Árpád
-2 °C
3 °C

Elutasította a kórházat az öngyilkos kapus

2009.11.11. 15:35
Hat éve szenvedett súlyos depresszióban Robert Enke, a német labdarúgó-válogatott és a Hannover 96 kapusa, aki kedden öngyilkosságot követett el. Enke évek óta csak ambuláns kezelésre volt hajlandó.

Robert Enke 2003 óta volt beteg, a depressziónak könnyebb és súlyosabb szakaszai voltak, az elmúlt hónapokban azonban egyre inkább elhatalmasodott rajta a betegség. Életének szinte utolsó pillanatáig orvosi kezelés alatt állt, közölte a kedd este elhunyt kapust évek óta kezelő kölni orvos és a Enke felesége, Teresa a hannoveri klub sajtóértekezleten.

Enke mindent elkövetett, hogy mindez ne tudódjon ki, ezzel védte családját, magánéletét, és attól tartott, hogy a depresszió miatt vége szakadhat sportolói pályafutásának. Tartott attól is, hogy elvehetik tőlük Leilát, azt a néhány hónapos kislányt, akit feleségével az év elején - kétéves lányuk, a szívbeteg Lara 2006-ban bekövetkezett halála után - idén fogadtak örökbe.

Az orvos, Valentin Marsker elmondta, Enke a kórházi ápolást elutasította, és évek óta csak ambuláns kezelésre volt hajlandó. Ezt erősítette meg felesége is, utalva arra, hogy férjének állandó félelmei voltak, tartott a kudarcoktól, és olykor rendkívül nehéz időszakokon mentek keresztül. Kezelőorvosa mindehhez azt tette hozzá, Enkét nagyon megviselték a külföldi kudarcok, a Benficánál és a Barcelonánál szinte alig jutott szóhoz, a török Fenerbahcénál pedig a szurkolók nem fogadták be.

Az orvos megerősítette, hogy Robert Enke búcsúlevelet hagyott hátra, bocsánatot kért családjától és kezelőorvosától az általa okozott csalódásokért. Emlékeztetett arra, hogy Enkét még közvetlenül a halála előtti napokban is igyekeztek rábírni a kórházi kezelésre, ő azonban elutasította ezt. Közvetve utalt arra, hogy az öngyilkosság gondolata Enkénél már korábban is felmerült, utána azonban mindig jobb időszakok következtek. Az elmúlt hónapok, súlyos fertőzéses gyomorbetegsége különösen megviselte, mint ahogy az is, hogy betegsége miatt átmenetileg kikerült a válogatottból.

A vágányokon várta a gyorsvonatot

Enke kedd este hannoveri otthonának közelében, mintegy 10 méterre a vasúti vágánytól leállította kocsiját, tárcáját az ülésen hagyta, majd a vágányon sétálva kivárta, hogy a regionális vonat elüsse őt. A vonatvezető azt még észrevette, hogy valaki áll a sínek között, a 160 kilométeres sebességgel haladó szerelvényt azonban már képtelen volt lefékezni.

Szakértők szerint a súlyos betegség ellenére Enke rendkívüli fegyelemmel, illetve önuralommal rendelkezett. Bár tudták róla, hogy érzékeny, labilis ember, depresszióra azonban a klubvezetők és játékostársai közül senki nem következtetett. Enke az ország egyik legnépszerűbb sportolójának számított, aki - különösen kislánya halála után - több gyermeksegélyezési akcióban vett részt.

Németország lemondta a Chile-meccset

Robert Enke halála miatt a német labdarúgó-válogatott lemondta a Chile ellen a hétvégére Kölnbe tervezett barátságos találkozót, jelentett be Theo Zwanziger, a Német Labdarúgó Szövetség (DFB) elnöke. Zwanziger közölte, hogy erről értesítették a Chilei Labdarúgó Szövetséget, amely a döntést megértéssel tudomásul vette. "Nem tudunk úgy tenni, mintha mi sem történt volna" - fogalmazott Zwanziger.
Oliver Bierhof, a válogatott menedzsere közölte, ez volt a játékosok kérése is, bár megfogalmazódott az is, hogy a szombati meccsen elbúcsúznának Enkétől, ezt azonban később egyhangúan elvetették. Enke 2007-ben került be a válogatottba, és nyolcszor szerepelt a csapatban. Szeptemberben és októberben gyomorpanaszokkal kezelték, emiatt négy válogatott találkozót ki is kellett hagynia, Joachim Löw szövetségi kapitány azonban mindvégig azt hangoztatta, hogy nagy esélye vanhogy  az elsőszámú kapus legyen a jövő évi, dél-afrikai világbajnokságon.

A történtek rendkívüli módon megrázták Németországot. Részvétüket nyilvánították Enke családjának a sportvezetők, de a politikai vezetők is, Angela Merkel kancellárral az élen.

A Német Labdarúgó Szövetség bejelentette, hogy az első és második liga következő fordulójában Robert Enke emlékére a játékosok gyászszalagot viselnek majd, és minden mérkőzésen egy percig rá emlékeznek.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?