Teréz
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A vb-pótselejtező újrajátszását kérik az írek

2009.11.19. 16:28
A franciák kezezéses gólja miatt az Ír Labdarúgó-szövetség csütörtökön hivatalosan is panaszt emelt a nemzetközi szövetségnél. A FIFA megvizsgálja a kérést.

A vb-pótselejtező hosszabbításának 13. percében (az első meccset a franciák, a másodikat az írek nyerték 1-0-ra) Thierry Henry kétszer is kézzel ért a labdához, beadásából Gallas fejelt gólt, mellyel Franciaország jutott ki a 2010-es világbajnokságra. A Barcelona csatára a kezezést utóbb el is ismerte.

Az írek panasszal éltek a 103. percben esett találat miatt, közleményükben jelezték, hogy „a játékvezető kirívóan helytelen döntése kárt okozott a sport tisztességének, becsületének”, és ezért kérik a FIFA-tól az újrajátszást.

Csütörtökön Brian Cowen kormányfő és Dermot Ahern ír igazságügyi miniszter is követelte a visszavágó megismétlését, a William Hill fogadóiroda pedig visszafizette azok pénzét, akik az ír válogatott kijutására fogadtak.

A FIFA a panasz kézhezvétele után, csütörtökön este jelezte: megvizsgálja az írek kérését. Még nem volt rá precedens, hogy hasonló esetekben újrajátszanak meccset, ám most túl nagy a tét.

Puhl Sándor, az 1994-es vb-döntő és az 1997-es Bajnokok Ligája-finálé bírája, akit négyszer választottak a világ legjobb játékvezetőjének az MTI érdeklődésére elmondta: nincs rá szabály, hogy bírói tévedés miatt újrajátszást lehessen elrendelni.

"Ha a FIFA precedenst teremt, akkor olyan lavinát indíthat el, aminek beláthatatlan következményei lehetnek. Elképzelhető, hogy most megint megrendezik a francia-ír pótselejtezőt, de ennek minimális az esélye. Az is szép a futballban, hogy mindenhol a világon egyforma szabályok érvényesülnek. Például most ezért nem tudják bevezetni a videóbírót, mert nincsenek meg hozzá a technikai feltételek az összes pályán."