Viola
-6 °C
-2 °C

A szegediek plakáton üzennek Botkának

2009.11.04. 09:49 Módosítva: 2009-11-04 09:49:13
Közel két éve hasztalan akarják elérni a szegedi szurkolók a város polgármesterét, Botka Lászlót. Óriásplakátot csináltattak és a városi sportcsarnokkal szembeni hirdetőtáblán jelentetik meg a "Kósa: Bajnokok Ligája, Botka: harmadosztály" feliratot. Úgy érzik, a városvezető nemhogy segítené, hanem hátráltatja szeretett sportáguk fejlődését.

"Kósa: Bajnokok Ligája, Botka: harmadosztály" - olvasható azon az óriásplakáton, amely Szegeden, az újszegedi városi sportcsarnokkal szemben lesz kifeszítve egész novemberben, a helyi futballszurkolók üzennek így Botka László MSZP-s polgármesternek. A plakátot saját zsebből csináltatták, és kifizették a plakáthely egyhavi 50 ezer forintos díját is. Maga a reklámhely egy magánvállalkozásé, a terület - az egykori SZAK-stadion, a mostani Kisstadion - a város tulajdona.

Fotó: Szegedma.hu
Fotó: Szegedma.hu

"Mára a kommunikációnkra nem maradt más mód, mint az utca, és mivel Szentgyörgyi alpolgármester úr pár hete egy megbeszélésen egyértelműsítette, hogy a szegedi labdarúgás fejlődése ellen politikai döntést hozott a jelenlegi városvezetés, ezért ismét szólnunk kell, ezt egy vásárolt óriásplakát-felületen meg is tesszük" - olvasható az Együtt a Szegedi Labdarúgásért civilmozgalom közleményében. Vezetője, Nógrádi Tibor párhuzamot von Debrecen és Szeged futballja és városvezetői között: a Loki 1999-ben csődbe jutott, de az önkormányzat megmentette és mára BL-szereplő lett, míg a 2002 óta polgármester Botka szerinte kétszer is (2005-ben és 2007-ben) magára hagyta a helyi futballistákat.

"Pártállástól függetlenül kérjük a városunk politikusait, hogy Szeged sportja ne legyen politikai csaták és döntések tárgya. Vegyék figyelembe, hogy Szegeden és az országban egyaránt még mindig a legnépszerűbb sportág a labdarúgás, melynek 110 éves szegedi dicső múltja, nagy utánpótlás- és tömegbázisa van. Városunk reprezentatív csapata a harmadosztály Alföld csoportjának legkisebb költségvetésű klubjaként vitézkedik. Van tehát hová fejlődnünk! Szeged város futballjának és polgármesterének is."

"Nem csak a fentiek miatt tartjuk Botka polgármester urat harmadosztályúnak, hanem gőgős hatalomgyakorlásáért is" - áll a közleményben, arra is utalva, hogy Botka évek óta nem hajlandó szóba állni a szurkolókkal. Az egymás mellett elbeszélés ugyanis már legalább 2007 vége óta tart.

Arról már korábban beszámoltunk, hogy a szegedi pályák sorsáért aggódó helyiek először két éve hallatták a hangjukat. Először felirattal üzentek, majd levélben, személyes találkozót kérve keresték a polgámestert. Úgy érezték, a Felső-Tisza-parti stadion eladásával és egy másik pálya Városháza által is támogatott megszüntetésével ellehetetlenül az amúgy is hányattatott sorsú helyi futball. Botka nem válaszolt a megkeresésekre, de egyik alpolgámesterét, Szentgyörgyi Pált is csak rajtaütésszerűen tudták elérni drukkerek. Ezután az önkormányzati képviselők városházi fakkjába jutattak leveleket, de ezt megtiltották nekik, majd a közgyűlés előtt a képviselők asztalain személyesen helyezték el üzeneteiket, de ezt is megakadályozták.

Idén júniusban az ellen tiltakoztak, hogy az önkormányzat az idei 13,1 millió forint helyett 2010-ben csak 10 millió forintot ad a focinak. Ráadásul a 2009-es összegből 2,2 millió az utánpótlásra jutott, jövőre ez nulla forint lesz. Akkor a drukkerek a tanácsterem karzatára mentek és transzparenst feszítettek ki: "Ne vegyétek el Szegedtől a focit!"

Nógrádi úgy idézte fel a történetet, a feliratot a polgármester performansznak nevezte és dörgedelmes kirohanást intézett a demonstrálók ellen. Pedig ők a drapéria mellett ajándékokkal is kedveskedtek, Botka azonban ingerülten maga mellé vetette a kapott kék-fekete sálat és Vitos György 110 éves szegedi labdarúgás című könyvét.

Talán véletlen az egybeesés, de néhány héttel az eset után, szeptember végén kiderült, a karzatra többet nem mehetnek fel a drukkerek, mert az hirtelen életveszélyessé vált. Lezárták, majd statikai vizsgálatot rendeltek el. Az eset kapcsán Kohári Nándor fideszes képviselő több olyan példát is felsorolt, amikor a polgármester számára kényelmetlen helyzetekben halaszthatatlanul le kellett zárni a városháza dísztermét, vagy éppen nemkívánatossá vált képviselők irodáit kellett egyik napról a másikra kiüríteni.

A karzat lezárása volt az utolsó csepp a drukkereknek, az kérdéses, Botka László a plakát után kommunikatívabb lesz-e. Nógrádiék megoldást szeretnének, nem csupán bírálni. "Nem háborúzni akarunk, hanem leülni a városvezetéssel, hogy közösen kidolgozzunk egy programot, amelynek megvalósításával Szeged futballja megindulhatna felfelé. Ha ez megtörténne, a következő közgyűlésen "Köszönjük, polgármester úr!" transzparenssel jelennénk meg. Ezt megígérhetem."

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!