Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

Alberto Zaccheroni a Juventus új edzője

2010.01.29. 15:11
Ciro Ferrara nyolc hónapig lehetett egykori csapata edzője, a kiábrándító játék és az eredmények miatt a Juventus vezetősége menesztette. Ferrara helyét júniusig Alberto Zaccheroni veszi át, aki nyert a Milannal bajnokságot, de végül megbukott.

Leváltotta pénteken Ciro Ferrara vezetőedzőt a Juventus, helyére Alberto Zaccheronit nevezte ki. Az 1999-ben az Év Edzőjének választott 56 éves szakember az Udinese 3. helyével szerzett nevet magának, onnét vitte el a Milan, ahol bajnoki címet szerzett, de a következő szezonban a BL-ből való gyors búcsú miatt kirúgták.

Utána a Laziót - a rómaiak ellen mutatkozik be a hétvégén - szintén szezon közben vette át, de a szezon végén búcsúztak tőle. Utána az Internél is idény közbeni beugró volt, de itt is csak azt az évadot tölthetett.

Utolsó megbízatását a Juventus városi riválisánál, a Torinónál kapta, ahol az akkoriban százéves klubot nem sikerült a várt helyre vezetnie, egy hat meccsből álló vereségsorozat után elbocsátották.

Az utóbbi szűk három évben nem dolgozott sehol, ezért vállalta a mindössze négy hónapos szerződést, csak júniusig írt alá. Lehetőséget kapott a visszatérésre, de a Gazzetta szerint nyáron Rafa Benítez váltja. A spanyolt nem tudták szezon közben elcsábítani a Liverpooltól, legelőbb nyáron sikerülhet.Az sem kizárt, hogy Marcello Lippi jön vissza a válogatottól.

Ferrara mélypontra vitte a Juventust

Zaccheronira nagyon nehéz feladat vár: a Juventusnak gyakorlatilag nincs semmiféle játéka, formán kívüli játékosai önbizalmukat vesztették, és már a mez sem segít rajtuk: nincs már ellenfél, aki tartana a csapattól.

A Juventusnál soha nem volt szokás szezon közben meneszteni az edzőket, Ciro Ferrara tavalyi kinevezése előtt csaknem 40 éve nem rúgtak ki edzőt Torinóból. A klub egykori legendás játékosa Claudio Ranierit váltotta, mert már veszélybe került a csapat automatikus BL-főtáblás helye. A szezon utolsó két meccsét győzelemmel tudta le, nyáron pedig véglegesítették a szerződését, és az idénynek egy alaposan megerősített kerettel vághatott neki.

A Juve jól kezdte a szezont, Rómában győzte le a Laziót és a Romát, az új szerzemények villogtak, a szurkolók szeptemberben arról beszéltek, a csapat méltó ellenfele lesz a zsinórban négy bajnoki címet begyűjtő Internek. A gondok október végén kezdődtek, de ekkor még nem merült fel Ferrara felelőssége, a gyenge játékot és a még gyengébb eredményeket elsősorban a Juventust sújtó példátlan sérüléshullámnak tulajdonították.

A Juventusnál a hétvégén kidőlő Claudio Marchisio már a 43. sérülés volt a csapatnál, és bár valóban kulcsemberekről volt szó, a csapat játéka nemcsak kilátástalanná vált, de bebizonyosodott az is, hogy valamit nagyon elrontottak a Juventus felkészülésénél: a szeptemberi csúcsforma után a játékosok formája óriásit zuhant, a 2009-es év végén már olasz kiscsapatok is erőnlétileg múlták felül a tragikus játékot mutató torinóiakat.

A bajnoki cím lassan távolodni kezdett, a Bajnokok Ligájából pedig megalázó hazai vereséggel esett ki a csapat: a Bayern München gond nélkül vágott egy négyest a kilátástalan Juventusnak, és ekkor már mindenki Ferrara távozását követelte. A vezetőség bizalmat szavazott neki, az Intert bajnokin le is győzték, de az előző 14 meccsből ezen kívül csak a Parmát és a Napolit (Coppa Italia) sikerült megverni, miközben Torinóban nyert a Milan, a Catania és a Palermo is.

A vezetőség talán azért nem akarta kirúgni Ferrarát, mert a világbajnokság után visszatérhet a csapathoz Marcello Lippi is, állítólag már a nyári igazolásokba is beleszólt az olasz kapitány.

Ferrarát is csak átmeneti megoldásnak szánták, csak akkor maradhatott volna a csapat élén, ha a Juventus bajnokságot nyer. Mostanra viszont már inkább az a kérdés, a BL-helyekre odaér-e egyáltalán a csapat.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!