Szilárda
-4 °C
2 °C

Hazatért a togói futballválogatott

2010.01.11. 09:58 Módosítva: 2010-01-11 09:58:06

Éjszaka hazatért Angolából, az Afrika-kupáról a togói labdarúgó-válogatott, melynek buszát pénteken halálos áldozatokat is követelő fegyveres támadás érte az angolai-kongói határvidéken.

A küldöttséget a loméi repülőtéren Gilbert Houngbo miniszterelnök fogadta, de a kormány több tagja is ott volt - a játékosok családtagjaival együtt - az érkezésnél. Mellettük több száz szurkoló is várta a futballistákat.

„Életem legkínosabb pillanata ez. Nagyon megrázott bennünket, ami történt. Nem vagyunk csalódottak, amiért a kormány hazarendelt minket. Azért döntött így, mert a veszély továbbra is fennáll” - nyilatkozott a csatár Emmanuel Adebayor.

A fegyveres támadásban - melynek elkövetését a Cabindai Enklávé Felszabadító Erői (FLEC) nevű szeparatista szervezet vállalta magára - a jármű sofőrje, a szövetségi kapitány segítője és egy sajtószóvivő vesztette életét, további nyolcan megsérültek.

A terrorakció miatt a togói politikai vezetés azonnal visszarendelte a csapatot, ám a válogatott tagjai szombat éjjel úgy döntöttek, hogy játszanak a tornán. Végül a miniszterelnök vasárnap újfent hazatérésre szólította fel az együttest, és repülőgépet küldött érte Cabindába.

Togo hétfő este Ghána ellen kezdte volna szereplését az afrikai kontinenstornán.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!