Jónás, Renátó
5 °C
18 °C

35 ezren gyászolták az öngyilkos kapust

2009.11.12. 10:44
Robert Enke depressziója nem kétéves kislánya halálával kezdődött, a kapus már korábban is nehezen tudta feldolgozni, ha csapatainál őt tették meg bűnbaknak egy vereség után.

A német válogatott labdarúgó, Robert Enke keddi tragikus halála után szerdán özvegye a nyilvánosság előtt beszélt, a 18 perces sajtótájékoztatót élőben adta a német televízió. Teresa Enke megerősítette az eddig ismert feltételezéseket, férje súlyos depressziós volt, de ezt még csapattársai előtt is titkolni próbálta. A Hannover kapusa három éve veszítette el kislányát, Lara veleszületett szívelégtelenségben hunyt el kétévesen. Felesége végig segítette, biztatta őt, úgy látta, már túl van a nehezén.

Enke félt, hogy magánéleti válsága miatt a sportban is mindent elbukhat, leginkább attól tartott, hogy második – örökbe fogadott - kislányát is elveszíti. A nyolc hónaposan hozzájuk kerülő Leilát sajátjaként szerette, és éppen a kislány miatt nem akart orvoshoz menni, nehogy az ő betegsége miatt elvegyék tőlük.

„A család mellett a labdarúgás volt az élete, az éltette, reményt, erőt adott neki. Boldog volt, hogy egy csapathoz tartozik” – mondta Teresa elhunyt férjéről.

A sajtótájékoztató után az özvegy a hannoveri megemlékezésre ment, ahol mintegy 35 ezren voltak, többek között a német szövetség elnöke, Dr. Theo Zwanziger, a szövetségi kapitány Joachim Löw, és a válogatott csapatkapitánya, Michael Ballack is. A válogatott edzőtáborában tartott sajtótájékoztatón Oliver Bierhoff csapatmenedzser sírva emlékezett meg Enkéről.

A hannoveri klubzászlót félárbócra engedték, a szurkolók a You'll Never Walk Alone-nal tisztelegtek a kapus előtt, az AWD-stadionnál 18 emlékkönyvbe írhatják búcsúsoraikat.

Az egész válogatott ott lesz a vasárnapi búcsúztatón

A német válogatott összes tagja és a teljes szakmai stáb részt vesz Enke vasárnapi, hannoveri búcsúztatóján. A küldöttség utána közösen utazik Düsseldorfba, ahol megkezdi a felkészülést a szerdai, Elefántcsontpart elleni, gelsenkircheni barátságos meccsre. Németország szombaton Chilével játszott volna, azt a meccset a tragédia miatt lemondták.

A Bild úgy tudja, Enke depressziója nem kislánya halálával kezdődött, ezt akkori orvosa, Dr. Valentin Markser is megerősítette a lapnak. A kapus nehezen dolgozta fel, hogy 2002-ben szerződtette őt a Barcelona, de mindössze egy meccset kapott Luis van Gaaltól.

Egy 3-2-re elveszített kupameccs után ő lett a bűnbak, a szurkolók és a sajtó is kikezdte, és többé esélye sem volt bekerülni a csapatba: ekkor jelentkeztek a depresszió első jelei.

A Barcelonától kölcsönadták a Fenerbahcénak, ott hiába volt német edző - Christoph Daum –, az első meccs után kikerült a csapatból. A szurkolók őt tették felelőssé az Istanbulsport elleni 0-3-ért, palackokkal, öngyújtókkal dobálták.

2004-ben került a Hannoverhez, ahol úgy tűnt, egyenesbe jön, de kislánya elvesztése miatt 2006-tól depressziója ismét elhatalmasodott, ami végül halálához vezetett.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?