Auguszta
-7 °C
0 °C

Az Újpest az egyik bundázó magyar csapat?

2009.11.21. 20:28
A 200 elcsalt meccs között 13 idei magyar NB I.-es van, a Bild úgy tudja, az Újpest is érintett.

Német sajtóértesülés szerint az Újpest az egyik magyar csapat, amely érintett az európai labdarúgás történetének eddigi legnagyobb bundabotrányában. A pénteki bejelentés alapján 13 magyarországi, első osztályú találkozó is szerepel a több mint 200, manipulált végeredményű mérkőzés között. A Bild szombaton úgy fogalmazott: az NB I.-ből többek között az Újpest érintett.

Az Újpest nem kapott hivatalos értesítést

A klub szombat este hivatalos honlapján közleményt adott ki, melyben kijelenti, hogy az Újpest FC nem kapcsolható össze a nemzetközi fogadási botránnyal, a mérkőzések manipulálásával. Az Újpesthez hivatalos értesítés nem érkezett, így a klubtól érdemi reakció nem is várható. Ha hivatalos felkérést kapnak, készek együttműködni az európai és a magyar szövetséggel, illetve az illetékes hatóságokkal.
Sallói István, a klub sportigazgatója: "Erősen sérelmezzük és kikérjük magunknak, hogy az Újpest nevét felhozzák egy ilyen ügy kapcsán, mindaddig, amíg nem tudnak erről bizonyítékokat is fölmutatni. Az ártatlanság vélelme mindenhol fönnáll és mindenkit megillet, így az Újpestet is, ezért nagyon nehezményezem azt, hogy bármelyik hírforrás meg meri említeni a klubot. Ha nem lesz bizonyítékuk erre, akkor biztos, hogy következményei lesznek az ügynek."

A fogadási megvesztegetések kilenc országra terjedtek ki, a listán Németország, Belgium, Svájc, Horvátország, Szlovénia, Törökország, Ausztria, Bosznia-Hercegovina és Magyarország szerepel.

Állítólagos megvesztegetések történtek három Bajnokok Ligája- és 12 Európa Liga-mérkőzésen is. A gyanúsítottak száma meghaladja a 200-at.

A gyanú szerint egy nemzetközi bűnbanda fogott össze a mérkőzések eredményeinek manipulálására, hogy a fogadásokkal csillagászati haszonra tegyenek szert. Ebből a célból 9 országban állítólag játékvezetőket, edzőket, játékosokat és klubvezetőket vesztegettek meg különböző nagyságú összegekkel.

A gyanús meccseket  2009 elejétől játszották, és a bochumi ügyészség szinte az év elejétől folytatott nyomozást. A botrány felgöngyölítésébe az év közepén bekapcsolódott az Európai Labdarúgó-szövetség, az UEFA is. A vizsgálatok az év eleje óta játszott mérkőzésekre terjedtek ki, de nem zárták ki, hogy az elmúlt években ugyancsak hasonló fogadási megvesztegetések voltak.

Törökországban több mint 30 első ligás mérkőzést befolyásoltak, de a gyanú szerint első osztályú mérkőzésekre kötöttek csalással létrejött fogadásokat Horvátországban, Szlovéniában, Boszniában, Ausztriában. A rendőrség szerint Horvátországban 14, Ausztriában pedig 11 mérkőzés szerepel a gyanús meccsek között.

Megvesztegetések történtek németországi, svájci és belgiumi mérkőzéseken is, ezek esetében azonban másod-, illetve harmad osztályú, továbbá regionális találkozókról van szó. Ezekből 32 mérkőzést Németországban játszottak. A Kicker című német lap szerint 32 hazai bajnoki szerepel a listán, ebből négy másod-, három harmad- és 18 negyedosztályú találkozó mellett öt Oberliga és két U19-es találkozón történhetett vesztegetés.

A nyereség állítólag mintegy 10 millió euróra rúg. A Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) és az Országos Rendőr-Főkapitányság (ORFK) egyelőre semmilyen hivatalos értesítést nem kapott a futballmérkőzésekkel kapcsolatos nemzetközi fogadási botrány kapcsán.

"Elébe menni semminek nem tudunk, de természetesen, ha hivatalosan értesítenek bennünket, mindenben maximálisan együttműködünk majd" - nyilatkozta az MTI-nek Serényi péter, az MLSZ sajtófőnöke.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!