Szilárda
-4 °C
2 °C

Az angolok nem tudták, mit jelent a Fradi?

2009.11.02. 19:46
Az FTC-szurkolók vezetője állítja, a csapat gyenge szereplése mellett a vezetők betartatlan ígéretei és bűnbakkeresés volt a szombati botrány kiváltó oka.

Szombaton félbeszakadt a Ferencváros-Diósgyőr bajnoki mérkőzés, a játékvezető a 69. percben, 3-1-es vendégvezetésnél fújta le a, mert a hazai szurkolók petárdákat dobáltak a pályára és a rendőrökre, többen a kerítésen átmászva a pályára is bementek.

„A hétvégi meccsen annak a következményeit láttuk, amit a vezetés művelt a klubbal. Ez egy hosszabb folyamat, de Terry Robison pénteki megnyilvánulása, hogy 20 percen keresztül csak a szurkolókat szidta, csak olaj volt a tűzre” – mondta a Ferencváros Szurkolók Szövetségének alelnöke.

Boros Bánk Levente szerint a vezetőség felelőtlen ígéretei – bajnoki cím az NB I.-ben, BL-indulás, új stadion, minőségi játékosok szerződtetése – és ezek elmaradása, valamint a csapat gyenge szereplése miatt ők már korábban is jelezték, a szurkolók elégedetlenek.

„Ez a szereplés méltatlan a klub hagyományaihoz, a szurkolói elvárásokhoz, a múlthoz. Ehhez jött Robinson nyilatkozata, és hogy a magyar vezetők állandóan az angolokra mutogatnak. A szurkolók körében nagy az elégedetlenség, hiába jeleztük a vezetőség felé, nem vették komolyan.”

A szurkolói szövetség nem a pályára beszaladva nyilvánít véleményt - a B-közép például békésen demonstrálva elhagyta a kapu mögötti szektorokat -, ők a jogszabályokat betartva akartak lépni, de ezt a várható botrányt meg lehetett volna előzni. „Az angolok úgy kezelik a klubot, mintha egy angol harmadosztályú kiscsapat lenne. Nem tudták hova jönnek? Nem tudták, mit jelent a Fradi, mik az elvárások?”

A szurkolóknak nem tetszik, hogy a Ferencváros vezetése soha nem védte meg a klub érdekeit, lehajtott fejjel tudomásul vették az MLSZ minden döntését. Szintén nem értik, miért asszisztáltak sokáig a gyenge szerepléshez, következmények nélküli volt a Magyar Kupából kiesés is.

Draskovics Tibor rendőrségi eljárást ígér

Az igazságügyi és rendészeti miniszter azt kérte a rendőrségtől, hogy a videofelvételek alapján nagy erőkkel indítson nyomozást azok ellen, akik megzavarták a mérkőzést. Az MSZP - a miniszterelnökkel egyetértésben - törvénymódosítási javaslatot tevő munkacsoportot hozna létre a futballhuliganizmus ellen. Draskovics emlékeztetett, az Országgyűlés még júniusban módosította a sporttörvényt; ez tartalmazza a stadionok kötelező kamerázását, a szigorúbb beléptetési rendszert, és az ellenőrizhető jegykiadást, a tömegrendezvényeken elkövetett garázdaságot lényegesen súlyosabban büntetik, mint általában.
"Mindenkinek tudomásul kell vennie, hogy a sportrendezvény szervezőjének kell a megfelelő biztonságról gondoskodnia. A rendőrség megtilthatja a játékot, vagy elrendelheti, hogy a rendezvényt nézők nélkül tartsák meg. A rendőrségnek ezzel a jogkörével keményen kell élnie."

„Ha havonta, kéthavonta megjelent Robinson, csak a szurkolókat támadta, milyen rosszak, az ő viselkedésük miatt nem tudnak új játékosokat igazolni. A szurkolók viselkedésére hivatkozva kirótt büntetések ebben az évben legfeljebb ötmillió forintot tesznek ki, ennyiért játékost nem lehet venni. De nem tettek semmit több kifogásolt kérdésben sem - ilyen volt a narancssárga mez - és következetlenek voltak a debreceni petárdaüggyel kapcsolatban is. De ha legalább a középmezőnyben lenne a csapat, biztos nem lett volna balhé."

Orbán Viktor új jogszabályokat hozna

A volt miniszterelnök nyitott arra, hogy ha szükséges, akkor új jogszabályokkal kell megakadályozni a szombati mérkőzésen történtekhez hasonló szurkolói rendbontásokat. "A törvényi feltételek adva vannak ahhoz, hogy a tulajdonosok rendet tudjanak tartani, vagy ha nincs rend, akkor rendet tudjanak tenni a saját házuk táján. De ha úgy gondolják, hogy hiányoznak jogszabályok, akkor bátran keressenek bennünket, nemsokára választás lesz, s ha kapunk jó javaslatokat, akkor a következő parlamentben mi minden gond nélkül el tudjuk azokat fogadni, meg tudjuk alkotni. Rajtunk nem fog múlni, hogy rend legyen. Nem lehet ordenáré hangulat és kulturálatlanság egy pályán, mert akkor a normális középosztálybeli családok el fognak maradni a mérkőzésekről."

Szurkolói rendbontások miatt a Ferencvárost ebben a szezonban eddig 5,2 millió forintra büntette az MLSZ, a fegyelmi bizottság a félbeszakadt meccs eseményeit kedden tárgyalja majd. A szövetség sajtófőnöke szerint nem elképzelhetetlen, hogy már ekkor döntés születik a büntetésről, de elképzelhető az is, még hetekig tárgyalják az ügyet.

Eddig a szeptemberi, MTK Budapest elleni mérkőzésen tapasztalt rendezési hiányosságok és rendzavarások miatt kellett a legtöbbet fizetnie az FTC-nek, 1.500.000 forintot, de a legcsekélyebb összeg is 200.000 forint volt.

Az MLSZ fegyelmi szabályzata szerint a pénzbüntetés és a zártkapus meccsek mellett a legsúlyosabb büntetés a pályaválasztási jog felfüggesztése - egy mérkőzéstől egy évig terjedő időtartamra - , illetve a pálya teljes vagy részleges betiltása lehet (ez utóbbi azonban nem haladhatja meg a hat hónapot).

Az elmúlt évek legkomolyabb Fradi-botrányai

2002. szeptember 14. - Az Újpest-Ferencváros meccsen tizenöt drukkert állítottak elő a rendőrök, akik vízágyukat is bevetettek szurkolók megfékezésére. A Magyar Labdarúgó Liga fegyelmi bizottsága az Újpestet 1 millió, az FTC-t 2,5 millió forint befizetésére kötelezte.
2003. május 30. - Az FTC az Üllői úton csak döntetlent játszott a Debrecennel, így elvesztette a bajnokságot. A csalódott drukkerek a mérkőzés után beözönlöttek a pályára és ütöttek-vertek mindenkit, akit értek, játékosokat, szakvezetőket, fotósokat, Szentes Lázárt, a DVSC edzőjét kórházba kellett szállítani. A székház ablakait betörték, a Népligeti autóbusz-állomásnál több hirdetőoszlopot felgyújtottak, a kiérkező tűzoltókat is megtámadták. Több mint húsz ember ellen indítottak eljárást.
2004. szeptember 30. - Üveggel dobálta egymást mintegy harminc magyar és angol futballszurkoló a Vörösmarty tér környékén, a Ferencváros-Millwall UEFA-kupa-mérkőzés előtt. Egy angolul beszélő férfi életveszélyes sérüléseket szenvedett, mert hátba szúrták a Belvárosban, tizennyolc magyar, brit és cseh futballhuligán ellen indult eljárás.
2008. július 26. - A Ferencváros ausztriai, lindabrunni felkészülési mérkőzésén több magyar szurkoló a pályára szaladt, a játékvezetőt, a bolgár ellenfél játékosait fenyegették, az osztrák rendőrök tettek rendet..
2009. július 14. - A Ferencváros szurkolóinak egy csoportja a német Hertha BSC-vel játszott bemutató-mérkőzés előtt berlini szurkolókat támadott meg, akik közül egy könnyebb sérülést szenvedett. Később, a meccs közben hol a biztonságiakkal hadakoztak, de az is előfordult, hogy egymást ütötték. A hazai ultrák megpróbálták provokálni a mintegy 30 német drukkert is, de a szitkozódásokra, náci jelmondatokra nem érkezett válasz.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!