Koronavírus adatok

2022. jan. 27.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Károly, Karola
2 °C
7 °C

A magyar futballközhangulat a tét Dániában

2009.10.14. 14:12
A futballválogatott utolsó vb-selejtezőjén Dániában lép pályára, Erwin Koeman csapatának csak elméleti esélye van a pótselejtezőt érő második hely megszerzésére a csoportgyőztes otthonában. A meccs tétje, hogy pozitív élménnyel zárjuk-e a több szép pillanatot is hozó selejtezősorozatot, vagy a helyi örömünnephez megyünk asszisztálni Koppenhágába.

Utolsó világbajnoki selejtezője előtt még van matematikai esélye a továbbjutásra a magyar válogatottnak, ez az utóbbi években tapasztaltak után már komoly előrelépés, bár Erwin Koeman csapata valószínűleg ugyanúgy hiányozni fog a következő tornáról, mint a korábbiak.

A magyar válogatott kerete

Kapusok:
Babos Gábor (NEC Nijmegen), Fülöp Márton (Sunderland), Király Gábor (1860 München)
Védők:
Bodnár László (DVSC-TEVA), Fehér Csaba (NAC Breda), Juhász Roland (RSC Anderlecht), Gyepes Gábor (Cardiff City), Bodor Boldizsár (Roda JC), Gaál Miklós (Amkar Perm), Mészáros Norbert (DVSC-TEVA)
Középpályások:
Huszti Szabolcs (Zenit), Dzsudzsák Balázs (PSV Eindhoven), Halmosi Péter (Hull City), Gera Zoltán (Fulham), Vadócz Krisztián (Osasuna), Tóth Balázs (Racing Genk), Buzsáky Ákos (Queens Park Rangers), Varga József (DVSC-TEVA)
Támadók:
Torghelle Sándor (Augsburg), Rudolf Gergely (DVSC-TEVA), Priskin Tamás (Ipswich Town)

Dániában az eredmény már semmit nem számít, hiszen ha a már biztosan vb-résztvevő dánokat meg is verjük, Svédország és Portugália hazai pályán játszik a csoport aprajával, esélytelen, hogy egyszerre botoljanak mindannyian. A tét nehezen számszerűsíthető, inkább a sorozat végén a szurkolókban hagyott nyom miatt jelentős a meccs.

Voltak ennek a selejtezősorozatnak magyar szempontból nagyon szép pillanatai, amire persze nagy lendülettel csapott le a sikerélményekre kiéhezett magyar közvélemény. Ráadásul választék is volt: kinek az első hat meccsen összesen elveszített öt pont tetszett, kinek a csapat hol racionális, hol bátor játéka. Abban viszont mindenki egyetért, hogy a sorozat lezárása eddig minden szempontból méltatlan.

A svédek és a portugálok elleni hazai meccseket nagyon elrontottuk, a kapitány túlóvatoskodta a két sorsdöntő csapatot, így Portugáliában már egy hitehagyott, gyenge ellenfelével sem sokat kezdő magyar válogatott kapott ki simán. Ha a szurkolói hangulat (ami természetéből adódóan felcsap minden sorsolás után) fontos, Dániában még sokat tehet azért a csapat, hogy pozitív élménnyel búcsúzzunk a felemás vb-seletjezőktől.

Telt ház lesz a Parken-stadionban

Nagyon hideg van Dániában, de a 40 ezres Parken-stadion lelátói közé nem fúj be a szél, az utolsó selejtezőn nem lesz zavaró a hideg, olvasható az MLSZ honlapján. Koppenhágában már csak néhány ezer eladatlan jegy van, szinte biztos, hogy telt ház várja majd a csapatokat. A hírek szerint sok magyar szurkoló is lesz a lelátón.

Az ország az U20-asokat ünnepli, Komanéknak még van egy vb-bronzmeccsük Egyiptomban, így nem fenyeget az a veszély, hogy a populista vonalat követve Dániában tele lesz a felnőtt csapat a kicsik játékosaival. Koeman egyébként is óvatosan próbál csak ki új embereket, az ősz nagy magyar felfedezettjének, Varga Józsefnek Lisszabonban csak 10 játékpercet hozott a DVSC BL-menetelésében mutatott kiváló játéka.

A közhangulatot most tehát az U20-asok határozzák meg, ezért lenne jó, ha a felnőtt válogatott is pozitív eredménnyel zárná vb-selejtezőit. A Koeman-csapat játékosainak sem árt, ha tudják, szinte minden poszton láttunk Egyiptomban olyan játékost, aki minimum méltó vetélytársa lenne a felnőttcsapat állandó kezdőinek. Ezt a plusz motivációt a kapitány rigorózus válogatási elvei ellenére felhasználhatnák a játékosok, mert néhányuk hiába kezd állandóan, meglehetősen régen játszott utoljára jól.

Koeman elmondta, Dániában már az Eb-selejtezőkre gondolva küldi pályára csapatát, azaz elképzelhető a két debreceni fiatal, Varga és Mészáros Norbert játéka (akik előttük vannak, nem sokat tettek posztjuk megőrzéséért), és a középpályán is változtathat a kapitány. Dánia örömünnepre készül, jó lenne úgy lejönni a pályáról Koppenhágában, hogy legalább megpróbáltuk elrontani.

A selejtezőcsoport állása, az utolsó forduló programja

1. Dánia 9 6 3 - 16- 4 21 pont - vb-résztvevő
2. Portugália 9 4 4 1 13- 5 16
3. Svédország 9 4 3 2 9- 4 15
4. Magyarország 9 4 1 4 9- 8 13
5. Albánia 9 1 4 4 5- 9 7
6. Málta 9 - 1 8 0-22 1
10.14.: Portugália-Málta, Dánia-Magyarország (20.45), Svédország-Albánia  • Vennék
  • Bankszámla