Koronavírus adatok

2022. jan. 26.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Angelika
-2 °C
5 °C

C. Ronaldo nem segíthet Portugálián

2009.11.14. 09:42
Négy európai és két interkontinentális meccset rendeznek szombaton és vasárnap, Afrikában a selejtezők utolsó köre kezdődik, a tét a 2010-es futball-világbajnokság.

A nyolc legjobb második helyen végzett európai válogatott meccse közül az ír–francia találkozó ígérkezik a legizgalmasabbnak. A franciák kapitánya, Raymond Domenech teljesen immúnis lett a kritikákra, magabiztosan csak annyit jegyzett meg: „Tudom, a játékosaim készen állnak a harcra. Kell a nyomás, ha ezt egy játékos nem érzi, akkor valami baj van, nincs helye itt”.

fbl1

Liam Brady, az egykori remek futballista - jelenleg az ír kapitány, Giovanni Trapattoni segítője - úgy véli, hiába játszanak világklasszisok a francia válogatottban, az esélyek egyenlőek. „Szeretnénk ott lenni a vb-döntőben. Előnyt kell szereznünk a párizsi visszavágó előtt és akkor már nekik fog fájni a fejük.”

Ez lesz a két válogatott 15. meccse, eddig hat francia és négy ír siker mellett négyszer játszottak döntetlent. Legutóbb Franciaország Dublinban nyert 1-0-ra vb-selejtezőt, Írország 1981 óta nem verte meg a franciákat.

A legkevesebb esélyt az oroszokkal játszó szlovéneknek adják.Tény, ha csak a világranglista -helyezésüket nézzük, nagy – egészen pontosan 37 hely – a különbség a két válogatott között. Szlovénia esélyeit növelheti, hogy már kétszer is így jutottak tovább: a 2000-es Eb előtt Ukrajnát, a 2002-es vb pótselejtezőjében pedig Romániát verték ki, akkor sem ők voltak az esélyesek. A két válogatott negyedszer játszik, az eddigi mérleg kiegyenlített (1-1 győzelem, döntetlen és vereség).

Portugália és Bosznia között is nagy a különbség a világranglistán, Ciro Blazevic csapata mégsem esélytelenül utazik Portugáliába. A 74 éves horvát edző kijelentette, 40 éves edzői kerrierje két legfontosabb meccse előtt áll. A portugálok utolsó három vb-selejtezőjüket megnyerték, kétszer a magyarokat verték.

fbl2

Cristiano Ronaldo nélkül játszanak, és ahogy a Real Madrid sem találja formáját a portugál nélkül, nem tudni, a válogatott mire lesz képes az erős bosnyákokkal szemben. A vendégek várhatóan 3-5-2-es felállásban játszanak, elől Edin Dzeko és Vedad Ibisevics rohamoz majd. „Őszintén szólva azt hiszem, hogy még egy minimális vereség is nagyon jó eredmény lenne nekünk” – mondta Blazevic. A két válogatott még sosem találkozott korábban.

A görög–ukrán párharcban sincs egyértelmű esélyes. „Azt hiszem, kis előnyt jelent, hogy idegenben kezdünk – mondta Andrij Sevcsenko, az ukránok csatára. – Fegyelmezetten kell játszanunk, a görögök nagyon technikásak, kiválóan játsszák a kontrákat. De vannak jó emlékeink, a 2006-os vb előtt is nyerni tudtunk Athénban és mi utazhattunk a vb-re.” A korábbi négy összecsapáson csak egyszer nyertek a görögök, akkor is csak egy sovány 1-0-ra futotta hazai pályán.

fbl3

Közép-európai idő szerint szombat reggel nyolckor lesz az Új-Zéland–Bahrein, vasárnapi hajnali háromkor a Costa Rica–Uruguay interkontinentális pótselejtező. Új-Zéland idegenbeli 0-0-val várja visszavágót. Az egykori új-zélandi legenda, Wynton Rufer magabiztosan nyilatkozott, biztos a sikerben és abban, hogy 1982 után ismét kijuthat országa a vb-re. A bahreiniek leginkább a szélsőséges időjárástól tartanak, Új-Zélandon eső és hideg szél várja őket, ennek ellenére Milan Macala a vendégek cseh kapitánya biztos benne, hogy legalább egy gólt rúgnak, ami akár elég is lehet a vb-szerepléshez.

Afrikában a záró kör előtt Ghána és Elefántcsontpart már továbbjutott, további három hely még kiadó. Az A csoportban Kamerun vezet, amennyiben legyőzi az utolsó Marokkót, továbbjut, ha mégsem nyer, az egy ponttal mögötte álló Gabon lehet az első. A B-ben Tunézia két ponttal előzi meg Nigériát, így előbbi nyer, ha Mozambikból elviszi a három pontot, ugyanakkor már döntetlennel is elbukik, amennyiben riválisa legyőzi Kenyát.

fbl4

A C csoport tűnik a legsimábbnak, mégis itt állhat elő a legfurcsább helyzet: Algéria három ponttal előzi meg Egyiptomot, ám éppen legnagyobb vetélytársánál vendégeskedik a hétvégén. A házigazdák esélyei nem túl jók, mert még egygólos győzelemmel sem lehetnek csoportelsők. Ám amennyiben két góllal sikerül verniük az algériaiakat, a pontazonosság mellett a gólkülönbség is megegyező lesz, akkor jövő szerdán Szudánban ismét játszaniuk kell egymással.

Világbajnoki pótselejtező

Európa, 1. mérkőzések: Oroszország-Szlovénia 17 ó, Görögország-Ukrajna 19 ó, Írország-Franciaország 21 ó, Portugália - Bosznia-Hercegovina 21:30 ó

Interkontinentális, visszavágó: Új-Zéland - Bahrein 8 ó

Világbajnoki pótselejtező: Costa Rica-Uruguay 3 ó

Afrika, 6. (utolsó) forduló, szombat:

A csoport: Marokkó-Kamerun 16:30 ó, Togo-Gabon 16:30. Az állás: 1. Kamerun 10 pont, 2. Gabon 9, 3. Togo 5, 4. Marokkó 3

B csoport: Mozambik-Tunézia 14 ó, Kenya-Nigéria 14. Az állás: 1. Tunézia 11 pont, 2. Nigéria 9, 3. Mozambik 4, 4. Kenya 3

C csoport: Ruanda-Zambia 14:30 ó, Egyiptom-Algéria 18:30. Az állás: 1. Algéria 13 pont, 2. Egyiptom 10, 3. Zambia 4, 4. Ruanda 1

D csoport: Ghána-Mali 18 ó, Szudán-Benin 18. Az állás: 1. (és már továbbjutott) Ghána 12 pont, 2. Mali 8, 3. Benin 7, 4. Szudán 1

E csoport: Burkina Faso-Malawi 17 ó, Elefántcsontpart-Guinea 17. Az állás: 1. (és már továbbjutott) Elefántcsontpart 13 pont, 2. Burkina Faso 9, 3. Malawi 4, 4. Guinea 3

Afrikából a csoportgyőztesek jutnak ki a vb-re, a Dél-Afrikai Köztársaság válogatottja a rendező jogán résztvevő.  • Bérelnék
  • Hírek