Zelma, Rajmund
-5 °C
-1 °C

Bundabotrány Magyarországon?

2009.11.20. 10:16 Módosítva: 2015-05-19 05:30:31
A bochumi államügyészség vizsgálata 9 országban 200 embert érint, a 2005 júliusa és 2007 júliusa között elkövetett fogadási csalások központja Berlin volt.

Német lapinformációk szerint kilenc ország, köztük Magyarország is érintett abban a futballbotrányban, amely szakértők szerint földrengést okozhat az európai labdarúgásban. A német illetékes hatóságok hivatalosan nem erősítették meg, de azt már közölték: a bochumi államügyészség az év elején vizsgálatot indított egy, a futballmérkőzések kimenetelét befolyásoló nagyszabású nemzetközi fogadási botrány felgöngyölítésére.

Az államügyészség kezdeményezésére Németországban már több őrizetbe vétel történt, sőt, sajtóinformációk szerint állítólag más országokban is hasonló letartóztatások voltak. A hatóságok mintegy 100 németországi gyanúsított ellen indítottak vizsgálatot.

A botrány 9 országot és több mint 200 személyt érint, az illegális fogadások szervezésének egyik központja pedig Németország, illetve Berlin volt. A gyanúsítottak - egy nemzetközi banda tagjai - állítólag játékosokat, edzőket, bírókat és klubvezetőket igyekeztek pénzért a mérkőzések kimenetelének manipulálására bírni.

Az állítólag érintett országok között a sajtó Németország mellett Ausztriát, Belgiumot, Boszniát, Horvátországot, Magyarországot, Szlovéniát, Svájcot és Törökországot említette, de más információk szerint nem zárható ki Görögország, Macedónia és Szerbia érintettsége sem, a fő célpont állítólag Törökország volt.

A magyar rendőrséget eddig nem keresték

Az Országos Rendőr-Főkapitányság (ORFK) tájékoztatása szerint a nemzetközi bűnügyi együttműködés csatornáin keresztül eddig nem érkezett megkeresés a magyar rendőrség részére a nemzetközi fogadási botrány kapcsán.

A botrány felgöngyölítésében a hírek szerint kezdettől fogva közreműködik az európai szövetség (UEFA) is. Az érintett mérkőzéseket állítólag 2005 júliusa és 2007 júliusa között játszották. A bochumi ügyészség Németország esetében későbbi mérkőzéseket is vizsgál.

A Német Labdarúgó Szövetség (DFB) állítja, információi szerint a bundabotrány németországi mérkőzéseket nem érintett, a sajtó ezzel ellentétes véleményen van. A bochumi államügyészség péntek délutánra sajtóértekezletet hirdetett a részletek ismertetésére.

A német hatóságok Berlinben őrizetbe vettek két horvát férfit - egy testvérpárt - is, akik 2005-ben már részt vettek a német labdarúgás egyik legnagyobb fogadási botrányában. Annak középpontjában Robert Hoyzer játékvezető állt, aki beismerte, hogy bíróként közreműködött német kupa, illetve másodosztályú, továbbá regionális mérkőzések manipulálásában, és azért csaknem 70 ezer eurót kapott. A bíróság később két év és öt hónap börtönre ítélte Hoyzert.

13 NB I.-es meccs is a listán

Hivatalos közlés szerint 13 magyarországi, első osztályú találkozó is szerepel azon több mint 200 mérkőzés között, amelyek érintettek az európai labdarúgás történetének eddigi legnagyobb bundabotrányában – derült ki pénteken délután az ügyet korábban kitálaló bochumi államügyészség bejelentéséből.

A hivatalos ügyészi hatóságok a rendőrséggel és az Európai Labdarúgó Szövetséggel (UEFA) tartottak közös, nagy érdeklődéssel várt sajtótájékoztatót. Az elhangzottak szerint a fogadási megvesztegetések kilenc országot érintenek, a listán Németország, Belgium, Svájc, Horvátország, Szlovénia, Törökország, Ausztria, Bosznia-Hercegovina és Magyarország szerepel.

Állítólagos megvesztegetések történtek három Bajnokok Ligája- és 12 Európa Liga-mérkőzésen is. A gyanúsítottak száma meghaladja a 200-at.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!