Csilla, Noémi
5 °C
18 °C

Titkolják, de lesz új Fradi-stadion

2009.10.12. 17:45
Sokan szkeptikusak a Ferencváros angol tulajdonosának szándékai kapcsán, úgy gondolják, Kevin McCabe sem a csapat megerősítését, sem az új stadion felépítését nem veszi komolyan. A ferencvárosi vezetők erre rá is erősítenek azzal, hogy a decemberi bemutató óta semmitmondó általánosságokat hajtogatnak a beruházással kapcsolatban. Az illetékes hatóságtól megtudtuk, hogy minden rendben halad, sőt, McCabe még siettetné is a folyamatot.

A közelmúltban egy új támogató segítségével megkezdték a Ferencváros Üllői úti stadionjának újrafestését. A meglehetősen rossz állapotban lévő létesítményben az első ecsetvonásokat az FTC Zrt. vezérigazgatója, Berki Krisztián húzta. A PR-esemény némileg visszafelé sült el: szurkolók, újságírók, építészek bizonytalanodtak el ismét, valóban megépül-e hamarosan az új Albert Stadion.

stad451

Ha ugyanis a korábbi terveknek megfelelően az FTC a szezon végén kiköltözik éppen 35 éve átadott stadionjából, akkor minek szépítgeni. A csapat gyenge szereplése miatt is erős szkeptikus hangok újra felerősödtek, hogy az angol tulajdonos nem is gondolja komolyan a stadionberuházást. A vezetők, közöttük Berki, ugyanis csak azt hajtogatták az elmúlt hónapokban, folyik az engedélyek beszerzése, ennél többet nem voltak hajlandóak elárulni. Ráadásul tavaly október óta többször, több helyről is lábra kapott az a hír, hogy az FTC megkereste a Magyar Labdarúgó Szövetséget, hogy az MLSZ ne építse meg az önállóan tervezett Nemzeti Labdarúgó Arénát, hanem társuljon be az Üllői úti beruházásba és legyen a tervezettnél nagyobb a stadion. Ez azonban heves indulatokat váltott ki a szurkolók között, az MLSZ pedig nemet mondott az ajánlkozásra.

Ez a vonal elhalt, az engedélyek beszerzése, a végleges tervek elkészítése azonban valóban hosszú és pénzigényes feladat. Egy ilyen beruházás esetében nem csak több hónapot, akár éveket vehet igénybe, százmillió forintot is felemészthet. A ferencvárosi vezetők azonban most is inkább a hallgatást választották, nem hajlandóak konkrétumokkal előállni.

Az építési engedély - több lépcsőben zajló - megadása a IX. kerületi jegyző alá rendelt ferencvárosi építésügyi hatósági csoport hatáskörébe tartozik. A hatóság sem volt sokkal bőbeszédűbb, mint az FTC, de legalább választ adott. Az elvi építési engedély kiadása folyamatban van, akárcsak a jóval bonyolultabb eljárás az illetékes környezetvédelmi hatóságnál.

Az építtető állítja, hogy az első épület, amelyet a területen felhúznak majd, az a stadion lesz. A szkeptikusokat az is megnyugtathatja, hogy Kevin McCabe-nek olyannyira fontos a beruházás, hogy folyamatosan sietteti az eljárást, haladást szeretne.

Persze az nem jelenti azt, hogy már épülhet is a stadion, mert csak ezután következhet az építési engedély kiadása, amely ismét egy legalább háromhónapos eljárás. A jelenlegi épületre pedig bontási engedélyt kell kérni, az viszont független az építési engedélytől, előbb és később is meg lehet szerezni.

stad450

Az elhangzottak alapján tehát minden rendben, a tervek megvalósítása reálisnak tűnik. Nehézséget csak az okoz, hogy a folyamatokat Kevin McCabe közvetlenül felügyeli, ő azonban csak legfeljebb havonta érkezik Budapestre. Ezzel együtt valóban a mostani lehet a Fradi utolsó szezonja a 28 ezresnek épült, jelenleg 18 ezer férőhelyes Albert Stadionban. Május után kezdődhet a bontás és a fedett lelátójú, 21-30 ezres új aréna építése. A stadiont a mostani elhelyezkedéséhez képest kilencven fokkal elforgatják és a Könyves Kálmán körúttól távolabb kerül: a homlokzata az Üllői útra néz majd és maga a pálya a mostani eredményjelző mögötti edzőpályától még negyven méterrel a Nagyvárad tér felé esik majd.

Kevin McCabe azt ígérte, az új stadion, a környező üzlet- és irodaházakkal, szállodával együtt 2012-re lesz kész, a stadion 50-60 millió euróból, azaz 13,5-16 milliárd forintból valósulhat meg. Az építkezés alatt a Ferencváros albérletbe költözik, de még erről sem árultak el sokat a vezetők, csak annyi hangzott el - még fél évvel korábban - hogy tárgyalnak a Népstadion kibérléséről.