok.