Ödön
2 °C
11 °C

Botka: Három pekingi arany, Kósa: Nulla

2009.11.05. 10:06
Ez a plakát rólam szól, nem a futballról - jelentette ki Botka László annak kapcsán, hogy szegedi futballszurkolók óriásplakáton üzentek neki. A "Kósa. Bajnokok Ligája, Botka: harmadosztály" feliratról és a megmozdulásról a polgármester azt gondolja, hogy politikailag motivált akcióról van szó, ami leginkább a futballnak árt, nem neki.

"Politikusként és volt sportolóként is visszataszítónak, undorítónak tartom, hogy ha a politika ráteszi a kezét a sportra. Ezek a politikailag motivált akciók kontraproduktívak és leginkább a futballnak ártanak" - jelentette ki Botka László annak kapcsán, hogy helyi futballdrukkerek óriásplakáton üzentek neki. "Kósa: Bajnokok Ligája, Botka: harmadosztály" - látható az újszegedi Városi Sportcsarnoknál álló hirdetőtáblán egy hónapig. A drukkerek azért válaszották a kommunikáció e formáját, mert a polgármester két éve nem hajlandó szóba állni velük.

"Ez a plakát rólam szól és nem a futballról. Ezek az úgynevezett szurkolók évek óta velem foglalkoznak és nem a futballal. Mégsem érzem politikailag különösen károsnak magamra nézve ezt a támadást, mert kevesen hiszik el a Fidesz által inspirált szurkolóknak, hogy én tettem tönkre a magyar és a szegedi futballt."

Fotó: Szegedma.hu
Fotó: Szegedma.hu

Botka szerint különösen visszatetsző ez olyan város esetében, amely sportsikerektől hangos. "Ilyen alapon azt is kiírhatnánk, hogy "Botka: három pekingi arany, Kósa: nulla", de azt is ráírhatnánk egy óriásplakátra, hogy "Botka: LEN-kupagyőzelem, Kósa: megszűnő pólócsapat" - fordította meg az összehasonlítást a szegedi városvezető.

A polgármester szerint jól működő sportfinanszírozási rendszert építettek ki, amely megfelelő támogatást nyújt a város száz sportegyesületének. Azok a klubok, amelyek sikeresek és megfelelő mértékű szponzori pénzt tudnak megmozgatni, kiemelt önkormányzati támogatást kapnak. Botka László szerint jó bizonyíték erre, hogy az említett sikerek mellett az elmúlt években bajnok és Magyar Kupa-győztes volt a Pick Szeged kézilabdacsapata, bajnoki döntőt játszhattak a női kosarasok.

"Ezeknél a sportágaknál a költségvetés negyedét, ötödét adja az önkormányzati támogatás. Ezzel szemben a Tisza Volán SC futballcsapata kizárólag a város pénzéből tartja fenn magát. Félmilliárd forint szponzori pénz van a város sportjában, a futballnak előbb stabil támogatót kellene szereznie, utána kellene kérni a várostól több pénzt. De az baj, ha ezek az úgynevezett szurkolók továbbra is politikát csinálnak a sportból, nem lesz az az épeszű szponzor, aki áldozna a labdarúgásra."

Botka László úgy gondolja, nem az önkormányzat feladata, hogy a mostani évi tízmilliónál többet adjon a futballra és felkarolja a sportágat a városban. "Ahhoz, hogy az önkormányzat többet segítsen, az kellene, hogy a futballban is hiteles szakmai vezetés legyen és a szurkolók ne velem foglalkozzanak" - zárta helyzetértékelését Szeged polgármestere.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?