Ágnes
-5 °C
2 °C

Vb-selejtezőt is manipulált a maffia

2009.11.28. 19:57
A német sajtóban újabb és újabb információk jelennek meg a múlt pénteken kitört, Magyarországot is érintő bundabotrány kapcsán: már nem kilenc, hanem tizenhét bajnokság érintett az ügyben, és egy világbajnoki selejtező is gyanúba keveredett. Vass Ádám szerint a fogadási maffia a magyar U21-es válogatottat is megkörnyékezte.

Eddig kilenc ország, köztük Magyarország volt érintett a botrányban, de a Spiegel arról számol be, hogy még további nyolc bajnokságnak is köze lehet az ügyhöz, ráadásul a szeptember 9-i, Bosznia Hercegovina-Törökország világbajnoki selejtező is gyanúba került.

Az eddig megnevezett gyanús mérkőzések

Bajnokok Ligája-selejtező, 2. forduló:
július 21.: Stabaek (norvég)-KF Tirana (albán) 4-0
Európa Liga-selejtező, 2. forduló:
július 16.: Bnei Yehuda (izraeli)-FC Dinaburg (lett) 4-0
július 16.: Rapid Wien (osztrák)-KS Vllaznia (albán) 5-0
július 23.: FC Dinaburg-Bnei Yehuda 0-1
július 23.: KS Vllaznia-Rapid Vienna 0-3
Európa Liga-selejtező, 3. forduló:
július 30.: Fenerbahce (török)-Budapest Honvéd 5-1
augusztus 6.: NK Ljubljana (szlovén)-Metallurg Donyeck (ukrán) 0-3

A bosnyák-török vb-selejtező - 1-1 volt a végeredmény - azok után vált gyanússá, hogy a bochumi ügyészség olyan beszélgetéseket hallgatott le, amelyek bizonyítják a mérkőzés manipulálását.

Magyarországgal kapcsolatban eddig NB I.-es mérkőzések és a Honvéd Fenerbache elleni idegenbeli Európa Liga-selejtezős mérkőzése került gyanúba, de Vass Ádám úgy nyilatkozott: a magyar U21-es válogatottat is megkörnyékezték a vesztegetők.

Tavaly szeptemberben az U21-esek 8-0-ra kaptak ki Szerbiától Európa-bajnoki selejtezőn még Várhidi Péter irányításával, majd Van Buurennel is beleszaladtak két 4-1-es idegenbeli vereségbe.

„Hogy hányszor és kiknél próbálkoztak az ügynökök, nem tudom, ám azt igen, hogy az egyik hozzám közel álló játékosnak konkrét ajánlatot tettek – mondta Vass Ádám a Nemzeti Sportnak.

Közben Németországban vallott az első futballista: a német negyedosztályú SC Verl csapatkapitánya, Patrick Neumann elismerte, hogy kapott 500 eurót, de azt tagadta, hogy ennek fejében a meccs elvesztésére játszott volna. A bundaügy kapcsán több embert is letartóztattak már Németországban, Svájcban, Olaszországban és Európán kívül Kínában is.

Kosárlabda- és teniszmérkőzéseket is elcsalhattak

A Spiegel arról is ír, hogy már a teniszt és a kosárlabdát is érinti a bochumi ügyészség nyomozása. A teniszben egy női párosmeccs lehet érintett, a kosárban pedig a német bajnokság egyik play-offmeccse.

A  szintén német Focus szerint a fogadási maffia nem csak játékosokat vesztegetett meg, hanem beépült a fogadóirodákba is, állításuk szerint körülbelül 550 ezer euróért vehette meg a szereplőket.

A Südwest Presse arról ír, hogy nem csak tavaszi, hanem őszi meccsek is szerepelnek a gyanúsak között. Az SSV Ulm októberi meccsei is érintettek, a klub ki is rakta három játékosát, Davor Kraljevic, Marijo Marinovic és Dinko Radojevic egyelőre nem gyanúsítottak.

Az UEFA-nak saját fogadásellenőrző rendszere van, amelyhez a Magyar Labdarúgó Szövetség is kapott hozzáférést, hogy hatékonyabban tudják vizsgálni a magyar bajnoki illetve válogatott mérkőzéseket.

Az eddigi legsúlyosabb európai bundabotrány november 20-án robbant ki, amikor a bochumi államügyészség bejelentette: több mint 200, köztük Bajnokok Ligája és Európa-ligás mérkőzéssel kapcsolatban, és most már valószínűleg világbajnoki-selejtezővel kapcsolatban merült fel a bundagyanú.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!