Jácint
16 °C
31 °C

Nem a továbbjutás az értékmérőm

2009.11.10. 16:54
A holland futballkapitány úgy látja, a magyar válogatott megítélésével kapcsolatban el vannak tévedve a szurkolók. A kritikákat elfogadja, szerinte fejlődtünk, mióta ő a kapitány, de a vb-selejtezők végére elfogyott a csapat.
Fotó: Barakonyi Szabolcs
Fotó: Barakonyi Szabolcs

Erwin Koeman csapata – részben a szerencsés sorsolás miatt is – sokáig harcban állt a továbbjutásért a vb-selejtezőkben, de fontos mérkőzéseit elbukta, és végül lemaradt a tornáról. A válogatottnak az elején voltak jó meccsei, később már inkább csak jó félidői, periódusai, de az előrelépés a kapitány szerint jól látható

A selejtezőcsoportban a korábbiakhoz képest sokkal jobban szerepelt a magyar válogatott, a kapitány munkája mégsem aratott osztatlan sikert. "Egyáltalán nem érzem úgy, hogy nem szeretnek a szurkolók” – állítja a holland.

„Ha csak azt nézzük, milyen volt a futball, a válogatott megítélése Magyarországon, amikor ideérkeztem, már elmondhatjuk, fejlődtünk. A kedvünkért kétszer egymás után megtelt a Puskás Ferenc Stadion. A továbbjutás nem jött össze, óriási bravúr lett volna, nem is lehetett a magyar válogatott értékmérője.”

Az 1. vb-selejtezőcsoport, és a magyarok eredményei

A csoport végeredménye:
1. Dánia 21, 2. Portugália 19, 3. Svédország 18, 4. Magyarország 16, 5. Albánia 7, 6. Málta 1
A magyarok eredményei:
Magyarország-Dánia 0-0, Svédország-Magyarország 2-1, Magyarország-Albánia 2-0, Málta-Magyarország 0-1, Albánia-Magyarország 0-1, Magyarország-Málta 3-0, Magyarország-Svédország 1-2, Magyarország-Portugália 0-1, Portugália-Magyarország 3-0, Dánia-Magyarország 0-1

Magyarország: 5 győzelem, 1 döntetlen, 4 vereség (gólkülönbség: 10-8)
A legeredményesebb játékos: Torghelle Sándor, 3 gól
A legtöbb percet pályán töltő játékos: Torghelle Sándor (802 perc)

„Már korábban is sokszor elmondtam: a magyarok sokkal többet várnak a válogatottjuktól, mint amit az képes lehet elérni. Nézzék meg, milyen játékosokból áll össze a csapat, és kikkel kell játszaniuk: nekünk a mai napig rengeteg gondot okoz, hogy sok játékosunk nem játszik folyamatosan, ha pedig igen, akkor gyengébb csapatokban, akár nem is az első osztályban.”

02

A kapitány elmondta, bizonyos kritikákat szívesen meghallgat, és ha jogosak, el is fogadja őket, de azt elfogadhatatlannak tartja, hogy egy politikus, közszereplő formáljon véleményt a munkájáról. „Ez nálunk, Hollandiában egyszerűen elképzelhetetlen lenne” – mondta Orbán Viktor kritikájáról a szövetségi kapitány.

„Egyébként azt sem értem, az embereknek mi bajuk van Kisteleki Istvánnal, és az MLSZ működésével, mert mióta én itt vagyok, csupa olyan dolog történt, ami előreviszi a magyar futball ügyét. De már kezdem megszokni, hogy a magyar emberek végletesen gondolkodnak.”

Koeman úgy érzi, bizonyos szempontból kijött, ami a csapatban volt a legutóbbi selejtezőkben, más szempontból van benne egy kis hiányérzet. „A szerzett pontok számával, azt gondolom, teljesen elégedettek lehetünk, a játékunk nem volt mindig tökéletes, de rengeteg gond nehezítette a dolgunkat, ráadásul pont a sorsdöntő meccseken csúcsosodott ki csapatunk legnagyobb hátránya. A svédek elleni drámai vereséget egyszerűen nem tudtuk feldolgozni, és három nappal később egy fejben vesztes csapat kapott ki Portugáliától.”

Utóbbi mérkőzéssel kapcsolatban a kapitány úgy gondolja, taktikájával nem hibázott, és újra elmondta, hogy egy kitámadó csapatot még a magukhoz képest rosszul játszó portugálok is kitömtek volna.

03

"A svédek és a portugálok elleni meccsre úgy készültünk, hogy volt sérültünk, eltiltottunk, volt, akinek magánéleti gondjai voltak. Néhányan kikerültek a csapatukból, mások csak simán rossz formában voltak. Ehhez jött még, ahogy elveszítettük a svédek elleni meccset, ami kicsinált minket Portugália előtt."

"Sok olyan gondunk van, amivel ideális esetben egy kapitánynak nem kell foglalkoznia, ezek időről időre visszaköszönnek a csapat játékában is” – válaszolta Koeman arra, hogy mi történt a két svédek elleni mérkőzés között eltelt egy évben a csapattal.

„Még majdnem egy év van a következő Eb-selejtezőig, és azt sem tudjuk, ki lesz az ellenfél, de nekem például közben már azért is izgulnom kell, hogy az eddig előttünk álló két átigazolási szezonban jól alakuljanak a dolgaink. Minél több játékosnak állandó játéklehetőséget kell biztosítani, mert nem csak az a gond, hogy a kezdőbe kell állítanom olyanokat, akik nem játszanak, de a padról sem tudok senkit beküldeni, aki stabil kezdő lenne a klubjában. Szűk a keretem, nincs akkora merítési lehetőségem, mint azoknak a válogatottaknak, akikkel szemben a közvélemény mindig győzelmet vár tőlünk.”

04

Az U20-as válogatottal kapcsolatban is hasonló véleményen van a kapitány. „Természetesen követtem az eseményeket, néztem az összes meccset, ez a munkám. Nagyon örültem a srácok teljesítményének, őszintén gratulálok nekik, de nekem, mint szövetségi kapitánynak, olyan szemmel kell néznem, hasznára tudnak-e lenni a felnőttcsapatnak.”

Koeman elmondta, a két szint nem összehasonlítható, ennek ellenére a Belgium elleni mérkőzésen hárman is a keretben lettek volna az U20-asok közül, ha nem játszanának akkor fontos tétmeccset Olaszországgal az olimpiai válogatottban. Hasonló a helyzet Varga Józseffel, a debreceni belső középpályás alapembere lehet Koeman EB-selejtezős csapatának, de pénteken ő is az U21-esekkel készül.

„Csak ismételni tudom magam: én lennék a legboldogabb, ha fel tudnám tölteni a keretet az Egyiptomban jól játszó fiatalokból, de csak azért, mert a közvélemény ezt akarja, nem fogom teletömni velük a keretet. A szabály rájuk is áll: felnőttszinten, minél magasabb színvonalú bajnokságban kell, hogy bizonyítsanak, mielőtt a válogatottnál komolyan számíthatunk rájuk.”

A Gera-sztoriban nem érzi magát hibásnak, szerinte Gera Zoltán tisztában volt a játékszabályokkal, amikor a döntéseit meghozta. A szélsőt a kapitány az egyik legjobb magyarnak tartja, az a fajta játékos, akinek van önkritikája, és nagyon hasznos tagja tud lenni egy csapatnak. De előjogok nem illetik meg, ha a teljesítményével nem elégedett a kapitány, azt ugyanúgy megmondja neki, mint bárki másnak.

„Magyar kapitányként egyszerűen lehetetlen fél évnél előrébb tekinteni, a sérülés mindig benne van, de néhány játékosom be-, vagy kikerülhet a csapatából, és az mindent megváltoztathat."

05

„Az Eb-selejtezőket kezdő válogatott valószínűleg fiatalabb lesz, ha a dolgok addig jól alakulnak. Igyekszünk minél több meccset lekötni, hogy a hivatalos játéknapokon mindig tudjunk játszani, biztosan kipróbálunk néhány játékost addig. Ahogy eddig, úgy ezután is a legjobb játékosokból áll majd össze a magyar válogatott, aki jó, bekerülhet, aki csalódást okoz, az meg ki.”