Jolán
2 °C
4 °C

Kislánya után halt Robert Enke

2009.11.11. 11:09
A kapusnak biztos helye volt a német válogatott keretében, pszichológus is kezelte lánya elveszítése után, mégis a százhatvannal robogó vonat elé vetette magát. Egész Németországot megrázta a hír, a Barcelona is gyászszünettel kezdte a meccsét.

Robert Enke, a Hannover és a német válogatott kapusa kedd este, 18 óra 17 perckor öngyilkos lett. A legfrissebb rendőri jelentés szerint búcsúlevelet hagyott hátra, ennek tartalmát azonban egyelőre nem hozták nyilvánosságra.

A német lapok szerint a kapus valószínűleg még mindig nem tudta feldolgozni kislánya három évvel ezelőtti halálát. Lara szívrendellenességgel született, állandó orvosi kezelésre szorult, 2 évesen halt meg.

A Bildnek Enke édesapja elmondta, fia az eset után megkapta a szükséges pszichológiai kezeléseket, és úgy tűnt, feldolgozta a tragédiát. Májusban feleségével örökbe fogadtak egy nyolchónapos kislányt, úgy látszott, minden rendben van körülötte.

A kapus kedd délelőtt még edzésen volt, majd a klub orvosa korábbi vírusfertőzése miatt megvizsgálta. Wego Kregehr orvos szerint nem látszott rajta, hogy mentális problémái lennének. Enke heteket hagyott ki, de a legutóbbi fordulóban (Hannover-Hamburg 2-2) már ő védett.

A délutáni edzésen nem jelent meg, felesége sem tudott hollétéről, telefonján sem tudták elérni, ezért értesítették a rendőrséget. Nem sokkal később megtalálták az autóját, otthonától mindössze 2,5 kilométerre, a vasúti sinektől 10 méterre egy zsákutcában, iratait az anyósülésen hagyta.

Gyalog ment tovább, és hat óra után nem sokkal vetette magát a Bréma-Hannover regionális járat 160-nal érkező vonata elé, amely több mint száz méteren keresztül tolta.

A tűzoltók perceken belül a helyszínen voltak, nem sokkal később megérkezett Enke felesége, Teresa is, aki még látta férje maradványait: sokkos állapotba került.

Enke halálhíre megrázta Németországot. A baleset helyszínén és a Hannover stadionjánál is mécseseket gyújtottak a szurkolók, szerda reggel is több százan gyűltek össze a stadionnál. Franz Beckenbauer úgy fogalmazott, ha az ember egy ilyen hírt kap, rájön, hogy az összes problémája milyen apró.

Depressziós volt

A játékos felesége és kölni kezelőorvosa szerdán sajtótájékoztatón mondták el, hogy a kapus évek óta súlyos depresszióban szenvedett. Enke 2003 óta volt beteg, a depressziónak könnyebb és súlyosabb szakaszai voltak, az elmúlt hónapokban azonban egyre inkább elhatalmasodott rajta a betegség. Mindent elkövetett, hogy mindez ne tudódjon ki, ezzel védte családját, magánéletét, attól tartott, hogy a betegség miatt sportolói pályafutásának vége szakadhat.

A Hannover elnöke, Martin Kind szerint halálának semmi köze a futballhoz, hiszen csapatában szerették, és Joachim Löw szövetségi kapitány is biztosította őt, hogy számít rá a 2010-es világbajnokságon.

Löw törölte a szombati, Chile elleni találkozóra készülő válogatott szerdára tervezett edzését, és nem kizárt, hogy a hétvégi barátságos meccset is lemondják.

Enke halálhíre az egész világot megrázta, a Barcelona kedd esti kupameccse előtt egyperces gyászszünettel emlékezett meg korábbi kapusára.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?