Ágnes
-5 °C
2 °C

Kósa: Több gólt lőttünk, mint a Liverpool

2009.11.06. 12:29 Módosítva: 2009-11-06 12:29:10
A debreceni polgármestert a passzok sebessége érdekelné, de erről az UEFA nem készít kimutatást. A DVSC ebben is nagyon elmaradt az olasz Fiorentinától, de a hatékonyságban is riasztó volt a különbség.

A BL-sorozat elején, még Liverpoolban említette Debrecen polgármestere, Kósa Lajos, hogy a Ferencváros és a Dinamo Kijev kapta a csoportkörben a legtöbb gólt, szám szerint tizenkilencet, pompás lenne, ha csapata ezalatt maradna.

Az első meccs egy gólja után úgy látszott, akár sikerülhet is, négy mérkőzés után viszont tizennégynél tart a Loki, és ha a védelem ilyen gyenge marad, akkor összejöhet a kétes értékű rekord.

„Nézzük a másik oldaláról. Öt gólt lőttünk, míg a Liverpool az eddigi meccsein mindössze hármat. Ha valaki azt mondja nekem a sorozat elején, hogy otthon hármat lövünk a Fiorentinának, de nem kapunk érte pontot, vagy ha idegenben bárhol is kettőt lövünk, és nem jár érte pont, hát biztosan nem hiszem el. Mégis ez lett a vége. Elfogytunk. Az a védelem már nem létezik, amelyikkel nekivágtunk.

Emellett szoknunk kell a sebességet, mert ezen a szinten úgy jönnek a labdák, ami számunkra szokatlan és gyors. Látom mindig a statisztikákat - én is ezt végeztem az egyetemen - hogy ki mennyit passzolt, és milyen hatékonysággal. Sokkal jobban érdekelne viszont, milyen sebességgel passzolt, és milyen reakcióidővel. Ez a mostani futball lényege, ezt magam is belátom, nem kell szakértőnek lenni. A passzok lereagálása, és megoldása a legfontosabb dolog. Át kell gondolni, hová adjuk a labdát, erre pedig nincs idő. A keresztpasszainkra odaérnek itt, mert nekünk otthon az is elég, ha viszonylag gyengén passzolunk.”

Kósától megkérdeztük, mennyit tenne most arra, hogy a csapat 19 kapott gól alatt marad. „Nem tudom. Ha viszont a statisztika oldaláról nézzük, akkor sokkal okosabbak lehetünk, mert ha összeadom a liverpooli védők magasságát, és azt megszorzom a sebességükkel, és ebből kivonom a várható hibákat, majd elosztom a fejesek számával, és ugyanezt megteszem a lyoni védőkkel is, akkor olyan eredmény jön ki: hogy: nem tudom” – mosolygott Kósa.

A statisztikák szerint Varga József passzolt a legjobban a magyar csapatból (78 százalékkal), a másik véglet Laczkó Zsolt 47 százaléka: 19-ből 9 ment jó helyre, ami kétségbeejtő. Laczkón látszik, ez a BL-ritmus nagyon gyors, és a Lyon elleni hazai meccs sem segített neki, hogy közelítsen ehhez a nívóhoz.

A Fiorentina összességében 81 százalékkal passzolt, a Loki hatvanhattal, ez volt a legriasztóbb különbség a négy meccs alatt.

A hazai Manuel Pasqual az egész meccsen hét passzt rontott (hatvanhétből), ezzel a 90 százalékos teljesítménnyel nem messze magaslott ki, mert Montolivo, Zanetti, Kroldrup és Donadel is 85 fölé került. A világbajnok Gilardino volt a leggyengébb, 63 százalékkal, az ugyancsak gólt szerző Rudolf Gergely ugyaneddig jutott.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!