Szabina
2 °C
15 °C

Kőkemény csoportban az Eb-selejtezőkön

2010.02.07. 11:50
A lengyel-ukrán közös rendezésű 2012-es labdarúgó Európa-bajnokság selejtezőinek sorsolásán a magyar válogatott Hollandiával, Svédországgal, Finnországgal, Moldovával és San Marinóval került egy csoportba.

Varsóban készítették el vasárnap a 2012-es, Lengyelországban és Ukrajnában rendezendő labdarúgó Európa-bajnokság selejtezőinek csoportbeosztását.

A gála a szokásos felvezetéssel indult, a két rendező ország egy-egy korábbi klasszisa, Zbigniew Boniek és Andrij Sevcsenko volt a színpadon, mindketten nagyon örvendeztek, hogy hazájuk adhat otthont az Eb-nek. Aztán bemutatták a rendező városokat.

Andrzej Szarmach és Oleg Blohin is megérkezett, a négy díszvendég bemutatása után percek múlva elkezdődött a sorsolás, miután Gianni Infantino, az UEFA titkára elmondta a sorsolás menetét, és szabályait.

A hatodik kalapból sorsoltak először. Itt csak 6 csapat volt, azaz három csoportban csak öt válogatott szerepel majd. Aztán jött az ötödik kalap, innen Örményország nem kerülhetett össze az azeriekkel, ezért átkerült a B csoportba.

Aztán már jött is a negyedik kalap: az E csoportba kerültünk, Moldova és San Marino mellé. Majd Finnország is a mi csoportunkba került, a hármas kalapból, eddig a pontig nagyon jól alakultak a dolgok.

De csak eddig, aztán jött a szokásos: a második kalapból megint megkaptuk Svédországot. Következett az első kalap, onnan pedig az egyik legnehezebb, Hollandia került a magyar csoportba.

Több régi ellenfél is összekerült, a románok a franciákkal, az olaszok az északírekkel, a portugálok a dánokkal voltak egy csoportban az utolsó vb-selejtezőn.

A C csoport tűnik a legerősebbnek, ahol 3 vb-résztvevő (Olaszország, Szerbia, Szlovénia) is van, de a G csoportban is lehetnek meglepetések, kiegyenlített a legjobb négy Angliával, Svájccal, Bulgáriával és Walesszel. Talán nem annyira erős az A csoport - egyetlen vébérésztvevő jutott ide -, de mindenképp pikáns a Németország, Törökország, Ausztria felállás.

A címvédő spanyolok kaphattak volna könnyebb csoportot is, de az ötösük nem halálcsoport, a két rivális Csehország és Skócia lehet.

A magyar csoportban Hollandia egyértelmű favorit, de a második helyért a svédekkel versenyben lehet a magyar válogatott.

Az Európa-bajnoki selejtezők csoportbeosztása

A csoport: Németország, Törökország, Ausztria, Belgium, Kazahsztán, Azebajdzsán

B csoport: Oroszország, Szlovákia, Írország, Macedónia, Örményország, Andorra

C csoport: Olaszország, Szerbia, Észak-Írország, Szlovénia, Észtország, Feröer-szigetek

D csoport: Franciaország, Románia, Fehéroroszország, Albánia, Luxemburg

E csoport: Hollandia, Svédország, Finnország, Magyarország, Moldova, San Marino

F csoport: Horvátország, Görögország, Izrael, Lettország, Grúzia, Málta

G csoport: Anglia, Svájc, Bulgária, Wales, Montenegró,

H csoport: Portugália, Dánia, Norvégia, Ciprus, Izland,

I csoport: Spanyolország, Csehország, Skócia, Litvánia, Liechtenstein

A selejtezők kiemelési sorrendje

1. kalap: Spanyolország, Németország, Hollandia, Olaszország, Anglia, Horvátország, Portugália, Oroszország, Franciaország

2. kalap: Görögország, Csehország, Svédország, Svájc, Szerbia, Törökország, Dánia, Szlovákia, Románia

3. kalap: Izrael, Bulgária, Finnország, Norvégia, Írország, Skócia, Észak-Írország, Ausztria, Bosznia Hercegovina

4. kalap: Szlovénia, Lettország, MAGYARORSZÁG, Litvánia, Fehéroroszország, Belgium, Wales, Macedónia, Ciprus

5. kalap: Montenegró, Albánia, Észtország, Grúzia, Moldova, Izland, Örményország, Kazahsztán, Liechtenstein

6. kalap: Azerbajdzsán, Luxemburg, Málta, Feröer-szigetek, Andorra, San Marino

A hat kalapba osztott 51 csapatból kilenc csoportot sorsoltak ki, hat selejtezőcsoportban hat, a maradék háromban öt csapattal, mivel a 6. kalapban csak hat válogatott szerepel. A csoportok második helyezettjeinek rangsorát ezért az első öt helyezett csapat elleni eredmények adják, a leggyengébb elleni eredmények kiesnek a hatcsapatos csoportokban. Lengyelország és Ukrajna a rendező jogán automatikus résztvevő.