Mire megy el a Debrecen kétmilliárdja?

2009.12.17. 13:19
Az Európa Labdarúgó Szövetségtől (UEFA) kapott 1,9 milliárdból az adóhivatal elvisz 400 milliót, a többit akadémiára költik, de jut prémium a főszereplőknek is.

A Debrecen júniusban megnyerte a bajnokságot, a klub többségi tulajdonosa, Szima Gábor akkor arról beszélt, nagyon szívesen elárulná, mennyit keresnek játékosai, de a hazai közeg, a közönség nem érett arra, hogy ezt megtegye. Pénzügyekről azóta sem szívesen beszélnek a klubnál.

A Debrecen augusztus végén bejutott a Bajnokok Ligájába, 7,1 millió eurót kapott a sorozatot rendező UEFA-tól. Az 1,9 milliárd forint be is folyt a klub kasszájába, de ennyivel a klub nem gazdálkodhat, mert az állam 400 millió forintot elvisz. Az összegnek ugyanis különböző járulékai vannak, adózni kell utána.

„Nincsenek pontos számok, nem készült el még a szereplés pontos mérlege, de magunk is úgy kalkulálunk, hogy ennyit elvisznek tőlünk” – mondta az Indexnek Szilágyi Sándor, a klub ügyvezetője.

„Büszkék vagyunk arra, hogy a klubot működtető részvénytársaság az elmúlt hat évben nyereséges volt, de a pénzt sohasem vettük ki, mindig a működésre, fejlesztésre fordítottuk. Annyi biztos, most is befektetjük. A klub a várossal és az egyetemmel karöltve labdarúgó-akadémiát szeretne létrehozni, ennek pontos költségeit azonban még nem ismerjük. A továbblépésünknek ez lehet az útja, de a tervek még nem véglegesek, csak a területet szemeltük ki” – tette hozzá az egykori játékvezető. Az biztos, nem alapítványi formában képzelik el az akadémiát.

DBELO20091020010

Bartha Csaba sportigazgató megerősítette, szeretnék, ha szeptemberben indulna az első évfolyam, be tudnák iskolázni a gyerekeket.

„Most láttuk csak igazán, amit eddig is sejtettünk, hogy infrastruktúrában mekkora a klub lemaradása. Ellenfeleink, ha nagyon összeszedték magukat, azt igazolhattak le, akit csak akartak, nekünk erre esélyünk sem volt. Viszont tudatos nevelőmunkával jól képzett játékosaink lehetnek, akik megfelelő körülmények közt már gyerekkorban hozzászokhatnak a gyorsabb iramhoz, és jobb eséllyel veszik fel a harcot a komoly klubok akadámiáiról kikerülőkkel. Ezzel az akadémiával eltüntethetjük a hazai riválisok meglévő előnyeit, de még így sem mi leszünk itthon a legjobb lehetőségekkel, legjobb körülményekkel rendelkező csapat” – fogalmazott Bartha.

Egyikük sem árulta el, mekkora összeget osztanak szét a csapat játékosai közt a fennmaradó másfél milliárdból.

Nem titok, hogy ez differenciálnak, akik mind a hat meccsen pályán voltak, értelemszerűen többet kapnak. Az is előny, ha valakit gólt, gólokat szerzett, mert ezzel növelte a klub reklámértékét. Egyelőre még nem kapták meg a milliós prémiumukat a futballisták.

Érzékeltetésül: ha a legjobban teljesítő játékos mondjuk 15 millió forintot kap, akkor a liverpooli Fernando Torres háromnapi bérét veheti fel. Egyik informátorunk azt állította, nem éri majd el a 300 milliót az összprémium.

Százmilliós jegybevétel

Mivel a Debrecen mindhárom hazai BL-meccsén telt ház volt, a jegyárusításból nyilván befolyt körülbelül 80 milliós haszon, és ebből már a rendezési költségeket is levettük. A játékosok ebből is kapnak, de ebből fejenként pár milliónál több nem jut. A közvetítési jogokból származó bevételből is kap a Loki, de azt majd csak a sorozat végén, májusban utalja az UEFA.

Jogos a felvetés, hogy a pályán volt a legkisebb különbség a magyar bajnok és ellenfelei, a Liverpool, a Fiorentina valamint a Lyon között.

„Nemcsak a játékosoknak, nekünk, vezetőknek, a klub alkalmazottainak is le kell ülnünk számvetésre. Ne tagadjuk, követtünk el hibákat, de nem is tudtuk, hogy BL-lel mi vár ránk. A tanulópénzt megfizettük. Rendszeresen negyvenezer embert kellett bejuttatni a stadionba, és ezt még ráadásul nem is Debrecenben. VIP-sátort, Champions Clubot kellett működtetnünk. Biztosan voltak hiányosságaink. Azt ellenben nem állítanám, hogy rosszabb munkaerő lettünk volna, mitn más országok alkalmazottjai, de tapasztalatanok voltunk, míg a Lyon és Liverpool évek óta érdekelt a sorozatban, sokkal összeszokottabban működtek együtt az UEFA-val” – értékelt Bartha.

Kiemelte még, az orvosi háttér elmaradottsága szembetűnő. A nagy klubok Magyarországon ismeretlen eljárásokat, módszereket, gyógyszereket alkalmaznak, pedig egy sorozatterhelésnél a regeneráció a legfontosabb.

„Masszázzsal, vizes módszerekkel ezt igyekeztünk felgyorsítani, de a játékosokat nagyon megviselte a sorozat, hiszen július óta játékban voltak, iszonyatosan sokat utaztak, 33 meccset játszottak. Nem tudtuk megoldani, hogy a teljesítőképességük ne csökkenjen, de aki ismeri az élettant, az tudja, törvényszerű a visszaesés. Az egyetemmel viszont felvettük a kapcsolatot, és egy olyan orvosi stáb alakulhat ki, amelyik megkönnyíti a munkánkat” – összegzett Bartha, akinek a rekreáció az egyik szakterülete.  • Tippek
  • Bankszámla