Hedvig
6 °C
15 °C

Messi az Év játékosa, Ronaldóé a Puskás-díj

2009.12.21. 21:03
A Barcelona 22 éves argentinja az Aranylabda után a másik legfontosabb egyéni díjat is elvitte, az év góljának járó, és először átadott elismerést a portugál a tavaszi Manchester United-Porto BL-meccsen lőtt bombagólért kapta.

Cristiano Ronaldo nyerte a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) először kiírt, és az év legszebb góljáért járó Puskás-díját. Az elismerést az 1995-ben Év játékosának választott libéria Georges Weah és Puskás Ferenc özvegye adták át a FIFA zürichi gáláján. A könnyeivel küszködő Puskás Ferencné - aki először és utoljára vállalt szerepet az átadón - spanyol szavakkal köszönte meg Magyarország nevében, hogy férje tiszteletére kitüntetést alapítottak, a díjat több mint ötmillió szavazat alapján ítélték oda (az Index-olvasóknál Grafite nyert).

A tízes lista összeállításánál figyelembe vették, hogy az adott gól látványos legyen, a gólszerző elegáns, finom, sportszerű játékos, aki nem keveredhet dopping- vagy bundabotrányba.

A Puskás-díj

A FIFA először nevezett el díjat egy korábbi játékosról. Az esztétikai élmény mellett a gól fontossága is szempont, legalább élvonalbeli bajnoki találkozón kell születnie, hogy jelölt lehessen. A futballkaput és benne labdát formázó elismerést női játékos is kiérdemelheti. A Puskás-díj átadásán jelen volt Bajnai Gordon miniszterelnök, Orbán Viktor, a Puskás Ferenc Akadémia alapítója és Kisteleki István, a magyar szövetség elnöke.
A Puskás-díj odaítélésének feltételei:
- gyönyörű gól legyen (ebbe beletartozhat a távoli lövésből, kitűnő összjátékból vagy fej fölüli lövésből született gól)
- a mérkőzés fontossága (felnőtt válogatott találkozón, konföderációk által kiírt sorozatokon és élvonalbeli nemzeti bajnoki találkozókon elért gólok számítanak, a fontosabb gól a jobb)
- a gól nem a másik csapat hibájából, vagy szerencsével született
- a gólszerző nem viselkedhetett sportszerűtlenül a meccsen, nem doppingolhatott
- csak azok a gólok számítanak, amelyek 2008 júliusa és 2009 júliusa között születtek.

A győztes találatot a portugál zseni 2009. április 15-én, (még az angolok játékosaként) a Manchester United-Porto Bajnokok Ligája-visszavágón lőtte, ezzel szerzett vezetést a 6. percben csapata.

"Igazán felemelő érzés volt átélni ezt a mai napot, és különösen örülök, hogy a Real Madrid játékosa kapta először a díjat. Nagy megtiszteltetés, hogy felkértek az átadásra, de azt hiszem, a jövőben ezt már nem vállalom el" - nyilatkozta az özvegy.

A hagyományos év végi gála másik legfontosabb díját Lionel Messi kapta, az argentin lett 2009-ben a FIFA Év játékosa. Az FC Barcelona válogatott futballistáját 147 ország szövetségi kapitánya és csapatkapitánya szavazta meg.

"Szeretném mindenkinek megköszönni, aki rám szavazott. Ez az elismerés azért különösen fontos a számomra, mert játékostársaim és az edzők szavaztak rám. Szeretném megosztani mindezt a csapattal, a Barcelona tagjaival, nekik is köszönhetem ezt a magas kitüntetést. Ennél csodálatosabban nem is fejeződhetett volna be ez az esztendő."

Messi mögött (1073 pont) a tavalyi győztes portugál C. Ronaldo (Real Madrid, 352 pont) végzett a második helyen, Xavi Hernandez (FC Barcelona, 196 pont) lett a harmadik.   

Messi az első argentin győztes

Lionel Andrés Messi 1987. június 24-én született Rosarióban, ötévesen kezdett el futballozni. Tizenegy esztendősen növekedésihormon-hiányt diagnosztizáltak nála, a klubnak pedig nem volt elég pénze ahhoz, hogy állja a kezelés költségeit, ekkor csapott le rá az FC Barcelona, az egész családot Európába költöztette.
Első hivatalos mérkőzését 2004. október 16-án játszotta a Barca színeiben, első gólját 2005. május 1-én az Albacete ellen szerezte. 2005 augusztus 4-én a magyarok ellen mutatkozhatott be az argentin válogatottban: alig egy percet töltött a pályán, Markus Merk játékvezető kiállította, mert lekönyökölte Vanczák Vilmost.
2006-ban megkapta a spanyol állampolgárságot is, 2008. február 27-én századik hivatalos mérkőzését játszotta a klub színeiben, szeptemberben 2014-ig meghosszabbította szerződését a Barcelonával.

A katalán klub a 22 éves aranylabdás vezérletével megnyerte a Bajnokok Ligáját, a klubvilágbajnokságot, a spanyol bajnokságot, a Király Kupát, a spanyol Szuperkupát és az európai Szuperkupát is.

A nőknél a brazil Marta győzött, karrierje negyedik címét nyerte el, a hivatásos labdarúgók (FIFPro) szavazatai alapján az év csapata: Casillas - Terry, Vidic, Evra, Daniel Alves - Xavi, Iniesta, Gerrard - Cristiano Ronaldo, Torres. Mind a 11 játékos jelen volt a névsor kihirdetésén.

FIFA Év játékosa, eddigi nyertesek

Férfiak:
1991 Lothar MATTHÄUS (Internazionale, német)

1992 Marco VAN BASTEN (Milan, holland)

1993 Roberto BAGGIO (Juventus, olasz)

1994 ROMÁRIO (Barcelona, brazil)

1995 George WEAH (Milan, libériai)

1996 RONALDO (PSV Eindhoven és Barcelona, brazil)

1997 RONALDO (FC Barcelona és Inter, brazil)

1998 Zinedine ZIDANE (Juventus, francia)

1999 RIVALDO Vitor Borba Ferreira (Barcelona, brazil)

2000 Zinedine ZIDANE (Juventus, francia)

2001 Luis FIGO (Real Madrid, portugál)

2002 RONALDO (Inter és Real Madrid, brazil)

2003 Zinedine ZIDANE (Real Madrid, francia)

2004 RONALDINHO (Barcelona, brazil)

2005 RONALDINHO (Barcelona, brazil)

2006 Fabio CANNAVARO (Juventus és Real Madrid, olasz)

2007 KAKÁ (Milan, brazil)

2008 Cristiano RONALDO (Manchester United, portugál)

Nők

2001 Mia HAMM (Washington Freedom, amerikai)

2002 Mia HAMM (Washington Freedom, amerikai)

2003 Birgit PRINZ (Carolina Courage, német)

2004 Birgit PRINZ (1.FFC Frankfurt, német)

2005 Birgit PRINZ (1.FFC Frankfurt, német)

2006 MARTA (Umeå IK, brazil)

2007 MARTA (Umeå IK, brazil)

2008 MARTA (Umeå IK, brazil)