Orsolya
10 °C
21 °C

Bundaügy: csalás miatt feljelentés-kiegészítést rendelt el az NNI

2009.12.01. 19:29
A Nemzeti Nyomozó Irodának 15 napja van, hogy megállapítsa, volt-e bűncselekmény az U20-asoknál, szükséges-e nyomozást elrendelni.

Csalás bűntett gyanúja miatt feljelentés-kiegészítést rendelt el ismeretlen tettes ellen a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) Gazdaságvédelmi Főosztálya a sajtóban az utánpótlás labdarúgó-válogatottak egyes mérkőzéseinek befolyásolása kapcsán tett nyilatkozatok alapján - közölte az NNI szóvivője kedden.

Bartha László elmondta, a feljelentés-kiegészítés elrendelése azt jelenti, a hatóságnak 15 napja van arra, hogy megállapítsa, történt-e bűncselekmény és szükséges-e nyomozást elrendelni. A szóvivő hangsúlyozta: az eljárás érdekeire tekintettel további információkat az eljáró szerv egyelőre nem ad.

Az utánpótlás-válogatott két játékosa, Somodi Bence és Pintér Ádám hétfőn elismerték, hogy megpróbálták őket megvesztegetni válogatott összecsapások előtt. Eszerint Somodit a 2008. október 15-ei, Szlovákia elleni U20-as Alpok-Adria Kupa-találkozó, Pintért pedig a 2008. szeptember 7-ei, Szerbia elleni U21-es Eb-selejtező előtt keresték meg (a szlovákok 4-1-re, a szerbek 8-0-ra nyertek).

Somodi kiemelte, csapattársa, Vass Ádám nyilatkozata miatt szólalt meg, aki közölte, hogy a válogatott egyik játékosát - nevet nem említett - arra akarták rábírni, hogy az egyik meccsen játsszon a csapat vereségére. Mivel Vass az idei, augusztus 12-ei, Wales elleni, szintén 4-1-es vereséget hozó U21-es Eb-selejtezőn is furcsa dolgokat tapasztalt, ő és az ekkor kispados Somodi szólt a vezetőknek.

Pintér azt állította, hogy a szerbek elleni meccs előtt ismeretlen számról egy ismeretlen ember hívta, hogy játsszon vereségre. Ő azonban nemmel válaszolt, és letette a telefont.

A világbajnoki bronzérmes U20-as válogatott öt tagja - Debreceni András, Gulácsi Péter, Koman Vladimir, Korcsmár Zsolt és Németh Krisztián - vasárnap nyílt levélben utasított vissza minden bundázással kapcsolatos gyanúsítgatást.