Hortenzia, Gergő
-2 °C
8 °C

Miniszterelnök pucolta a futballisták cipőit

2009.11.19. 12:14
Szlovénia csodát tett, Görögország és Portugália idegenben jutott tovább, Algéria 24 év után jutott ki a vb-re. A sorozatban utolsóként Uruguay kvalifikálta magát a vb-pótselejtezőkön.

A pótselejtezők előtt a szlovéneknek adták a legkevesebb esélyt, mégis kiverték Oroszországot. Szlovénia másodszor jutott a vb-re és harmadszor jutott túl vb-, vagy Eb-pótselejtezőn.

„Célunk, céljaink, álmaink válóra váltak – mondta Matjaz Kek, a szlovénok kapitánya. – Mindenkinek megmutattuk Szlovéniában, azoknak is, akik nem hittek bennünk, hogy képesek vagyunk a csodára. Akik ma a pályán voltak, hatalmas szívvel harcoltak a sikerért. Most ünnepelni fogunk, mert megérdemeljük.”

„Nagy csata volt, de az utolsó negyedórában mi voltunk a jobbak, teljesen megérdemelten nyertünk. Az a filozófiám, hogy sosem egyénekkel, hanem a csapattal foglalkozom. Most is a csapat múlta felül a hihetetlenül erős orosz válogatottat.”

Ahogy azt korábban megígérte, kipucolta a labdarúgó-válogatott játékosainak cipőit Borut Pahor szlovén miniszterelnök: „Megtisztítottam a stoplisokat, de el kell ismernem, nem végeztem alapos munkát” – nyilatkozta a televízióban a kormányfő, miután a győztes meccs után kijött a nemzeti együttes öltözőjéből. Pahor mellett a helyszínen tekintette meg az összecsapást Danilo Turk szlovén és Dmitrij Medvegyev orosz államfő, valamint a Chelsea orosz tulajdonosa, Roman Abramovics is.

Az oroszok nagy lendülete Kerzsakov kiállításánál tört meg. Az orosz belecsúszott a már labdát birtokló szlovén kapusba, Handanovicba, sőt még egy kicsit meg is rugdosta. Kerzsakovot kiállították, de Handanovic is sárgát kapott, mert visszaütött. A végén Zsirkov egy cserejátékost lökött föl, megkapta második sárgáját, így Guus Hiddink csapata kilenc emberrel fejezte be.

Megbosszulta magát a bosnyákok túlzott magabiztossága. A portugálok végig fölényben játszva nyertek idegenben is. A hazaiak nem tudták megismételni a négy nappal ezelőtti teljesítményüket, Raúl Meireles többször is betalálhatott volna. Nani nagyszerűen helyettesítette Cristiano Ronaldót.

A szurkolók sem bírták elviselni a feszültséget: a 76. percben kiállították a hazai Szejad Halilovicsot, a drukkerek fejbedobták az olasz partjelzőt, percekig állt a meccs. Raúl Meireles megjegyezte, hogy rettenetes körülmények között vívták ki a továbbjutást. „Köszönet azoknak, akik hittek bennünk. Mi a kezdetektől hittünk magunkban és abban, hogy kijutunk a világbajnokságra.”

Ahogy a szlovénoknak jól megy a rájátszásban, úgy az ukránoknak nem, már harmadik vb-pótselejtezőjüket bukták el. Korábban a horvátok és a németek, most a görögök bizonyultak jobbnak.

Alekszej Mihajlicsenko érthetően csalódott volt: „Nincs mentség, bár a fiúk mindent megtettek, nem sikerült nyerni. Kis szerencsénk sem volt, azt sem mondhatom, hogy rosszul játszottunk. De úgy gondolom, az a csapat megy a vb-re, amely megérdemli. Azt hiszem, leginkább az érettség hiányzott a csapatból, és a borsos jegyárak sem segítettek nekünk. Néhányan személyes érdekeiket előtérbe helyezve fosztottak meg minket attól, hogy telt ház előtt futballozhassunk."

"A fiúk számára a vb-részvétel a jutalom azért a hihetetlen szenvedélyért és küzdőszellemért, amelyet a selejtezőkön tanúsítottak - mondta Rehhagel a találkozó után. - Korábban már megmondtuk, hogy semmi sem elérhetetlen, de a sikerhez az istenek segítségére is szükség volt. Majd akkor játszunk szórakoztató futballt, ha lesz egy Messink, Kakánk, Iniestánk és Xavink. Az ukránok nagyon szép akciókat vezettek, de az elejétől úgy határoztunk, hogy a kontratámadásokra építünk. Ezek közül egy gólt ért."

A görögök kapitánya több mint 50 évet töltött a futballban, de eddig sem játékosként, sem szakvezetőként nem tudott részt venni egyetlen világbajnokságon sem.

Algéria 24 év után lesz újra vb-résztvevő. Hatalmas csatában verte Egyiptomot, a meccs egyik legjobbja az algériai kapus, Favzi Sausi volt. „Bebizonyítottuk, hogy képesek vagyunk megbirkózni ilyen nagy feladattal.” Rafik Szajfi, aki egyike volt azoknak az algériai játékosoknak, akik a szombati buszdobálásban megsérültek, még hozzátette: „Ez az isteni igazságszolgáltatás. Az egyiptomi agresszió és megfélemlítés után képesek voltunk talpra állni és bizonyítani, nem csak magunknak.”

Uruguay döntetlennel jutott a vb-re Costa Ricával szemben: a 70. percben született az első gól, Sebastian Abreu lőtte, de csak négy percig örülhetett a hazai csapat, a 35 éves Walter Centeno egyenlített.

Az első meccs 0-1-e után egy újabb vendéggól Costa Rica továbbjutását jelentette volna, erre meg is volt az esélye, hiszen a bíró hét percet hosszabbított, de végül Uruguay kihúzta, és 2002 után lehet ott újra vb-n.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?