Szilvia
5 °C
16 °C

Csak 3 rossz nap, vagy 3 bundameccs?

2009.11.30. 15:16
A bundabotrányban először megszólaló Vass Ádám nyilatkozatai alapján három utánpótlás-válogatott mérkőzés tűnik gyanúsnak. A Brescia játékosa nem állítja, hogy valaki eladta volna a meccseket, de a megkeresésekről tudott a Szlovákia és Wales elleni meccsek előtt, Pintér Ádámot a szerbiai Eb-selejtező előtt hívták fel ismeretlenek.

Várhidi Péter a felnőttválogatott után vette át az U21-es csapat irányítását, amikor annak még volt esélye kiharcolni az Európa-bajnoki részvételt. Az utolsó forduló előtt Magyarországnak 12, Szerbiának 14, Fehéroroszországnak 16 pontja volt, így a második hely egy szerbiai győzelemmel még elérhető lett volna, ami nem tűnt lehetetlennek, hiszen a csapat hazai pályán 2-1-re legyőzte a szerbeket.

A magyar válogatott összeállítása a szerbiai 0-8-on

Bogdán Ádám - Kiss Zoltán, Guzmics Richárd, Pintér Ádám, Völgyi Dániel - Vass Ádám - Demjén Gábor (Heffler Tibor, 60.), Filkor Attila (Merczel Zsolt, 75.), Zsidai László, Szakály Péter (Korcsmár Zsolt, 28.)

Mint ismert, a mérkőzést 2008 szeptember 7-én 8-0-ra elveszítettük, Várhidi Péternek az állásába került a vereség, akkor a közvélemény úgy gondolta, a kapitány csak magyarázkodik, amikor azt mondta, becsapták a játékosai, és hogy ez nem az ő csapata volt. A katasztrofális vereséget és Várhidi szavait az elmúlt hetek történései más megvilágításba helyezték.

A mérkőzés összefoglalóját egy kicsit más szemmel nézi az ember, mióta kiderült, megpróbálták megvesztegetni a magyar csapat játékosait. Várhidi azt mondta, Vass Ádám, Zsidai László és Filkor Attila hajtott, de a többiek - egy évvel ezelőtt a kapitány szerint még a nagy meleg miatt - csak lézengtek a pályán.

Pintér Ádámot - aki a sportnapilapnak elmondta, egy ismeretlen számról a mérkőzés előtt felhívták, hogy játsszon vereségre - a 27. percben kiállították egy utolsó emberként elkövetett fault után, majd a megítélt büntetőből Szerbia megszerezte a vezetést. Mielőtt azonnal bundát kiáltanánk, a videón érdemes megnézni, a szerb csatár ellép a magyar védő mellett, de amikor látja, hogy nem érheti utol az indítást, nagyon úgy tűnik, feldobja magát.

Elképzelhető, hogy a magyar válogatott játékosai ekkor úgy érezték, 10 emberrel képtelenek megfordítani a meccset az óriási hőségben, és lélekben feladták, ami nem lenne egyedülálló eset a magyar futball történetében. Ha feltétlen jóhiszeműség nélkül nézzük a mérkőzést, azt látjuk, több gólt is úgy kapott a magyar válogatott, hogy a 16-oson belül létszámban bőven meglevő magyarokat bábuként kikerülő szerbek lőtték szét a kapunkat.

Bő egy hónappal később Alpok-Adria-kupa-meccsen Szlovákiától kapott ki a magyar válogatott, ahol Somodi Bence védte az ekkor már Wilco van Buuren irányította csapat kapuját. A kapus elmondta, amint kiderült, hogy Gulácsi Pétert nem engedi haza a Liverpool, és ő véd, telefonon megkeresték, hogy játsszon vereségre, amit ő elutasított, és a mérkőzés felvételeit megnézve a játékost valóban felmenthetjük a gyanú alól is.

Szinte egyedül Somodinak volt köszönhető, hogy nem szenvedett a csapat a szerbiaihoz hasonlóan súlyos vereséget, a kapus bravúrosan védett, ziccereket fogott, a gólok előtt pedig kiszolgáltatott helyzetbe hozták a társai.

A magyar válogatott összeállítása a szlovákiai 1-4-en

Somodi Bence - Szekeres Adrián, Debreceni András (Nagy Olivér a szünetben), Lengyel Dániel, Présinger Ádám - Gál András, Vass Ádám - Filkor Attila, Koman Vladimir, Kottán Krisztián (Huszák Tamás a 69. percben) - Simon Attila (Balázs Zsolt a 73. percben)

Később kiderült, a mérkőzés után Vass Ádám szóvá tette az öltözőben néhány társa teljesítményét, és mivel Somodival barátok, szobatársak is voltak, tudott a vesztegetési kísérletről.

A jelenleg is futó Európa-bajnoki selejtezősorozatban is volt már egy gyanús eset, Walesben kapott ki nagyon simán az magyar válogatott, amely két hónappal később csodálatos U20-as vb-t produkált, és ez Wilco van Buuren állásába került. A sportnapilapnak Vass elmondta, a mérkőzés után jelentette a szövetségi kapitánynak, hogy tud bizonyos megkeresésekről, de „elsikkadt az ügy”.

A magyar válogatott összeállítása a walesi 1-4-en

Gulácsi Péter - Gál András, Korcsmár Zsolt (Pintér Ádám, 46.), Debreceni András, Présinger Ádám - Vass Ádám, Gyömbér Gábor (Szabó Ádám, 75.) - Koman Vladimir, Szakály Dénes, Stieber Zoltán (Szabó László, 70.) - Németh Krisztián.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?