Olivér
4 °C
8 °C

A barbársággal találkoztunk Angolában

2010.01.09. 19:11
Negyedórával az angolai határ átlépése után nyitottak tüzet a togói futballválogatottra. Buszukat teljesen szétlőtték, eddig hárman meghaltak, nyolc sérült állapotáról nincs jelentés. A togói elnök visszahívta csapatát az Afrika-kupáról. Musztafa Salifou, az Aston Villa középpályása hátul ült, ezért túlélte, de hallotta a golyók süvítését.

Szombat délutánra hárman haltak meg abban a brutális pénteki támadásban, amelyet egy félkatonai szervezett indított a togói futballválogatott csapatbusza ellen.

A csapat kongói edzőtáborból igyekezett a vasárnap kezdődő Afrika-kupa helyszíne, Angola felé. Nem repülővel mentek, ahogy a szervezők kérték, az olajban gazdag terület azonban meglehetősen veszélyes, mert elszakításért szeparatista erők harcolnak az angolai kormányzattal. Az akciót a Cabindai Enklávé Felszabadító Erői (FLEC) szeparatista szervezet vállalta magára.

A leghíresebb játékos, Emmanuel Adebayor úgy nyilatkozott, mindenki zokogott, sokk alá kerültek, mert látták meglőtt társaikat, és a szilánkoktól is sokan megsérültek.

A sofőr mellett a pályaedzőt, Abalo Ameletét és a sajtőfőnököt, Stanislas Ocloo-t sem tudták megmenteni.

A súlyosan sérült cserekapust, Kodjovi Obilalét igen, bár jöttek olyan hírek szombat délután, hogy nem élte túl a terrortámadást. "Teljesen magánál van, érti, hol van" - mondta a johannesburgi klinika vezetője.

A román Vaslui védője, Serge Akakpo két lövést kapott, életéért Dél-Afrikában küzdenek.

Musztafa Salifou, az Aston Villa középpályása úgy emlékszik vissza az eseményekre, hogy a saját biztonsági szolgálatuk mentette meg őket. A tíz autóból nyolcat az angolaiak adtak, de azok a lövések hallatán rögtön elhúztak, csak az ő két kocsijuk maradt a busz mellett. A támadás a határátlépés után negyedórával történt.

„Olyan volt, mint egy borzalmas mozi. Hallottam a golyók süvítését. Nem tudom kiverni a fejemből. Félórán át lőttek ránk. A sofőr gyorsan meghalt, mert nem tudtunk segítséget hívni hozzá. Nekem szerencsém volt. Szerencsém, mert hátul ültem, Adebayorral és az egyik kapusunkkal együtt. A másik kapus elöl, őt meglőtték. Horrorisztikus ez az egész. Nem tudom, hogy bárki képes-e ezt feldolgozni.”

„Az afrikai futballt akartuk ünnepelni, erre barbársággal találkoztunk” - mondta az egyik segédedző.

Az egyik középpályás, Alaixys Romao kifejtette, beszéltek már a csoportban érdekelt csapatokkal, Ghánával, Elefántcsontparttal és Burkina Fasóval, és kérték:  bojkottálják a tornát.

Paulo Kassoma nagolai miniszterelnök ugyanakkor garantálta a torna biztonságát. Mi több, az ország vezetője azt szeretné, ha Togo is ott lenne a tizenhat résztvevő nemzet közt.

Erre nincs sok esély, mert a togói kormány úgy határozott, hogy hazahívja a csapatot. "Ilyen drámai körülmények között nem tudunk részt venni az Afrika-kupán. A játékosokat sokkolták az események" - közölte Pascal Bodjona kormányszóvivő.

A legfrissebb hírek szerint vasárnap reggel már útra is kelnek.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?