Lázár, Olimpia
-6 °C
-3 °C

A rendőrség már vizsgálja a bundaügyet

2009.11.30. 15:06 Módosítva: 2009-11-30 15:06:32
A Legfőbb Ügyészséghez nem érkezett bűnügyi jogsegélykérelem Németországból, a magyar rendőrségnél úgy tudják, hogy a héten a német hatóságok felveszik velük a kapcsolatot a bundabotrány miatt.

A rendőrség a bundabotrányról szóló újságcikkek és a sportolók által elmondottak alapján vizsgálja, történt-e bűncselekmény, szükséges-e nyomozást elrendelni, állítja az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivői irodája.

A Németországban kipattant bundabotrány miatt a rendőrség és az ügyészség sem folytat vizsgálatot, mert nem kaptak megkeresést a német hatóságoktól. Borbély Zoltán, a Legfőbb Ügyészség (LÜ) szóvivője annyit mondott: hozzájuk a német hatóságtól bűnügyi jogsegélykérelem nem érkezett, a LÜ nem vizsgálódik az ügyben. Ugyanezt a tájékoztatást adta az Országos Rendőr-főkapitányság sajtóosztálya is. A magyar rendőrségnél ugyanakkor úgy tudják, hogy a héten a német hatóságok felveszik a kapcsolatot velük a bundabotrány miatt.

Bő két hete a német sajtó, majd a bochumi ügyészség és rendőrség arról számolt be arról, hogy kilenc ország - köztük Magyarország is - érintett a legújabb botrányban, amely szakértők szerint földrengést okozhat az európai labdarúgásban.

A botrány felgöngyölítésében a hírek szerint kezdettől fogva közreműködik az európai szövetség (UEFA), amely saját vizsgálatot is folytat. Az UEFA múlt héten jelentette be, hogy bundázás gyanúja miatt tovább vizsgál hét nemzetközi kupatalálkozót - többek között a Fenerbahce-Budapest Honvéd Európa Liga-selejtezős párharc július 30-i első, isztambuli mérkőzését (5-1) -, öt klubot, köztük a Honvédot nevezte meg érintettként.

A Süddeutsche Zeitung ugyancsak múlt héten közölte, hogy értesülése szerint áprilisban és májusban játszottak két olyan magyarországi labdarúgó-mérkőzést, amelyek érintettek a megvesztegetési botrányban.

Rendkívüli parlamenti bizottsági tárgyalás lesz

Összehívta jövő hét keddre az Országgyűlés sport- és turisztikai bizottságának ülését Bánki Erik, amelyen rendkívüli napirendi pontként tárgyalnak majd a bundabotrány körülményeiről. A testület fideszes elnöke felkérte Varga Zoltán sportot felügyelő minisztert, Draskovics Tibor igazságügyi és rendészeti minisztert, valamint Kisteleki Istvánt, a Magyar Labdarúgó Szövetség elnökét, hogy az ülésen részletesen tájékoztassák a bizottságot a vesztegetési ügyek felderítése és szankcionálása érdekében tett lépéseikről, illetve arról, hogyan akarják megelőzni további hasonló bűncselekményeket.

A sportnapilap hétfőn arról számolt be, hogy a Szigetszentmiklós-Kaposvölgye Magyar Kupa-párharc mérkőzései előtt bundázási kísérlet történt, emellett közölte két utánpótlás-válogatott labdarúgó, Somodi Bence és Pintér Ádám nyilatkozatát, akik elismerték, hogy megpróbálták őket megvesztegetni válogatott összecsapások előtt.

Eszerint Somodit a 2008. október 15-ei, Szlovákia elleni U20-as Alpok-Adria-kupameccs előtt, Pintért pedig a 2008. szeptember 7-ei, Szerbia elleni U21-es Eb-selejtező előtt keresték meg. A szlovákok 4-1-re, a szerbek 8-0-ra nyertek.

Somodi kiemelte: egy szombati cikk miatt szólal meg, akkor csapattársa, Vass Ádám közölte, hogy a válogatott egyik játékosát - nevet nem említett - arra akarták rábírni, hogy az egyik meccsen játsszon a csapat vereségére.

„Hogy ki volt a vesztegető, azt nem mondhatom el - de azt igen, hogy háromezer eurót kínált arra az esetre, ha kikap a magyar válogatott” – nyilatkozta Somodi.

Mivel Vass az idei, augusztus 12-ei, Wales elleni, szintén 4-1-es vereséget hozó U21-es Eb-selejtezőn is "furcsa dolgokat tapasztalt", ő és az ekkor kispados Somodi szólt a vezetőknek.

Pintér azt közölte, hogy a szerbek elleni meccs előtt ismeretlen számról egy ismeretlen ember hívta, hogy játsszon vereségre. Ő azonban nemmel válaszolt, és letette a telefont.

A világbajnoki bronzérmes U20-as válogatott öt tagja - Debreceni András, Gulácsi Péter, Koman Vladimir, Korcsmár Zsolt és Németh Krisztián - vasárnap nyílt levélben utasított vissza minden bundázással kapcsolatos gyanúsítgatást.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!