Adalbert
13 °C
21 °C

A H1N1 miatt maradt el a francia futballrangadó

2009.10.25. 21:24
Az új típusú influenza miatt a Francia Labdarúgóliga (LFP) versenybizottsága elhalasztotta a Ligue 1 10. fordulójának vasárnap estére tervezett Olympique Marseille-Paris Saint-Germain mérkőzését. A fővárosi csapat hárm játékosánál diagnosztizálták az új típusú influenzavírust és további két másik játékosnál is észlelték a betegség tüneteit. A két csapat szurkolói előbb egymást találták meg, majd a rendőrökkel törtek ki összecsapások több helyen is.

A francia futball-liga orvosa vasárnap marseille-i szállodájukban látogatta és vizsgálta meg a PSG játékosait. A párizsi középpályás Jérémy Clément-nál ekkor mutatták ki a H1N1 vírust, miután szombaton Ludovic Giuly-ról és Mamadou Sakhóról is kiderült, hogy az új típusú influenzában szenved. Sajtóhírek szerint a csatár Loris Arnaud-nál és még egy játékosnál is észlelték a betegség tüneteit. Az LFP nem hozta nyilvánosságra a neveket, de a francia sajtó közölte, kik fertődődhettek meg.

Az első esetek diagnosztizálása óta - megelőzés céljával - a PSG valamennyi játékosát Tamifluval kezelik, vasárnap pedig a technikai munkatársakkal együtt 72 órás egészségügyi karanténba zárták őket Marseille-ben. A liga a további fertőzés veszélyétől illetve attól tart, hogy a H1N1-vírussal megfertőződött, de még nem beteg játékosok esetén kardiológiai problémák léphetnek fel, ha pályára lépnek.

Először fordult el, hogy a labdarúgó-bajnokságban az új típusú influenza miatt elhalasztottak egy mérkőzést: az új dátum egyelőre nem ismeretes.

A PSG elnöke, Robin Lepreux rögtön érezte a veszélyt és a sajtóban kérte a csapat Marseille-be utazott szurkolóit, hogy térjenek haza. A klub jelezte: visszatéríti szurkolóinak az utazás költségeit, mert ők nem tehetnek arról, hogy elmarad a mérkőzés.

Ez sem segített, mert a vonattal és autóbuszokkal érkezett párizsi szurkolók jelentős része ugyan visszafordult, de megközelítőleg száz ember bejutott Marseille belvárosába. Ott a vendéglátók kemény magja azonban szabályosan körbezárta őket. Sajtóhírek szerint azonban nem egymással csaptak össze, hanem a PSG-szurkolók viaskodtak a rendőrökkel. A nagy erőkkel kivonuló rendőrség könnygázzal és gumilövedékekkel oszlatta mindkét tömeget: a feldühödött emberek kukákat gyújtogattak, telefonfülkéket és buszmegállókat rongáltak meg. A rendőrség szerint több óra szükséges a rend helyreállításához, mert több helyen is rendzavarás tört ki.