Friderika
12 °C
29 °C

Giggs terelhet birkát, járhat karddal és piálhat

2010.01.08. 19:00 Módosítva: 2010-01-08 19:02:21
Díszpolgár lett, így büntetlenül részegeskedhet és csak selyemkötelet kaphat a Manchester United futballistája.

A BBC Év embere díja után újabb kitüntetést kapott Ryan Giggs, csütörtökön a Manchestert övező Salford tartomány díszpolgárává avatták.

A Manchester United futballistája pontosan fordítva szabad ember (freeman) lett, ami a történelmi hagyományokra visszatekintve azt jelenti, nem alattvalója – vazallusa – senkinek, pénzt kereshet és földet birtokolhat.

”A futballtrófeákon nem merengünk, ha valami megvan, megyünk a következőért, de ezen egy kicsit el lehet ábrándozni. Nagyon büszke vagyok rá, ráadásul különleges dolgokat jelent, mostantól vezethetek birkákat az utcán, bár nem tervezem, és csak selyemkötéllel akaszthatnának” – árult el párat előjogai közül.

Kardot viselhet az utcán és ha közterületen részegen, esetleg öntudatlan állapotban szedik össze a rendőrök, nem veszik őrizetbe, mint Nagy-Britanniában mindenhol, hanem hazaviszik.

A címet 1899 óta osztják Salfordban, Giggs a huszonkettedik – többek között Nelson Mandela után – , aki megkapta. Azoknak járhat, akik sokat tettek vagy hírnevet szereztek a környéknek.

A 36 éves walesi középpályás hétéves kora óta él Manchesterben, a Uniteddel 11-szer nyerte meg a Premier League-et, kétszer a Bajnokok Ligáját, négyszer az Angol Kupát.