Judit
2 °C
7 °C

Giggs terelhet birkát, járhat karddal és piálhat

2010.01.08. 19:00 Módosítva: 2010-01-08 19:02:21
Díszpolgár lett, így büntetlenül részegeskedhet és csak selyemkötelet kaphat a Manchester United futballistája.

A BBC Év embere díja után újabb kitüntetést kapott Ryan Giggs, csütörtökön a Manchestert övező Salford tartomány díszpolgárává avatták.

A Manchester United futballistája pontosan fordítva szabad ember (freeman) lett, ami a történelmi hagyományokra visszatekintve azt jelenti, nem alattvalója – vazallusa – senkinek, pénzt kereshet és földet birtokolhat.

”A futballtrófeákon nem merengünk, ha valami megvan, megyünk a következőért, de ezen egy kicsit el lehet ábrándozni. Nagyon büszke vagyok rá, ráadásul különleges dolgokat jelent, mostantól vezethetek birkákat az utcán, bár nem tervezem, és csak selyemkötéllel akaszthatnának” – árult el párat előjogai közül.

Kardot viselhet az utcán és ha közterületen részegen, esetleg öntudatlan állapotban szedik össze a rendőrök, nem veszik őrizetbe, mint Nagy-Britanniában mindenhol, hanem hazaviszik.

A címet 1899 óta osztják Salfordban, Giggs a huszonkettedik – többek között Nelson Mandela után – , aki megkapta. Azoknak járhat, akik sokat tettek vagy hírnevet szereztek a környéknek.

A 36 éves walesi középpályás hétéves kora óta él Manchesterben, a Uniteddel 11-szer nyerte meg a Premier League-et, kétszer a Bajnokok Ligáját, négyszer az Angol Kupát.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?