Timót, Xénia
-3 °C
4 °C

Már Blatter FIFA-elnök is videóbírót akar

2010.01.27. 10:44
Sepp Blatter eddig kizárta, hogy videóbírókat alkalmazzanak a futballpályán, kijelentette, hogy a szövetség technikai csoportja márciusi ülésén mégis megvizsgálja a gólkamerák bevezetésének lehetőségét. A világbajnokságon még biztosan nem használják.

A korábban videóbíró ellenes Blatter úgy fogalmazott, „nem ellenzi teljesen” technikai segítség igénybevételét a futballmeccseken. A FIFA-elnök korábban azzal érvelt, hogy a videóbíró lelassítaná a mérkőzéseket, most azzal finomította véleményét, hogy ha a technika megfelelő fejlettségű, nem lenne ellenére, hogy kipróbálják.

„Ha a rendszer biztonságosan működtethető, ki fogjuk próbálni. Az azonban már most biztos, hogy a 2010-es világbajnokságon még nem lesznek videóbírók. Annyit mondhatok, hogy a beadványt megvizsgáljuk a szövetség technikai csoportjával, az egyetlen szervezettel, amely megváltoztathatja a futball szabályait.”

Az első körben csak a gólvonalra irányított kamerákról lesz szó, a pálya többi részén változatlanul a játékvezető szava dönt. Ezt Blatter azért tartotta fontosnak kiemelni, mert a szövetséget több támadás érte a botrányos Franciaország-Írország vb-pótselejtező után, ahol Thierry Henry kétszer is kézzel ért a labdába a franciák kijutását jelentő gól előtt.

A FIFA és az UEFA a korábbi évekkel ellentétben több kérdésben is egyetért, ilyen a 6+5 szabály és az egyenlő esélyek megteremtése a labdarúgásban. Blatter - annak ellenére, hogy tárgyalt róla a FIFA is - mégis kizárta, hogy a világbajnokságon folytassák az UEFA által az Európa Ligában idén indított kísérletet, amelyben két extra játékvezető csak a büntetőterületet figyeli.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!