Platini: Szó sincs magyar Eb-rendezésről

2009.11.08. 21:40 Módosítva: 2009.11.08. 21:39
Az UEFA-elnök állítja, az előkészületekkel rosszul álló Lengyelország és Ukrajna marad a 2012-es Európa-bajnokság rendezője, Németországot és Magyarországot nem vonják be.

Michel Platini reagált azokra a híresztelésekre, melyek szerint az ukrán előkészületek nehézségei miatt esetleg Németországba vagy Magyarországra helyeznek át egyes találkozókat. A francia sportdiplomata a német Focusnak nyilatkozva közölte, az Eb-t mindenképpen Lengyelországban és Ukrajnában rendezik, nem keresnek más helyszínt.

„A kérdés csak az, hogy Ukrajnán belül kettő vagy négy városban. A kijevi helyszín már biztos” – tette hozzá, megerősítve, hogy szóba sem Németország vagy Magyarország csatlakozása. Ezen az újinfluenzás esetek ukrajnai megszaporodása sem változtat: „Az Eb csak 2012-ben lesz” – zárta rövidre a témát.

Az UEFA végrehajtó bizottsága májusban bizalmat szavazott már Lengyelországnak, jóváhagyva a 2012-es Eb-összecsapásokra kiszemelt négy helyszínt. Ukrajnában viszont egyelőre csak a kijevi helyszínt fogadta el, haladékot adott három további városnak, ami akkor a késlekedő Ukrajnának adott utolsó ultimátumnak tűnt.

Az ukránoknak november 30-ig kell biztosítékokat adniuk az előrelépésekről, egyben átnyújtaniuk az UEFA kritériumainak megfelelő terveket a lembergi, donyecki és harkivi Eb-helyszínekről. A végső döntést december 10-11-i ülésén hozza meg a végrehajtó bizottság.

Az ukrán rendezéssel már rengeteg probléma akadt korábban is. Két hónapja arról volt szó, hogy az Eb-re érkező szurkolókat egykori laktanyákban fogják elszállásolni. Még nyáron derült ki, hogy 880 millió euró hiányzik a gondtalan lebonyolításhoz. Az állam nem tudott finanszírozni számos olyan fejlesztést, amit az Eb kapcsán határoztak el.

A 2012-es Eb-re a magyarok közösen pályáztak a horvátokkal, míg a németek a 2006-os vb-t rendezték.

Frontvonal

Átfogó elemzések, világátalakító kérdések és jövőképek egy kötetben.

MEGVESZEM
Rossi

Ismerd meg a magyar labdarúgás hősének emlékezetes pillanatait!
Folytassa, Mister!

MEGVESZEM