Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Vb-selejtezőt is manipulált a maffia

2009.11.28. 19:57
A német sajtóban újabb és újabb információk jelennek meg a múlt pénteken kitört, Magyarországot is érintő bundabotrány kapcsán: már nem kilenc, hanem tizenhét bajnokság érintett az ügyben, és egy világbajnoki selejtező is gyanúba keveredett. Vass Ádám szerint a fogadási maffia a magyar U21-es válogatottat is megkörnyékezte.

Eddig kilenc ország, köztük Magyarország volt érintett a botrányban, de a Spiegel arról számol be, hogy még további nyolc bajnokságnak is köze lehet az ügyhöz, ráadásul a szeptember 9-i, Bosznia Hercegovina-Törökország világbajnoki selejtező is gyanúba került.

Az eddig megnevezett gyanús mérkőzések

Bajnokok Ligája-selejtező, 2. forduló:
július 21.: Stabaek (norvég)-KF Tirana (albán) 4-0
Európa Liga-selejtező, 2. forduló:
július 16.: Bnei Yehuda (izraeli)-FC Dinaburg (lett) 4-0
július 16.: Rapid Wien (osztrák)-KS Vllaznia (albán) 5-0
július 23.: FC Dinaburg-Bnei Yehuda 0-1
július 23.: KS Vllaznia-Rapid Vienna 0-3
Európa Liga-selejtező, 3. forduló:
július 30.: Fenerbahce (török)-Budapest Honvéd 5-1
augusztus 6.: NK Ljubljana (szlovén)-Metallurg Donyeck (ukrán) 0-3

A bosnyák-török vb-selejtező - 1-1 volt a végeredmény - azok után vált gyanússá, hogy a bochumi ügyészség olyan beszélgetéseket hallgatott le, amelyek bizonyítják a mérkőzés manipulálását.

Magyarországgal kapcsolatban eddig NB I.-es mérkőzések és a Honvéd Fenerbache elleni idegenbeli Európa Liga-selejtezős mérkőzése került gyanúba, de Vass Ádám úgy nyilatkozott: a magyar U21-es válogatottat is megkörnyékezték a vesztegetők.

Tavaly szeptemberben az U21-esek 8-0-ra kaptak ki Szerbiától Európa-bajnoki selejtezőn még Várhidi Péter irányításával, majd Van Buurennel is beleszaladtak két 4-1-es idegenbeli vereségbe.

„Hogy hányszor és kiknél próbálkoztak az ügynökök, nem tudom, ám azt igen, hogy az egyik hozzám közel álló játékosnak konkrét ajánlatot tettek – mondta Vass Ádám a Nemzeti Sportnak.

Közben Németországban vallott az első futballista: a német negyedosztályú SC Verl csapatkapitánya, Patrick Neumann elismerte, hogy kapott 500 eurót, de azt tagadta, hogy ennek fejében a meccs elvesztésére játszott volna. A bundaügy kapcsán több embert is letartóztattak már Németországban, Svájcban, Olaszországban és Európán kívül Kínában is.

Kosárlabda- és teniszmérkőzéseket is elcsalhattak

A Spiegel arról is ír, hogy már a teniszt és a kosárlabdát is érinti a bochumi ügyészség nyomozása. A teniszben egy női párosmeccs lehet érintett, a kosárban pedig a német bajnokság egyik play-offmeccse.

A  szintén német Focus szerint a fogadási maffia nem csak játékosokat vesztegetett meg, hanem beépült a fogadóirodákba is, állításuk szerint körülbelül 550 ezer euróért vehette meg a szereplőket.

A Südwest Presse arról ír, hogy nem csak tavaszi, hanem őszi meccsek is szerepelnek a gyanúsak között. Az SSV Ulm októberi meccsei is érintettek, a klub ki is rakta három játékosát, Davor Kraljevic, Marijo Marinovic és Dinko Radojevic egyelőre nem gyanúsítottak.

Az UEFA-nak saját fogadásellenőrző rendszere van, amelyhez a Magyar Labdarúgó Szövetség is kapott hozzáférést, hogy hatékonyabban tudják vizsgálni a magyar bajnoki illetve válogatott mérkőzéseket.

Az eddigi legsúlyosabb európai bundabotrány november 20-án robbant ki, amikor a bochumi államügyészség bejelentette: több mint 200, köztük Bajnokok Ligája és Európa-ligás mérkőzéssel kapcsolatban, és most már valószínűleg világbajnoki-selejtezővel kapcsolatban merült fel a bundagyanú.