Móric
14 °C
17 °C

Kína is nyakig benne a bundabotrányban

2009.11.26. 11:25 Módosítva: 2009-11-26 11:25:14
Európán kívülre is átterjedt a futball történetének eddigi legnagyobb csalássorozata: szerdán Kínában tizenhat embert vettek őrizetbe, köztük nemcsak futballistákat, edzőket, de a szövetségi korábbi alelnökét is.

Csütörtök reggel a német Bild és a Welt online kiadása is arról számolt be, hogy Kínában is lépett a rendőrség a fogadásicsalás-botrányban. Azt nem tudni, az ázsiai ország futballja mennyiben érintett az eddig európai ügyként kezelt csalássorozatban, de a Tagesspiegel szerint a körülbelül kétszáz gyanús meccs többségére az ázsiai országban fogadhattak.

Szerdán tizenhat embert vettek őrizetbe Kínában: tizenkét játékost, volt futballistát, edzőt, valamint a helyi futballszövetség négy magasrangú vezetőjét, köztük Jang Hszut, aki korábban a szervezet alelnöke volt.

Németországban házkutatást tartottak az egyik gyanúsított lakásán, ahol bizonyítékokat találtak arra, hogy a 21 éves férfi egy harmadosztályú mérkőzést igyekezett manipulálni. A hatóság a lakásban talált adathordozókat, a számítógépet és mobiltelefont lefoglalta, a gyanúsítottat azonban nem kívánta megnevezni.

Annyi biztos, hogy a brémai férfi múlt szerda délután a német harmadosztályban szereplő Goslar csapatának kapusát, Lars Möhlenbrockot próbálta rávenni arra, hogy 1500 euróért csalja el a Wilhelmshaven elleni bajnokit. A Goslarnak veszítenie kellett volna, a kapus azonban értesítette az esetről a vezetőedzőt és a klubot is, amely bevonta az ügybe a rendőrséget és a Német Labdarúgó Szövetséget (DFB). A mérkőzést vasárnap megtartották, a végeredmény 2-2 lett. A megvesztegetéssel vádolt férfit egyelőre még keresik.

Szerdán az európai futballszövetség (UEFA) bejelentette, hogy a bochumi ügyszség által gyanúsnak vélt kétszáz meccs mellett hét kupatalálkozót maga is gyanúsnak tart. Az öt érintett között ott van a Budapest Honvéd is, amelynek nyári, Fenerbahce elleni Európa Liga-selejtezőjét (1-5) vizsgálják.