Salamon
12 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Nem a továbbjutás az értékmérőm

2009.11.10. 16:54
A holland futballkapitány úgy látja, a magyar válogatott megítélésével kapcsolatban el vannak tévedve a szurkolók. A kritikákat elfogadja, szerinte fejlődtünk, mióta ő a kapitány, de a vb-selejtezők végére elfogyott a csapat.
Fotó: Barakonyi Szabolcs
Fotó: Barakonyi Szabolcs

Erwin Koeman csapata – részben a szerencsés sorsolás miatt is – sokáig harcban állt a továbbjutásért a vb-selejtezőkben, de fontos mérkőzéseit elbukta, és végül lemaradt a tornáról. A válogatottnak az elején voltak jó meccsei, később már inkább csak jó félidői, periódusai, de az előrelépés a kapitány szerint jól látható

A selejtezőcsoportban a korábbiakhoz képest sokkal jobban szerepelt a magyar válogatott, a kapitány munkája mégsem aratott osztatlan sikert. "Egyáltalán nem érzem úgy, hogy nem szeretnek a szurkolók” – állítja a holland.

„Ha csak azt nézzük, milyen volt a futball, a válogatott megítélése Magyarországon, amikor ideérkeztem, már elmondhatjuk, fejlődtünk. A kedvünkért kétszer egymás után megtelt a Puskás Ferenc Stadion. A továbbjutás nem jött össze, óriási bravúr lett volna, nem is lehetett a magyar válogatott értékmérője.”

Az 1. vb-selejtezőcsoport, és a magyarok eredményei

A csoport végeredménye:
1. Dánia 21, 2. Portugália 19, 3. Svédország 18, 4. Magyarország 16, 5. Albánia 7, 6. Málta 1
A magyarok eredményei:
Magyarország-Dánia 0-0, Svédország-Magyarország 2-1, Magyarország-Albánia 2-0, Málta-Magyarország 0-1, Albánia-Magyarország 0-1, Magyarország-Málta 3-0, Magyarország-Svédország 1-2, Magyarország-Portugália 0-1, Portugália-Magyarország 3-0, Dánia-Magyarország 0-1

Magyarország: 5 győzelem, 1 döntetlen, 4 vereség (gólkülönbség: 10-8)
A legeredményesebb játékos: Torghelle Sándor, 3 gól
A legtöbb percet pályán töltő játékos: Torghelle Sándor (802 perc)

„Már korábban is sokszor elmondtam: a magyarok sokkal többet várnak a válogatottjuktól, mint amit az képes lehet elérni. Nézzék meg, milyen játékosokból áll össze a csapat, és kikkel kell játszaniuk: nekünk a mai napig rengeteg gondot okoz, hogy sok játékosunk nem játszik folyamatosan, ha pedig igen, akkor gyengébb csapatokban, akár nem is az első osztályban.”

02

A kapitány elmondta, bizonyos kritikákat szívesen meghallgat, és ha jogosak, el is fogadja őket, de azt elfogadhatatlannak tartja, hogy egy politikus, közszereplő formáljon véleményt a munkájáról. „Ez nálunk, Hollandiában egyszerűen elképzelhetetlen lenne” – mondta Orbán Viktor kritikájáról a szövetségi kapitány.

„Egyébként azt sem értem, az embereknek mi bajuk van Kisteleki Istvánnal, és az MLSZ működésével, mert mióta én itt vagyok, csupa olyan dolog történt, ami előreviszi a magyar futball ügyét. De már kezdem megszokni, hogy a magyar emberek végletesen gondolkodnak.”

Koeman úgy érzi, bizonyos szempontból kijött, ami a csapatban volt a legutóbbi selejtezőkben, más szempontból van benne egy kis hiányérzet. „A szerzett pontok számával, azt gondolom, teljesen elégedettek lehetünk, a játékunk nem volt mindig tökéletes, de rengeteg gond nehezítette a dolgunkat, ráadásul pont a sorsdöntő meccseken csúcsosodott ki csapatunk legnagyobb hátránya. A svédek elleni drámai vereséget egyszerűen nem tudtuk feldolgozni, és három nappal később egy fejben vesztes csapat kapott ki Portugáliától.”

Utóbbi mérkőzéssel kapcsolatban a kapitány úgy gondolja, taktikájával nem hibázott, és újra elmondta, hogy egy kitámadó csapatot még a magukhoz képest rosszul játszó portugálok is kitömtek volna.

03

"A svédek és a portugálok elleni meccsre úgy készültünk, hogy volt sérültünk, eltiltottunk, volt, akinek magánéleti gondjai voltak. Néhányan kikerültek a csapatukból, mások csak simán rossz formában voltak. Ehhez jött még, ahogy elveszítettük a svédek elleni meccset, ami kicsinált minket Portugália előtt."

"Sok olyan gondunk van, amivel ideális esetben egy kapitánynak nem kell foglalkoznia, ezek időről időre visszaköszönnek a csapat játékában is” – válaszolta Koeman arra, hogy mi történt a két svédek elleni mérkőzés között eltelt egy évben a csapattal.

„Még majdnem egy év van a következő Eb-selejtezőig, és azt sem tudjuk, ki lesz az ellenfél, de nekem például közben már azért is izgulnom kell, hogy az eddig előttünk álló két átigazolási szezonban jól alakuljanak a dolgaink. Minél több játékosnak állandó játéklehetőséget kell biztosítani, mert nem csak az a gond, hogy a kezdőbe kell állítanom olyanokat, akik nem játszanak, de a padról sem tudok senkit beküldeni, aki stabil kezdő lenne a klubjában. Szűk a keretem, nincs akkora merítési lehetőségem, mint azoknak a válogatottaknak, akikkel szemben a közvélemény mindig győzelmet vár tőlünk.”

04

Az U20-as válogatottal kapcsolatban is hasonló véleményen van a kapitány. „Természetesen követtem az eseményeket, néztem az összes meccset, ez a munkám. Nagyon örültem a srácok teljesítményének, őszintén gratulálok nekik, de nekem, mint szövetségi kapitánynak, olyan szemmel kell néznem, hasznára tudnak-e lenni a felnőttcsapatnak.”

Koeman elmondta, a két szint nem összehasonlítható, ennek ellenére a Belgium elleni mérkőzésen hárman is a keretben lettek volna az U20-asok közül, ha nem játszanának akkor fontos tétmeccset Olaszországgal az olimpiai válogatottban. Hasonló a helyzet Varga Józseffel, a debreceni belső középpályás alapembere lehet Koeman EB-selejtezős csapatának, de pénteken ő is az U21-esekkel készül.

„Csak ismételni tudom magam: én lennék a legboldogabb, ha fel tudnám tölteni a keretet az Egyiptomban jól játszó fiatalokból, de csak azért, mert a közvélemény ezt akarja, nem fogom teletömni velük a keretet. A szabály rájuk is áll: felnőttszinten, minél magasabb színvonalú bajnokságban kell, hogy bizonyítsanak, mielőtt a válogatottnál komolyan számíthatunk rájuk.”

A Gera-sztoriban nem érzi magát hibásnak, szerinte Gera Zoltán tisztában volt a játékszabályokkal, amikor a döntéseit meghozta. A szélsőt a kapitány az egyik legjobb magyarnak tartja, az a fajta játékos, akinek van önkritikája, és nagyon hasznos tagja tud lenni egy csapatnak. De előjogok nem illetik meg, ha a teljesítményével nem elégedett a kapitány, azt ugyanúgy megmondja neki, mint bárki másnak.

„Magyar kapitányként egyszerűen lehetetlen fél évnél előrébb tekinteni, a sérülés mindig benne van, de néhány játékosom be-, vagy kikerülhet a csapatából, és az mindent megváltoztathat."

05

„Az Eb-selejtezőket kezdő válogatott valószínűleg fiatalabb lesz, ha a dolgok addig jól alakulnak. Igyekszünk minél több meccset lekötni, hogy a hivatalos játéknapokon mindig tudjunk játszani, biztosan kipróbálunk néhány játékost addig. Ahogy eddig, úgy ezután is a legjobb játékosokból áll majd össze a magyar válogatott, aki jó, bekerülhet, aki csalódást okoz, az meg ki.”