Menyhért, Mirjam
18 °C
33 °C

35 ezren gyászolták az öngyilkos kapust

2009.11.12. 10:44
Robert Enke depressziója nem kétéves kislánya halálával kezdődött, a kapus már korábban is nehezen tudta feldolgozni, ha csapatainál őt tették meg bűnbaknak egy vereség után.

A német válogatott labdarúgó, Robert Enke keddi tragikus halála után szerdán özvegye a nyilvánosság előtt beszélt, a 18 perces sajtótájékoztatót élőben adta a német televízió. Teresa Enke megerősítette az eddig ismert feltételezéseket, férje súlyos depressziós volt, de ezt még csapattársai előtt is titkolni próbálta. A Hannover kapusa három éve veszítette el kislányát, Lara veleszületett szívelégtelenségben hunyt el kétévesen. Felesége végig segítette, biztatta őt, úgy látta, már túl van a nehezén.

Enke félt, hogy magánéleti válsága miatt a sportban is mindent elbukhat, leginkább attól tartott, hogy második – örökbe fogadott - kislányát is elveszíti. A nyolc hónaposan hozzájuk kerülő Leilát sajátjaként szerette, és éppen a kislány miatt nem akart orvoshoz menni, nehogy az ő betegsége miatt elvegyék tőlük.

„A család mellett a labdarúgás volt az élete, az éltette, reményt, erőt adott neki. Boldog volt, hogy egy csapathoz tartozik” – mondta Teresa elhunyt férjéről.

A sajtótájékoztató után az özvegy a hannoveri megemlékezésre ment, ahol mintegy 35 ezren voltak, többek között a német szövetség elnöke, Dr. Theo Zwanziger, a szövetségi kapitány Joachim Löw, és a válogatott csapatkapitánya, Michael Ballack is. A válogatott edzőtáborában tartott sajtótájékoztatón Oliver Bierhoff csapatmenedzser sírva emlékezett meg Enkéről.

A hannoveri klubzászlót félárbócra engedték, a szurkolók a You'll Never Walk Alone-nal tisztelegtek a kapus előtt, az AWD-stadionnál 18 emlékkönyvbe írhatják búcsúsoraikat.

Az egész válogatott ott lesz a vasárnapi búcsúztatón

A német válogatott összes tagja és a teljes szakmai stáb részt vesz Enke vasárnapi, hannoveri búcsúztatóján. A küldöttség utána közösen utazik Düsseldorfba, ahol megkezdi a felkészülést a szerdai, Elefántcsontpart elleni, gelsenkircheni barátságos meccsre. Németország szombaton Chilével játszott volna, azt a meccset a tragédia miatt lemondták.

A Bild úgy tudja, Enke depressziója nem kislánya halálával kezdődött, ezt akkori orvosa, Dr. Valentin Markser is megerősítette a lapnak. A kapus nehezen dolgozta fel, hogy 2002-ben szerződtette őt a Barcelona, de mindössze egy meccset kapott Luis van Gaaltól.

Egy 3-2-re elveszített kupameccs után ő lett a bűnbak, a szurkolók és a sajtó is kikezdte, és többé esélye sem volt bekerülni a csapatba: ekkor jelentkeztek a depresszió első jelei.

A Barcelonától kölcsönadták a Fenerbahcénak, ott hiába volt német edző - Christoph Daum –, az első meccs után kikerült a csapatból. A szurkolók őt tették felelőssé az Istanbulsport elleni 0-3-ért, palackokkal, öngyújtókkal dobálták.

2004-ben került a Hannoverhez, ahol úgy tűnt, egyenesbe jön, de kislánya elvesztése miatt 2006-tól depressziója ismét elhatalmasodott, ami végül halálához vezetett.