Vendel
7 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Már Blatter FIFA-elnök is videóbírót akar

2010.01.27. 10:44
Sepp Blatter eddig kizárta, hogy videóbírókat alkalmazzanak a futballpályán, kijelentette, hogy a szövetség technikai csoportja márciusi ülésén mégis megvizsgálja a gólkamerák bevezetésének lehetőségét. A világbajnokságon még biztosan nem használják.

A korábban videóbíró ellenes Blatter úgy fogalmazott, „nem ellenzi teljesen” technikai segítség igénybevételét a futballmeccseken. A FIFA-elnök korábban azzal érvelt, hogy a videóbíró lelassítaná a mérkőzéseket, most azzal finomította véleményét, hogy ha a technika megfelelő fejlettségű, nem lenne ellenére, hogy kipróbálják.

„Ha a rendszer biztonságosan működtethető, ki fogjuk próbálni. Az azonban már most biztos, hogy a 2010-es világbajnokságon még nem lesznek videóbírók. Annyit mondhatok, hogy a beadványt megvizsgáljuk a szövetség technikai csoportjával, az egyetlen szervezettel, amely megváltoztathatja a futball szabályait.”

Az első körben csak a gólvonalra irányított kamerákról lesz szó, a pálya többi részén változatlanul a játékvezető szava dönt. Ezt Blatter azért tartotta fontosnak kiemelni, mert a szövetséget több támadás érte a botrányos Franciaország-Írország vb-pótselejtező után, ahol Thierry Henry kétszer is kézzel ért a labdába a franciák kijutását jelentő gól előtt.

A FIFA és az UEFA a korábbi évekkel ellentétben több kérdésben is egyetért, ilyen a 6+5 szabály és az egyenlő esélyek megteremtése a labdarúgásban. Blatter - annak ellenére, hogy tárgyalt róla a FIFA is - mégis kizárta, hogy a világbajnokságon folytassák az UEFA által az Európa Ligában idén indított kísérletet, amelyben két extra játékvezető csak a büntetőterületet figyeli.