Koronavírus adatok

2022. jan. 24.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Pál
-8 °C
3 °C

Kiestünk, de 24 év után pozitív mérleggel

2009.10.15. 14:20
Lezárult a 2010-es futball-világbajnokság selejtezősorozata, Magyarország csoportjában 4. helyen végzett, és nem jutott ki. Erwin Koeman válogatottjának 18 hónapja vegyes képet mutat, de a hollanddal elértünk néhány olyan eredményt, amire korábban hiába vártunk. Dániában egy 30 percig nagy verésnek kinéző meccset fordítottunk a saját javunkra, ebben a magyar csapat előrelépett.

A mindkét csapat számára tét nélküli utolsó vb-selejtezőn a csoportgyőztes dánok megpróbálták kiszolgálni közönségüket, négy támadóval jöttek a magyar térfélre. A nagy nyomás csak 25 percig tartott, ebben az időszakban a hatalmas védéseket bemutató Babos Gábor tartotta meccsben a magyarokat, a félidő második fele már kiegyenlített volt.

Jegyzőkönyv

DÁNIA-MAGYARORSZÁG 0-1 (0-1)
Koppenhága, Parken Stadion, 40 ezer néző, v.: Florian Meyer (német)
Gólszerző: Buzsáky (35.)
Sárga lap: Christensen (20.), Jensen (78.)

Dánia: Sörensen - L. Jacobsen, Christensen, Agger, M. Jakobsen - Rommedahl (Silberbauer, 71.), C. Poulsen, J. Poulsen, Enevoldsen (Larsen, a szünetben) - Tomasson (Jensen, 62.), Bendtner

Magyarország: Babos Gábor – Bodnár László, Juhász Roland, Vanczák Vilmos, Halmosi Péter – Tóth Balázs - Dzsudzsák Balázs (Priskin Tamás, 90.), Varga József, Buzsáky Ákos (Huszti Szabolcs, 77.) – Rudolf Gergely (Vadócz Krisztián, 87.), Torghelle Sándor

Az első épkézláb támadásából gólt szerző magyar csapat összeszedte magát, és a meccs hátralevő részében egyenrangú partnere volt a vb-résztvevő dánoknak. Nem volt szó brillírozásról, de koncentrált, tudatos játékkal fogtuk meg a vergődő Dániát, a furcsán cserélő Morten Olsen is többet ártott, mint használt változtatásaival.

A magyarok úgy hozták le a második félidőt, hogy a dánok csak távoli lövésekből tudtak veszélyeztetni, ezeket pedig a parádézó Babos Gábor hol könnyedén, hol komoly bravúrral szedte le.

Babos Gábor visszavonult a válogatottságtól

A mérkőzés legjobbjának, a NEC Nijmegen 34 éves kapusának a kopppenhágai volt az utolsó válogatott meccse. "Már korábban megbeszéltem a kapitánnyal, hogy ha kijutunk a vb-re, akkor az pályafutásom megkoronázása lesz, sajnos nem sikerült, így most jött el a búcsú ideje. Kívánok az egész csapatnak sok sikert."

A hatékony rombolás mellett kontrákból még mi lőhettünk volna gólokat, a semmiből érkezett magyar gól, annyira megfogta a dánokat, hogy innen már nem is tudtak felpörögni.

Ha tétje nem is volt, és Dánia ennek megfelelő komolysággal próbálta lehozni a meccset, szép győzelmet aratott a magyar válogatott, ami elsősorban azért volt fontos, mert nem csak eredményt, de jó játékot is régen láttunk Erwin Koeman csapatától.

A játék Koppenhágában sem volt zökkenőmentes, de a vezető gól után a csapat hozta azokat a tulajdonságokat, amiket az utóbbi meccseken hiányoltunk.

A szünet után volt karaktere a csapatnak, elsősorban a fedezetsor tette oda magát. Külön öröm Varga József kiváló játéka, a debreceni belső középpályás az utóbbi hónapok legjobb párosát alkotta Tóth Balázzsal, a védősor pedig néhány hajmeresztő hibát leszámítva jól rombolt.

A győzelem nem ért továbbjutást, a szokásoknak megfelelően a vert mezőnyben végeztünk, de hogy előre lépett a csapat, azt több dolog mutatja. Az egyik legnehezebb csoportba kerültünk, ennek ellenére a nem továbbjutó korábbi válogatottakhoz képest 24 év óta először végeztünk pozitív mutatóval (5-1-4). A magyar csapat oda-vissza legyőzte az alacsonyabban rangsoroltakat, ez szintén nem jellemző.

Az utolsó mérkőzésen mutatott eltökéltség, és helyenként a szervezett játék annyit feltétlenül ért, hogy a felnőttválogatott nyomot hagyott a szurkolókban, és talán sokan elfelejtik, hogy benne hagytuk a csoportban a lehetőséget. A két szeptemberi hazai selejtező (Svédország, Portugália) komoly csalódás volt, ezt igyekezett most helyrehozni a csapat, és mivel Dániában esélytelenül is sikerrel járt, nincs értelme senkit elmarasztalni.

Koeman 18 hónapjának összképe vegyes, de a holland kapitány elért néhány olyan eredményt, amelyről elődei csak álmodhattak.

A magyar válogatottnak az utolsó meccsig volt esélye a továbbjutásra, két utolsó hazai selejtezője előtt már nem nyitottak ki a pénztárak, és a sorozat jelentős részét pótselejtezőt érő helyen töltötte.

"A jövőt illetően ennek a találkozónak erőt kell adnia - nyilatkozta az mlsz.hunak Erwin Koeman. - Ezzel a tudattal, a koppenhágai tapasztalatokkal felvértezve kell nekivágni majd a legközelebbi sorozatnak, az Európa-bajnoki selejtezőnek és akkor a továbbjutás sem marad el" - zárta a kapitány meglehetősen optimista nyilatkozatát.

Újra negyedik hely, de pozitív mérleggel

1986 óta másodszor zárta pozitív mérleggel aktuális selejtezősorozatát a magyar válogatott. 1998-ban Csank János csapata 2. lett végzett, azóta Erwin Koeman válogatottja az első, amely több meccset nyert, mint amennyit elveszített. Az elmúlt 24 évben 6-6 vb- és Eb-selejtezősorozatban volt érdekelt a csapat, most ugyanott végeztek, ahol korábban is a legtöbbször: a negyedik helyen. A mostani szereplés minden szempontól óriási előrelépés a legutóbbi (2008, Eb) sorozat után, amikor 4 győzelemmel és 8 vereséggel a 6. helyen végzett a magyar válogatott.


  • Vennék
  • Hírek