Antal, Antónia
-1 °C
9 °C

A vb-pótselejtező újrajátszását kérik az írek

2009.11.19. 16:28
A franciák kezezéses gólja miatt az Ír Labdarúgó-szövetség csütörtökön hivatalosan is panaszt emelt a nemzetközi szövetségnél. A FIFA megvizsgálja a kérést.

A vb-pótselejtező hosszabbításának 13. percében (az első meccset a franciák, a másodikat az írek nyerték 1-0-ra) Thierry Henry kétszer is kézzel ért a labdához, beadásából Gallas fejelt gólt, mellyel Franciaország jutott ki a 2010-es világbajnokságra. A Barcelona csatára a kezezést utóbb el is ismerte.

Az írek panasszal éltek a 103. percben esett találat miatt, közleményükben jelezték, hogy „a játékvezető kirívóan helytelen döntése kárt okozott a sport tisztességének, becsületének”, és ezért kérik a FIFA-tól az újrajátszást.

Csütörtökön Brian Cowen kormányfő és Dermot Ahern ír igazságügyi miniszter is követelte a visszavágó megismétlését, a William Hill fogadóiroda pedig visszafizette azok pénzét, akik az ír válogatott kijutására fogadtak.

A FIFA a panasz kézhezvétele után, csütörtökön este jelezte: megvizsgálja az írek kérését. Még nem volt rá precedens, hogy hasonló esetekben újrajátszanak meccset, ám most túl nagy a tét.

Puhl Sándor, az 1994-es vb-döntő és az 1997-es Bajnokok Ligája-finálé bírája, akit négyszer választottak a világ legjobb játékvezetőjének az MTI érdeklődésére elmondta: nincs rá szabály, hogy bírói tévedés miatt újrajátszást lehessen elrendelni.

"Ha a FIFA precedenst teremt, akkor olyan lavinát indíthat el, aminek beláthatatlan következményei lehetnek. Elképzelhető, hogy most megint megrendezik a francia-ír pótselejtezőt, de ennek minimális az esélye. Az is szép a futballban, hogy mindenhol a világon egyforma szabályok érvényesülnek. Például most ezért nem tudják bevezetni a videóbírót, mert nincsenek meg hozzá a technikai feltételek az összes pályán."

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!