Zelma, Rajmund
-5 °C
-1 °C

Tudni, mi vár a bundázókra

2009.11.24. 10:59
A magyar futballszövetséget szerdára az európai szövetség központjába rendelték a nemzetközi fogadásicsalás-botrány miatt, talán több tudható majd az ügy egyelőre homályos részleteiről. Az azonban már kikövetkeztethető, mi vár az esetleges vétkesekre, a fegyelmi szabályzat ugyanis világosan tiltja a futballistáknak a meccsek manipulálását, a fogadást is.

"Semmiféle, a sajtóban nyilvánosságot kapott híresztelést nem vagyunk hajlandóak kommentálni" - jelentette ki Serényi Péter, a Magyar Labdarúgó-szövetség (MLSZ) sajtófőnöke, amikor arról érdeklődtünk, ha kiderül valamelyik magyar klub, játékos vagy bármilyen futballszereplő érintettsége az európai méretű fogadási csalássorozatban, mire számíthat a vétkes. Az érintettek megnevezése nélkül a pénteki, bochumi sajtótájékoztatón annyi hangzott el, hogy tizenhárom magyar élvonalbeli meccsel kapcsolatban merült fel a csalás gyanúja. Serényi következetes volt, hiszen a Bildben az ügybe kevert Újpest nevét még cáfolat szintjén sem ejtette ki.

A sajtófőnök elmondta, a bochumi ügyészség pénteki sajtótájékoztatója után már számítottak arra, hogy az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) be fogja rendelni tájékoztatásra a magyar illetékeseket is. Ez történik meg szerdán, Serényi azonban hozzátette, ezen a megbeszélésen általános tájékoztatás történhet, mert a pénteki közlés szerint a manipulált meccseket, az érintett klubok, játékosok, más szereplők nevét csak hetekkel később, de feltehetően az év végéig hozzák nyilvánosságra.

Serényi Péter azt mondta, az MLSZ csak a konkrét információk ismeretében dönthet a teendőkről. Akkor is mérlegelni fogja, hogy a kapott adatok arra utalnak-e, hogy magyar csapatok, futballisták csak szereplői voltak egy manipulált meccsnek vagy maguk is részt vettek a manipulációban. Az ügy súlyosságától függően pedig vagy a fegyelmi bizottság vagy az elnökség fog foglalkozni az esetekkel.

A sajtófőnöknél konkrétabb volt Kisteleki István MLSZ-elnök, aki a Nemzeti Sportnak azt mondta, tudott korábban az illegális fogadásokról, ez már az UEFA-kogresszuson is téma volt. A futballvezető azonban azt is kijelentette, konkrét ismeretek hiányában nem kapkodnak, nem tesznek semmilyen lépést. Azt azonban Kisteleki István már most elhatározta, hogy a következő versenykiírásban feketén-fehéren lefektetik: a labdarúgók nem fogadhatnak a mérkőzésekre.

A lehetséges következmények után kutatva megnéztük az MLSZ szabályzatait és szerencsére kiderült, a szervezet alapos volt és a fogadások megtilitására nincs szükség, mert a saját meccsekkel kapcsolatos sporfogadás már most is büntetendő. Ha magyar futballszereplő - legyen játékos, edző, sportszakember vagy sportszervezet - részese a fogadási csalásoknak, rögtön a fegyelmi szabályzat első paragrafusa ellen vét, hiszen az előírja, hogy a "labdarúgással összefüggő tevékenységük során a becsületesség, jóhiszeműség, igazságosság, a tisztesség és a sportszerűség elvei szerint kötelesek viselkedni."

A szabályzat azonban ennél jóval konkrétabban fogalmaz. A labdarúgó és a sportszakember részéről is fegyelmi vétségnek minősül: ha aktív vagy passzív módon részt vesz vagy megkísérel részt venni a labdarúgást érinti vesztegetésben (korrupció); ha a mérkőzés alakulását és/vagy eredményét bármilyen módon azért befolyásolja, vagy megkísérli befolyásolni, hogy önmagának vagy harmadik félnek tisztességtelen előnyt szerezzen; ha közvetlenül vagy közvetve részt vesz,. vagy akár csak részt akar venni saját sportszervezetét érintő sportfogadásban vagy ahhoz hasonló tevékenységben.

A fegyelmi büntetések között a játékosokra és a sportszakemberekre (edzők, vezetők) vonatkozóan szerepelnek is a szankciók. A szabályzat úgy rendelkezik, hogy aki ellen a fentiek miatt indul fegyelmi eljárás, annak a büntetése legalább egy évi eltiltás lehet a labdarúgással kapcsolatos minden tevékenységtől. Többszörös vagy ismételt elkövetés esetén mellékbüntetésként pénzbüntetés is kiszabható.

A 109. paragrafus (a mérkőzés eredményének jogellenes befolyásolása - a játékvezető megvesztegetése) még ennél is konkrétabban fogalmaz, amikor arról rendelkezik, mi a büntetése annak, aki vagy amely a mérkőzés eredményének bármilyen meg nem engedett módon történő jogellenes befolyásolására törekszik. Ez játékos esetében egytől két évig terjedő mérkőzéstől való eltiltás lehet, vagy ugyanilyen időtartamra a labdarúgással kapcsolatos mindennemű tevékenységtől is eltilthatják. A sportszakemberekre hasonló tételek vonatkoznak.

Míg sportszervezetek, vagyis a csapatok esetében - ha a fegyelmi vétség elkövetésében a sportszervezet egy vagy több tagja vett részt - pénzbüntetés, a befolyásolt meccs eredményének megsemmisítése (3-0-lal a vétlen félé a három pont), büntetőpontok levonása, illetve legfeljebb egy évre kizárás vagy alsóbb osztályba sorolás lehet a következmény.

Mi áll a fegyelmi szabályzatban?

1. § VISELKEDÉSI ELVEK

Az MLSZ, a területi LSZ, a sportszervezetek, valamint labdarúgóik, sportszakembereik és tagjaik a labdarúgással összefüggő tevékenységük során a becsületesség, jóhiszeműség, igazságosság, a tisztesség és a sportszerűség elvei szerint kötelesek viselkedni.

7.§ FEGYELMI VÉTSÉG

(2) Labdarúgó részéről elkövetett fegyelmi vétségnek minisül, ha:
m) az 1.§ /1/ bekezdésében meghatározott viselkedési elveket súlyosan megszegi, így különösen:
ma) ha aktív vagy passzív módon részt vesz vagy megkísérel részt venni a labdarúgást érintő vesztegetésben (korrupció),
mb) ha a mérkőzés alakulását és/vagy eredményét bármilyen módon azért befolyásolja, vagy megkísérli befolyásolni, hogy önmagának vagy harmadik félnek tisztességtelen előnyt szerezzen,
mc) Magyarországon vagy külföldön, közvetve vagy közvetlenül részt vesz, vagy megkísérel részt venni saját sportszervezetét érinti sportfogadásban vagy ahhoz hasonló tevékenységben, illetve közvetlen vagy közvetett anyagi érdekeltsége van ilyen jellegű tevékenységben.

(3) Sportszakember részéről elkövetett fegyelmi vétségnek minisül, ha:
i) az 1.§ /1./ bekezdésében meghatározott viselkedési elveket súlyosan megszegi, így különösen:
ia) aktív vagy passzív módon részt vesz, vagy megkísérel részt venni a labdarúgást érintő vesztegetésben (korrupció),
ib) a mérkőzés alakulását és/vagy eredményét bármilyen módon azért befolyásolja, vagy megkísérli befolyásolni, hogy önmagának, sportszervezetnek vagy harmadik félnek tisztességtelen előnyt szerezzen, ic) Magyarországon vagy külföldön, közvetve vagy közvetlenül részt vesz, vagy megkísérel részt venni saját sportszervezetét érinti sportfogadásban vagy ahhoz hasonló tevékenységben, illetve közvetlen vagy közvetett anyagi érdekeltsége van ilyen jellegű tevékenységben.

10.§ FEGYELMI BÜNTETÉSEK

(1) A) A labdarúgó fegyelmi büntetése lehet:
f) legalább egy évi eltiltás a labdarúgással kapcsolatos minden tevékenységtől, ha fegyelmi eljárás oka a 7.§ /2/ bekezdés ma-mc) pontjaiban foglaltak elkövetése. Többszörös vagy ismételt elkövetés esetén mellékbüntetésként pénzbüntetés is kiszabható.

(2) A labdarúgó meghatározott időre szóló eltiltásánál figyelembe kell venni a nyári és téli bajnoki szünet időtartamát, amely az eltiltási időbe nem számít bele. A labdarúgással összefüggésben elkövetett bűncselekmény esetén a fegyelmi eljárás során kiszabott fegyelmi büntetésnek más jellegűnek kell lennie a bíróság által alkalmazott joghátrányhoz képest.

(3) A sportszakember sportfegyelmi büntetése lehet:
g) legalább egy évi eltiltás a labdarúgással kapcsolatos minden tevékenységtől, ha a fegyelmi eljárás oka a 7.§ /3/ bekezdés ia-ic) pontjaiban foglaltak elkövetése. Többszörös vagy ismételt elkövetés esetén mellékbüntetésként pénzbüntetés is kiszabható.

(6) A fegyelmi büntetések labdarúgóval és sportszakemberrel (pl.: játékos-edző) szemben együttesen is alkalmazhatók. A fegyelmi vétséget elkövető személy a labdarúgással kapcsolatos mindennemű tevékenységtől határozott időre is eltiltható.

109.§ A MÉRKŐZÉS EREDMÉNYÉNEK JOGELLENES BEFOLYÁSOLÁSA (A JÁTÉKVEZETŐ MEGVESZTEGETÉSE)

Annak a személynek vagy sportszervezetnek a büntetése, aki vagy amely a mérkőzés eredményének bármilyen meg nem engedett módon történő jogellenes befolyásolására törekszik, különösen ha a mérkőzés eredményére kiható előzetes megállapodást köt, illetve ilyen megállapodás kötésére törekszik vagy erre ajánlkozik, továbbá az aki az ellenfél játékosának, vezetőjének, edzőjének vagy a játékvezetőnek pénzt ad, ígér, vagy bármilyen anyagi előnyt helyez kilátásba, továbbá aki az eredmény befolyásolására más arra alkalmas személyt egyéb módon a mérkőzés eredményének befolyásolására rábír, rábírni törekszik, vagy ezekre kísérletet tesz:

(1) Ha az elkövető labdarúgó:
a.) eltiltás mérkőzéstől egy évtől két évig;
b.) eltiltás a labdarúgással kapcsolatos mindennemű tevékenységtől egy évtől két évig.

(2) Ha az elkövető sportvezető, labdarúgó edzi, játékvezető, tisztségviselő, közreműködő (sportszakember):
a.) eltiltás a labdarúgással kapcsolatos sportvezetői, labdarúgó-edzői, játékvezetői (sportszakmai) tevékenységtől, a tisztség további viselésétől, mérkőzésen való közreműködéstől egy évtől két évig;
b.) eltiltás a labdarúgással kapcsolatos mindennemű tevékenységtől egy évtől két évig.

(3) Ha a fegyelmi vétség elkövetésében a sportszervezet egy vagy több tagja vett részt, a sportszervezet büntetése:
a.) pénzbüntetés;
b.) a jogellenesen befolyásolt mérkőzés eredményének a megsemmisítése és a versenykiírásban meghatározott győzelmi pontszámnak 3-0-ás gólkülönbséggel a vétlen sportszervezet javára igazolása;
c.) meghatározott számú, egytől tízig terjedő büntetőpont levonása a vétkes csapat eredményéből;
d.) a labdarúgócsapat kizárása a bajnokságból, illetve a kupasorozatból, legfeljebb kettő évre; a labdarúgócsapat eggyel alacsonyabb osztályba sorolása.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!