Orsolya
7 °C
15 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Egy időben játszik két mérkőzést a Fradi

2009.11.04. 12:29
A Ferencváros labdarúgócsapata szerdán fél hattól Diósgyőrben Ligakupa találkozón lép pályára. A Ferencváros labdarúgócsapata szerdán hét órától bajnoki meccset játszik a Győrrel. A bajnoki egy elhalasztott mérkőzés pótlása lesz, de az időpont egyeztetésekor a FTC vezetői tisztában voltak azzal, hogy szinte egy időben kell két meccset játszaniuk, bevállalták.

Futball- és tévétörténeti kuriózumot láthatnak negyedórán keresztül szerda este a Sport2 és a Duna Tv nézői: mindkét csatornán a Ferencváros labdarúgócsapata fog meccset játszani, élőben. A Sport Tv-ben a diósgyőri Ligakupa-mérkőzést közvetítik majd fél hattól, a Dunán héttől a Győr elleni zártkapus találkozót lehet megnézni. A két találkozó tehát minimum negyedórát egybeér, így a zöld-fehérek szurkolói valamelyik meccs elejéről vagy végéről lemaradnak.

Figyelni fognak a rendőrök

Fokozott rendőri ellenőrzést rendelt el a budapesti rendőrfőkapitány a főváros négy kerületében szerda déltől éjfélig terjedően az esti Ferencváros-meccsel összefüggésben - közölte Tafferner Éva, a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) szóvivője az MTI-vel. A szerdai ellenőrzés a VIII., IX., X. és XIX. kerületek teljes területén zajlik majd. A BRFK mindent megtesz annak érdekében, hogy a fokozott ellenőrzés az állampolgárokat ne zavarja, annak célja kizárólag a jogsértő cselekmények megelőzése, illetve megakadályozása - áll a rendőrség közleményében.

A diósgyőri időpont régóta ismert volt, a másik összecsapást a 11. fordulóból, október 16-áról halasztották el. A halasztást a győriek kezdeményezték amiatt, hogy három játékosuk az U20-as vb-n futballozott, míg idegenlégiósaik a válogatott meccsek miatt nem értek volna vissza a pénteki találkozóra. Az FTC elfogadta a Győr kérését, a Magyar Labdarúgó-szövetség (MLSZ) versenybizottsága nem.

Innen szinte követhetetlen a történet: az ETO fellebbezett, de az FTC ezzel már nem értett egyet, az MLSZ elnöksége Koppenhágában, a dánok elleni vébéselejtező előtt rögtönzött elnökségi ülésen adott engedélyt a halasztásra. Az FTC-t azonban elfelejtették értesíteni, a klub még csütörtökön sem kapta meg a hivatalos felhívást az időpont-módosításról. A Ferencváros tiltakozott az utolsó pillanatban hozott döntés ellen és alapszabály-, illetve versenyszabály-ellenesnek nevezte a határozatot. A Fradi ezek után vasárnapi meccset szeretett volna, de azt sem a Győr, sem a meccset eredetileg közvetítő Duna Tv nem támogatta.

A november 4-i új időpontot aztán az eredeti meccs napján határozta meg a versenybizottság, a Fradi és a Győr képviselői.

"Klubunk vezetése hangsúlyozza, hogy az MLSZ mai versenybizottsági ülése után olyan döntés született, amit az FTC vezetése akart és ki tudott alkudni a Győr elleni meccs halasztásával kapcsolatban" - közölte a Fradi hivatalos honlapja. A fő szempontjuk ugyanis az volt, hogy a bajnokság vége utánra nem lehet áttenni a mérkőzést, mivel akkorra jamaicai és pakisztáni légiósaikat már elengedték a válogatottakhoz. November 11. pedig azért esett ki, mert két nappal később ismét bajnokit játszik az FTC, az utolsó fordulóban a Honvéd ellen.

"Ott voltam a versenybizottság ülésén, ezért tudom, hogy amikor elhangzott a november 4-i időpont, jelezték a Ferencváros jelenlévő vezetőinek, Berki Krisztiánnak és Igaz Andrásnak, hogy aznap Ligakupa-meccse is van a csapatnak - idézte fel a történteket Serényi Péter, az MLSZ sajtófőnöke. - A Fradi-vezetők kértek két percet, felhívták az akkor még vezetőedző Bobby Davisont, aki azt mondta, nem gond a kettős terhelés, elég erős a keret ehhez."

Az FTC valóban nem ellenkezett, ez a klub honlapján is olvasható: "Bobby Davison vezetőedző elmondta, hogy nem okoz gondot az, ha egy napon kerül megrendezésre a Ligakupa és a bajnoki mérkőzés, hiszen az előző sorozatban rendszerint eddig is azok a játékosok játszottak, akik a bajnokikon nem kaptak lehetőséget."

Megkérdeztük Serényi Pétert arról, hogy a két meccs egyszerre rendezése nem ütközik-e az MLSZ versenyszabályzatába. A 26. paragrafus - a bajnokság (verseny) lebonyolítási rendje, a sorsolás - (3) pontja ugyanis, ha kicsit félreérthetően is, de érinti a problémát. A pont így kezdődik: a különböző létszámú csoportokban a következő terv alapján kell elvégezni a sorsolást; majd kitér arra, hogy egy csapat nem játszhat egy napon két bajnokit, két kupamecset, vagy egy bajnokit és egy kupameccset. Fontos megjegyezni, hogy a versenyszabályzat végig általában kupáról beszél, nem konkrétan a Magyar Kupáról, a Ligakupáról. Megnéztük a Ligakupa ezévi versenykiírását is, ott azonban nem találtunk a meccsidőpontokra vonatkozó szabályokat.

Serényi Péter szerint a versenyszabályzat nem érinti pontosan a Ligakupát, de ha el is térnének ettől ebben az esetben, az a csapatok érdekében történne. "Az MLSZ a klubok szövetsége, tehát ha a csapatok kérnek valamit, akkor azt a legmesszebbmenőkig próbálja figyelembe venni. Ez az időpont pedig a Ferencváros kérése volt."

A két meccset a tévékben sokan nézhetik, a helyszíneken azonban alig lesznek fradisták: a szurkolókat nem érdekli a Ligakupa, így nem utaznak el Diósgyőrbe, a Győr elleni bajnoki pedig a szombati, lelátói rendbontás miatt zártkapus. Az FTC a Ligakupában vezeti a csoportját, ám a bajnokságban a 15., kieső helyen áll.