Viola
-6 °C
-2 °C

A bukiknál László Csaba a skót kapitány

2009.11.18. 11:25
A vb-rendező Dél-Afrikában második számú jelölt volt László Csaba, a brazil Carlos Albert Parreira megelőzte, ő lett a kapitány. Skóciában hivatalosan még nem vették fel vele a kapcsolatot, de a szurkolók és a média szívesen látná őt a válogatott élén. A Hearts tulajdonosával feszült a viszonya, bár 47 év után Ligakupát nyerhet.

Május elején egyhangú szavazással László Csaba lett az év edzője Skóciában, kollégái közül mindenki őt tartotta a legméltóbbnak a díjra. A Hearts bronzérmes lett, megverte a Rangerst és a Celticet is a szezonban, és mivel összehasonlíthatatlanul gyengébb lehetőségekkel rendelkeznek, mitn a klét sztárklub, maximálisan kivívta a szakma elismerését.

Talán nem is véletlen, hogy felmerült a neve kapitányként, miután a hétvégén a skótok csúfos vereséget szenvedtek Walestől, 3-0-ra kaptak ki. George Burley távozása után jó néhányan képbe kerültek, sem Lászlót, sem mást nem kerestek még hivatalosan.

„A közvélemény, vagyis a szurkolók és a média nyomására kerültem én is abba a körbe, amelyikből majd kikerül, ki vezetheti a vb-ről lemaradó válogatottat. Óriási megtiszteltetés, elmondhatatlan, tényleg. Ilyenre nem lehet számítani. De egyúttal önigazolás is, hogy azt a munkát, amit elvégeztem, az nagyon pozitív. A bukmékereknél hirtelen felkerültem a listára, és ha valaki rám fogad, már nem jár túl jól, értem fizetnek a legkevesebbet, csak tízszeres pénz járna. Csak halkan mondom, amikor idejöttem, akkor is én voltam a favorit, de egy másik listán: engem rúgnak ki először. 19 hónapja itt vagyok azonban, az elmúlt öt évben én lettem a rekorder csapatom kispadján. Hivatalosan viszont még senki sem keresett meg, ezt nem árt elégszer rögzíteni” – mondta László Csaba az Indexnek a szerda reggeli edzés előtt.

László nagy tiszteletet vívott ki magának az országban, a szurkolók például dalban éltették. A Hearts orosz tulajdonosával, Roman Romanovval pillanatnyilag kissé feszült a viszonya, mert csak a túlélésre játszik, a tavalyi bronzérmet elért csapatból tizenegy játékost adott el. A székelyudvarhelyi edző nem szeretné ugyanazt átélni, mint a pénztelenné váló Ferencvárosnál.

A kapitányi posztra komolynak tűnő jelölt még a holland Leo Bennhakker is, de még őt sem tájékoztatták a részletekről. Annyit mondott a holland, meglepődött, ha megkeresik, meghallgatja az ajánlatot. László nevét minden újság az övé előtt említi, a The Sun 9/1-es oddsról ír.

László nem tipikus edző, nem a közhelyeket mondja el a sajtótájékoztatókon, hanem gyakorta szemléletesen fogalmaz. Keményen bírálta már többször a skót futballt, még azt is megkockáztatta, olyan szar lesz hamarosan, mint a magyar, ha nem figyelnek, és vigyáznak. Emlékezetes sztorija volt a trabantos is.

„Talán elég jól látom a bajokat, azt egyenesen nevetségesnek tartom, hogy megszüntették a tartalékbajnokságot, így egy játékos hiába edz keményen hét közben, ha nem kerül be a csapatba, meccs nélkül marad. Így nehéz lesz előrelépni.”

László úgy gondolja, ha nem változik a Heartsnál a helyzete – jelenleg nyolcadikok -, akkor előfordulhat, hogy ő áll fel a kispadról, bár kecsegtető a lehetőség a kupadöntőre, és az edinburghi csapat 47 éve nem jutott a Ligakupa fináléjába. A Hearts a Celticet már kiejtette, a februári elődöntőben a St. Mirrennel találkozik.

Pár hete, amikor még a dél-afrikai kapitányi poszt üres volt, László volt az egyik jelölt. „A második számú, nincs ebben semmi titkolnvivaló, de az első a brazil Carlos Albert Parreira, aki vb-t nyert. De akkor volt konkrét megkeresés, és a dél-afrikai elnök még Brazíliából is felhívott, miután megegyeztek Parreirával. Elmondta, 2010-ig megállapodtak, de figyelik a munkámat, becsülik azt, amit Ugandában elértem, és ha úgy alakul, visszatérhetünk erre a kérdésre” – összegzett, azt is elárulta, más klubok is felvették a menedzserével, Antonio Carlóval a kapcsolatot.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!