Tekla
9 °C
20 °C

Az UEFA bundával gyanúsítja a Honvédot

2009.11.25. 15:35
A július 30-i isztambuli Európa Liga-selejtezőt 5-1-re nyerte a Fenerbahce. Az európai szövetség hét mérkőzést vizsgál, a magyar klub is gyanúba került.

Az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) bundázás gyanúja miatt vizsgálja a Fenerbahce-Budapest Honvéd Európa Liga selejtezős párharc július 30-i, első, isztambuli mérkőzését (5-1), a mérkőzés kapcsán a magyar klub került gyanúba (a párharc visszavágója 1-1 volt Budapesten, a törökök 6-2-vel jutottak tovább).

Az UEFA szerdai hivatalos közleményében összesen öt, az európai szövetség szerint a bundabotrányban érintett klubot nevezett meg: a . Budapest Honvéd mellett az albán KF Tiranát és KS Vllazniát, a lett FC Dinaburgot és a szlovén NK IB Ljubljanát.

Gianni Infantino, az európai szövetség főtitkára közleményben tudatta, a szövetség a felvetődött 40 mérkőzésből szerdán saját ellenőrzésében (tehát a bochumi államügyészség nyomozásától függetlenül) csak hetet vizsgált részletesebben, három játékvezető érintettségét is nyomozzák, valamint egy UEFA-hoz közeli személlyel szemben is eljárás indult.

A vizsgált meccsek

Bajnokok Ligája-selejtező, 2. forduló:
július 21.: Stabaek (norvég)-KF Tirana (albán) 4-0
Európa Liga-selejtező, 2. forduló:
július 16.: Bnei Yehuda (izraeli)-FC Dinaburg (lett) 4-0
július 16.: Rapid Wien (osztrák)-KS Vllaznia (albán) 5-0
július 23.: FC Dinaburg-Bnei Yehuda 0-1
július 23.: KS Vllaznia-Rapid Vienna 0-3
Európa Liga-selejtező, 3. forduló:
július 30.: Fenerbahce (török)-Budapest Honvéd 5-1
augusztus 6.: NK Ljubljana (szlovén)-Metallurg Donyeck (ukrán) 0-3

A közlemény egyébként cáfolja, hogy az UEFA tagjai érintettek lennének a vesztegetési botrányban, az európai szövetség együttműködik a német hatóságokkal, a német rendőrségtől már bekérték az információkat.

Michel Platini, az UEFA elnöke azt mondta, hogy azokat az információkat, amelyek az elmúlt napokban a sajtóban napvilágot láttak, sem megerősíteni, sem cáfolni nem kívánja. Az európai szövetség az esetet nemzetközi bűnügyként kezeli, - Platini megfogalmazásában - a világ labdarúgása rendkívül veszélyes, "rákos sejtburjánzásnak" fogja fel a történteket. Az UEFA illetékesei összefogást sürgetnek, zéró toleranciát hirdetnek, amelyben a magyar szövetség maximálisan együtt kíván működni a szervezettel.

A klub biztos benne, hogy nem érintett

A Honvéd hivatalos honlapján közleményben jelentette ki, hogy minden, a Budapest Honvéddal kapcsolatos értesülést meg kell vizsgálni, és akár más klubban, akár a Budapest Honvédban játszó játékos felelőssége felmerül, a játékos ellen a legszigorúbban kell eljárni. A klub ugyanakkor biztos benne, hogy a Honvédnak az üggyel kapcsolatban semmilyen érintettsége nincs, nem is lehet. Ugyanakkor minden klubnál - beleértve a Budapest Honvédot is - megfordulhattak olyan játékosok, akik önző anyagi érdekből hajlandók klubjukat, csapattársaikat, szurkolóikat elárulni.

Az európai bundabotrányt a múlt pénteken robbantotta ki a bochumi államügyészség, amely kilenc érintett országról, köztük Magyarországról tett bejelentést, 13 NB I.-es mérkőzésre terelődött a megvesztegetés gyanúja.

Az Újpest is szerepel a nyomozati anyagban

Joe Böröcz, az Újpest ügyvezető-igazgatója a Kossuth Rádió 180 perc c. műsorában elmondta, az UEFA fegyelmi bizottságának elnöke arról tájékoztatta, a korábban említetteknek megfelelően valóban említik a klub nevét a fogadási botrány nyomozati anyagában, de hogy milyen összefüggésben, arról nem lehet bővebbet tudni. Hozzátette, nem csapatokról, hanem személyekről, az ő olvasata szerint játékosokról és bírókról van szó az ügyben.