Pandora, Gabriella
-1 °C
4 °C

UEFA: A Honvéd valószínűleg bundázott

2009.11.27. 15:31
Az európai futballszövetség jelentésében benne van, a magyar klub Fenerbahce elleni meccse nem volt tiszta. Az MLSZ tervet készített a bundameccsek kiszűrésére, és átveszi az UEFA rendszerét.

A Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) pénteken egyeztetett az Igazságügyi Minisztérium, az Önkormányzati Minisztérium és a Nemzeti Nyomozóiroda képviselőivel a múlt pénteken kirobbant európai bundabotrány miatt szükséges intézkedésekről – jelentette be Kisteleki István MLSZ-elnök a szervezet pénteki, rendkívüli elnökségi ülése után megtartott sajtótájékoztatón.

Hozzátette, hogy a szerdai, nyoni egyeztetés után hozzáférést kaptak az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) fogadásellenőrző rendszeréhez, amivel ezentúl az MLSZ is vizsgálni tud minden magyar válogatottmeccset, valamint NB I-es és NB II-es találkozókat. A rendszer 480 fogadóirodával van kapcsolatban, így percről percre követhetőek az események.

„Amíg bármilyen gyanú be nem bizonyosodik, addig a médiában megjelent információ csak spekuláció – mondta Kisteleki. – A szövetség a 16 klubtulajdonossal együtt úgy döntött, hogy minden segítséget megad az ügyben nyomozó hatóságoknak, és ha a gyanúk közül bármelyik bizonyossá válik, a lehető legszigorúbb büntetést szabja ki az érintettekre.”

A Budapest Honvéd érintettségével kapcsolatban az elnök idézte az UEFA-t: az európai szövetség saját ellenőrző rendszere szerint a július 30-i Fenerbache–Honvéd Európa Liga-meccsen a magyar együttes „feltehetően megsértette az európai szövetség szabályzatát, mert a vizsgálatnál a rendszer nem hétköznapi fogadást mutatott.”

Kisteleki elmondta, kidolgoztak egy intézkedési tervet, amit az NB I-es és NB II-es csapatokkal együttműködve terveztek és hajtanak végre.

Helmeczy László alelnök hozzátette, hogy az UEFA 29 ezer összecsapást vizsgált, ezek közül 65-öt talált gyanúsnak. Ebben 17 ország érintett, a másik ellenőrzésből, amit a bochumi államügyészség végzett, az MLSZ nem tud konkrét adatokról. Helmeczy jelezte: a kialakult helyzet miatt a későbbiekben megvizsgálják, hogy a fegyelmi szabályzatban szükséges-e újabb szankciók bevezetése.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!