Henry újrajátszaná a vébéselejtezőt

2009.11.20. 16:34
Miután a nemzetközi futballszövetség világossá tette, nem játsszák újra a szabálytalan góllal eldőlt Franciaország–Írország világbajnoki pótselejtezőt, Thierry Henry közleményben tudatta, az új meccset tartaná a legigazságosabbnak. A francia sajtó pénteken is címlapon foglalkozott a diplomáciai vihart kavart mérkőzéssel: a lapok egy része az újrajátszás mellett foglalt állást, a L’Équipe sportlap pedig Raymond Domenech szövetségi kapitány távozását követelte.

"A legigazságosabb megoldás a meccs újrajátszása lenne, de ez nem az én hatásköröm" - mondta Thierry Henry, a francia futballválogatott csapatkapitánya, aki az Írország elleni világbajnoki pótselejtező 103. percében kétszer ért kézzel a labdához, majd William Gallashoz passzolt, aki megszerezte az egyenlítést a hazai csapatnak. A végeredmény is 1-1 maradt, összesítésben pedig 2-1-gyel Franciaország jutott ki a jövő nyári dél-afrikai világbajnokságra.

A Barcelona csatára rögtön mecs után elismerte a kezezést, most továbbment a bűnbánatban.

"Mindvégig kimondtam, hogy kézzel értem a labdához. De nem vagyok csaló és soha nem is voltam az. Ez ösztönös reakció volt a részemről: gyorsan jött a labda, miközben nagyon sokan voltak büntetőterületen belül. Futballistaként nincs meg az a luxusunk, hogy a tévé lassított felvételeit százszor visszanézve hozzunk teljesen tudatos döntéseket. Ha megnézik teljes sebességgel, láthatják az ösztönösséget. Lehetetlen, hogy másról legyen szó."

A monzdulat ösztönösségét hangsúlyózó Henry arra nem tért ki, ha tudta, hogy szabálytalanságot követett, miért nem ment oda a bíróhoz a gól után. Már a mozdulata pillanatában a fél ír csapat lendítette a kezét, hogy reklamáljon, Henry azonban ment a társaival ünnepelni.

"Nem tagadtam le a kezezést, a meccs után megmondtam ezt az ír játékosoknak, a játékvezetőnek és a médiának is. Természetesen kínos így győzni és nagyon sajnálom az íreket, akik megérdemelték volna, hogy ott legyenek Dél-Afrikában."

A francia lapok pénteken is nagy terjedelemben foglalkoztak a témával és általános a vélemény, hogy Franciaországra nézve dicstelen, ami történt.

„Álmodjunk együtt egy kevésbé cinikus és soviniszta labdarúgásról. Amely kevésbé tragikus. Elvégre sportról van szó. Nem állunk háborúban Írországgal. Attól, mert Franciaország esetleg nem jutna ki a világbajnokságra, a Föld még forogna tovább. A nemzeti identitás is túltenné magát rajta. Franciaországnak el kell fogadnia az írek ajánlatát és újra kell játszania a mérkőzést. Kezezés nélkül" – olvasható a Libération címlapján, amelyen Thierry Henry kinagyított keze látható.

A lap főszerkesztője, Laurent Joffrin szerint a francia csapatkapitánynak szólnia kellett volna a játékvezetőnek, hogy kézzel ért a labdához és a gólt érvénytelennek kellett volna nyilvánítani. De ehhez olyan eleganciára és bátorságra lett volna szükség, amely ismeretlen a labdarúgás vezetői számára, akik csak a pénzt ismerik - fogalmaz a baloldali újság.

A konzervatív Le Figaro szerint az a tény, hogy a kérdésben az ír miniszterelnök és a francia államfő is véleményt nyilvánított, jól mutatja, hogy az agyonmédiatizált világbajnoki selejtezők gazdasági tétjén túl a labdarúgás a nemzeti büszkeség kategóriájába tartozik.

De a francia csalás esetében erről többről van szól: az ország becsületéről. Annak ellenére, hogy a szabályok szerint nem lehetséges a mérkőzést újrajátszani, be kell látni, hogy Franciaországban senki nem boldog a kékek vb-részvételétől. „A sport szellemének ekkora megsértése miatt lehajtjuk a fejünk, majdnem szégyelljük magunkat. Az írek büszkeségét semmibe vette, a miénket megsértette a csapat” – írta a Le Figaro.

Roy Keane nem Henryt okolja

Roy Keane, az ír válogatott és a Manchester United korábbi kiváló középpályása szerint nem a kezét használó Thierry Henryt, hanem az ír nemzeti csapat védőit kell elsősorban okolni a kiesésért a labdarúgó világbajnokság szerdai pótselejtezőjén. Szerinte Shay Given kapus is menthetett volna a végül gólt szerző William Gallas elől.

Renaud Dély, a Marianne politikai magazin újságírója a France Info hírrádióban felháborítónak tartotta azt, ahogy Franciaország kijutott a világbajnokságra. Úgy vélte, hogy az egyértelmű csalás miatt újra kellene játszani a mérkőzést, de az a labdarúgás világában jelenleg érvényben lévő abszurd szabályok miatt nem lehetséges.

Szerinte az ország kvalifikálása annak a példája, hogy a csalás az érvényesülés egyik bevett eszköze lett Franciaországban. Ez a cinizmus már régen meghaladta a sport kereteit, bevett és elfogadott szokás a politika és a közélet területén - vélekedett az újságíró. A mérkőzés újrajátszásának gondolatát ugyanakkor vezető politikusok is támogatták.

Christine Lagarde gazdasági miniszter egy rádióinterjúban elmondta: „Természetesen nagyon örülök, hogy a csapat ott lesz a világbajnokságon, de nagyon szomorúnak találom, hogy az indulási jog csalásnak köszönhető. Úgy gondolom, hogy a FIFA-nak jól meg kellene nézni az érvényes szabályokat, mert ilyen esetekben talán újra kéne játszani egy meccset. Ha rosszak a szabályok, meg kell őket kérdőjelezni” – mondta.

Francois Hollande, a Szocialista Párt korábbi főtitkára szerint a sportetika szempontjából nagyon súlyos hibát követetett el a francia válogatott. A Kényelmetlenség című szerkesztőségi írásában a Le Parisien azt hangsúlyozta, hogy a mérkőzést csak akkor lehetne újrajátszani, ha azt a Francia Labdarúgó Szövetség (FFF) kérné.

Ennek lehetőségét viszont az FFF elnöke, Jean-Pierre Escalettes egyértelműen kizárta. "Ami számomra megmarad, az a boldog és szerencsés kvalifikáció, nem pedig csalás. Számunkra kedvező játékvezetői hiba történt" - zárta le a vitát az FFF elnöke.

Pénteken a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) is világossá tette, nem játsszák újra a pótselejtezőt, mert nem bírói műhiba történt, hanem csak téves ítélet született.

Rossi

Ismerd meg a magyar labdarúgás hősének emlékezetes pillanatait!
Folytassa, Mister!

MEGVESZEM